Mitybos įpročius pakeitęs fotografas M. Jovaiša pajautė energijos antplūdį

M.Jovaiša seniai jaučia aistrą medžiams – kasmet jų sodina savo sodyboje prie Trakų, ant Skaisčio ežero kranto.

Pradėjęs valgyti vien augalinį maistą Marius lengvai įveikia maratonus, o į darbą miesto centre iš sostinės pakraščio atmina dviračiu.<br>R. Danisevičius
Pradėjęs valgyti vien augalinį maistą Marius lengvai įveikia maratonus, o į darbą miesto centre iš sostinės pakraščio atmina dviračiu.<br>R. Danisevičius
Daugiau nuotraukų (1)

Daiva Kaikarytė („Lietuvos rytas")

May 8, 2013, 5:51 PM, atnaujinta Mar 7, 2018, 1:35 AM

Pasodinti vyšnių, obelų, slyvų, pasėti daržovių, gal net javų. Tokie artimiausi planai sukasi Mariaus galvoje.

M.Jovaiša seniai jaučia aistrą medžiams – kasmet jų sodina savo sodyboje prie Trakų, ant Skaisčio ežero kranto.

„Eksperimentuoju, žaidžiu visą šiltąjį metų laikotarpį. Kuo toliau, tuo labiau jaučiu norą leisti laiką rankas sukišęs į žemę – tai teikia džiaugsmą, padeda atsipalaiduoti”, – sakė vyras.

Iki šiol jo sodyboje daržovių ir vaisių užaugindavo jo ir žmonos tėvai, o Marius nuo šio darbo laikėsi nuošalyje. Dabar planuoja, kad gal pavyktų net javų užauginti. Taip, reikės kulti, bet tai vyrą tik džiugina.

Tokia veikla labai naudinga ir vaikams, kai jie gali ne šiaip dūkti, o ir naudingą darbą nuveikti.

Sodinti vaismedžius verslininkas ir fotografas sumanė prieš pusmetį pakeitęs mitybą. M.Jovaiša dabar valgo tik augalinį maistą. O praėjusią vasarą jis pradėjo bėgioti – dabar dalyvauja net maratonuose, pavyzdžiui, Amerikoje, Kuboje.

Kai Marius pradeda domėtis kokia nors veikla, nori sužinoti viską, ką žmonija yra nuveikusi toje srityje. Jam į rankas pakliuvo amerikiečių maratonininko Scotto Jureko knyga „Valgyk ir bėk”. Sportininkas dalijasi patirtimi – jis bėgioja šimtus kilometrų, o jėgų užtenka vien iš augalų.

„Pagalvojau, kodėl nepamėginti. Juolab kad jau kurį laiką man kartkartėmis nepatikdavo, kaip jaučiuosi pavalgęs. Iš pradžių abejojau, ar užteks energijos.

Sulaukdavau replikų iš šalies: Jovaiša su dievais pradėjo kalbėtis, jam čakros atsivėrė, tai dabar ir šeimą paliks”, – juokdamasis pasakojo trijų vaikų tėvas.

Nauja mityba jam patiko. Tik iš pradžių atrodo, kad, be mėsos, žuvies ir pieno produktų, nėra ko valgyti. Bet pažvelgus atidžiau tapo aišku, kad visko yra pakankamai, o ir paruošti valgius nesunku.

Marius dieną pradeda nuo vaisių, daržovių ir vandens kokteilio. Vėliau prisipjausto kupiną lėkštę salotų ir visokių daržovių, gardina jas sėklomis bei įvairiausių rūšių aliejais.

Karštasis patiekalas – grikių, avižų, avinžirnių ar bolivinių balandų košės. Gali būti su daržovėmis ar be jų.

Mėgsta pasigaminti ir riešutų pieno – susmulkintų migdolų ar lazdynų riešutų kartu su vandeniu. Iš tokio pieno ir kukurūzų, burnočių, ryžių ar grikių miltų užmaišius tešlą išeina gardūs paplotėliai.

Daugelį patiekalų Marius gardina kanapių, ispaninių šalavijų sėklomis, kurios turi ir daug baltymų, ir polinesočiųjų rūgščių. Kur viso to gauti? Vyras tikina, kad dabar šių gėrybių prekybos centruose apstu, tik reikia paieškoti.

Nauja tėvo mityba šeimai problemų nesudaro. Mariaus žmona Brigita viską gamina kaip įprastai. Marius net neketina eksperimentuoti ir vaikų paversti veganais. Jis ir pats nenori taip vadintis, nes veganai tam tikrų produktų atsisako iš religinių paskatų.

„Manau, kad mano pasirinktas kelias yra teisingas, nes jaučiuosi lengvai, nebekamuoja stresas, aplink mažiau barnių, pykčių, pats esu ramesnis, mintys skaidresnės”, – pasakojo verslininkas ir fotografas.

Negana to, kad beveik kasdien jis nubėga po keliolika kilometrų, į darbą Vilniaus centre atmina dviračiu. O kad augalai jam teikia jėgų, įsitikino neseniai įveikęs maratoną Kaune. Kitą dieną pabudo lyg niekur nieko ir vėl bėgo. O dar ne taip seniai, kai valgydavo įvairų maistą, po tokių distancijų reikėdavo savaitės atsigauti.

Marius visiems patartų kasdien bent valandą skirti fizinei veiklai. Nėra laiko? Reikia anksčiau atsikelti. Tai turėtų tapti įpročiu – kaip dantis valytis ar po dušu palįsti.

Jėgų ir sveikatos M.Jovaišai reikės, nes dar gerus metus skraidys virš Kubos fotografuodamas ją iš paukščio skrydžio. Beveik pusę numatytų objektų džiaugėsi jau nufotografavęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.