Rūkaliaus žmonai - didesnė plaučių vėžio ir osteoporozės rizika

Kraujyje sumažėja deguonies

Dūmuose esančios medžiagos sukelia ne tik plaučių, bet ir virškinamojo trakto, kitų vidaus organų ligas.<br>123rf
Dūmuose esančios medžiagos sukelia ne tik plaučių, bet ir virškinamojo trakto, kitų vidaus organų ligas.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Apr 23, 2013, 9:43 AM, atnaujinta Mar 7, 2018, 9:16 PM

Kraujyje sumažėja deguonies

Kanados mokslininkai įrodė, kad pakanka vieną minutę pakvėpuoti dūmais, ir kraujyje labai sumažėja deguonies. Jeigu žmogus cigarečių dūmais kvėpuoja 22 valandas per savaitę, kitaip tariant, tris valandas per dieną, infarkto rizika padidėja beveik 50 procentų.

Dūmuose esančios medžiagos sukelia ir virškinamojo trakto, šlapimtakio bei kitų vidaus organų ligas, jie laikomi viena alergijos ar net osteoporozės priežasčių.

Britų medikai nustatė, kad rūkaliaus žmonai osteoporozės rizika padidėja du kartus. Be to, britai nustatė, jog patalpų, kuriose rūkoma, oras yra net šešis kartus labiau užterštas nei oras judrioje automagistralėje.

Ispanų specialistai apskaičiavo, kad keturios valandos prirūkytoje patalpoje prilygsta mėnesiui, praleistam su rūkančia žmona ar vyru.

Vėžys užklumpa vis daugiau moterų

Plaučių vėžys vis dažniau atakuoja moteris, be to, tas, kurios niekuomet nerūkė. Kitas grėsmingas reiškinys - serga vis jaunesnės moterys.

Varšuvos onkologijos centro specialistai pastebėjo, kad anksčiau plaučių vėžys užklupdavo 60-65 metų moteris, o šiandien - jau ir keturiasdešimtmetes. Dažniausiai tai moterys, kurios turėjo kęsti tėvų, vėliau - bendrabučio draugių, bendradarbių rūkymą.

Japonijos medikai pastebėjo, kad net nuolat tikrinantis ne visada pavyksta diagnozuoti ankstyvą plaučių vėžio stadiją, nes šio tipo auglys ilgai nerodo jokių požymių.

Ką daryti?

Ant cigarečių pakelių esantys įspėjamieji užrašai apie ligų pavojų skamba formaliai ir yra ne itin efektyvūs.

Pavyzdžiui, Kanadoje ant rūkalų pakelių galima išvysti spalvotus paveikslėlius, kuriuose pavaizduotas plaučių ar burnos ertmės vėžys, galvos smegenys po insulto ar tabako suėsta širdis.

Kanados kovos su vėžiu draugijos duomenimis, dėl to rūkalių motyvacija mesti žalingą įprotį padidėjo net 44 proc.

Pasiseka tik aštuntą kartą

„Mesti rūkyti? Nėra nieko lengvesnio! Pats šimtus kartų esu metęs!“ - šmaikštavo rašytojas Markas Twainas. Varšuvos psichologai pataria: jei nepasisekė atsisakyti rūkalų, nereikia nuleisti rankų ir toliau bandyti. Kaip rodo statistika, dažniausiai pavyksta tik aštuntą kartą.

Padeda ir pokalbiai su psichikos sveikatos specialistais, vaistai, sušvelninantys nikotino bado pojūčius.

Bet svarbiausias dalykas - motyvacija. Moterys rūkalų atsisako dėl grožio, kvapo, odos stangrumo, o vyrams didelės reikšmės turi jų valios, charakterio tvirtumo įrodymas.

Atvirai šaiposi iš rūkalių

Kadangi gąsdinimai nikotino pavojumi mažai veikia rūkalius, Vakarų šalių psichologai ir reklamos ekspertai priėjo išvadą, kad efektyviausia strategija kovojant su rūkymu - pašaipa.

Dar geriau, kai „ir baisu, ir juokinga“. Tokį metodą dabar taiko beveik visos prieš rūkymą nukreiptos kampanijos.

Pavyzdžiui, JAV dažnai gali išvysti „Marlboro“ reklamos parodiją: kaubojus saulėlydžio fone dūsaudamas ilgisi prarasto plaučio.

Didžiosios Britanijos sveikatos ministerija finansavo akciją, kuri atvirai šaiposi iš rūkalių: „Ar atsirastų vyras, kuriam būtų nė motais, kad jo lytinis organas virstų pelenais, kaip ir cigaretė?“

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.