Saulės spinduliai gali sumažinti kraujospūdį

Praleidę 20 minučių saulėje galite sumažinti širdies ligų riziką.

Buvimas tiesioginiuose saulės spinduliuose gali sumažinti kraujospūdį, bet tuo pačiu kaitinimasis be apsaugos priemonių sukelia riziką susirgti odos vėžių.<br>M. Patašius
Buvimas tiesioginiuose saulės spinduliuose gali sumažinti kraujospūdį, bet tuo pačiu kaitinimasis be apsaugos priemonių sukelia riziką susirgti odos vėžių.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 10, 2013, 8:12 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 11:45 PM

Tokią išvadą padarė Didžiosios Britanijos Edinburgo universiteto tyrėjai, aptikę, kad savanoriams, veikiamiems ultravioletinių saulės spindulių, sumažėjo kraujospūdis.

Mokslininkai teigia, kad jų atradimai gali priversti iš naujo peržiūrėti teiginius apie tiesioginių saulės spindulių poveikį. Taip rašo britų dienraštis „The Telegraph“.

Padaugėja azoto

Aukštas kraujospūdis yra viena pagrindinių priežasčių, lemiančių širdies ligas ir insultą. Maždaug trečdalis žmonių kenčia nuo per aukšto kraujo spaudimo.

Mokslininkai tiki, kad dėl ultravioletinių saulės spindulių kūne atsiranda azoto, kuris atpalaiduoja kraujagysles ir sumažina kraujo spaudimą.

Tačiau per ilgas buvimas ultravioletiniuose saulės spinduliuose gali sukelti ir odos vėžį. Tad tyrėjai įspėjo, kad per ilgai mėgautis saule be apsauginių odos priemonių – pavojinga.

Tyrimų dar per mažai

Daktaras Richardas Welleris, Edinburgo universiteto vyresnysis dermatologijos lektorius, kuris vadovavo tyrimui, įspėjo, kad reikia surinkti daugiau duomenų, kad būtų galima rekomenduoti aukšto kraujospūdžio gydymą saulės spinduliais.

„Dabar planuojame ištirti galimą širdies ligų ir odos vėžio riziką, atsižvelgiant į tai, kiek žmonės praleidžia laiko veikiami tiesioginių saulės spindulių. Jeigu pasitvirtins, kad saulės šviesa sumažina mirtingumą nuo širdies ligų, mums reikės permąstyti patarimus dėl buvimo saulėje. Tikimės, kad saulės šviesos teikiama nauda širdies sveikatai yra didesnė nei rizika susirgti odos vėžiu“, - sakė R. Welleris.

Kraujospūdis nukrito

Tyrėjai, pristatę savo tyrimų rezultatus Edinburge vykusioje Tarptautinėje dermatologijos konferencijoje, pamatavo 24 savanorių kraujospūdį.

Vėliau savanorių paprašyta 20 minučių praleisti po ultravioletinių spindulių lempa. Ji buvo nustatyta taip, kad skleistų leidžiamą spindulių dozę.

Mokslininkai aptiko, kad po to, kai savanoriai buvo paveikti ultravioletinių spindulių, jų kraujo spaudimas sumažėjo ir daugiau kaip valandą liko mažesnis, nei iki eksperimento pradžios.

Kai savanoriai buvo karštyje, bet nebuvo veikiami ultravioletinių lempos spindulių, jų kraujo spaudimas taip pat nukrito, bet vėliau gana greitai pakilo iki ankstesnio lygio.

Laboratoriniai bandymai taip pat parodė, kad veikiamos ultravioletinės šviesos odos ląstelės išskyrė azoto rūgštį. Azotas yra pagrindinis cheminis preparatas, kuris gali padėti atpalaiduoti kraujagysles.

Įspėjo apie odos vėžį

Ultravioletiniai saulės spinduliai teikia daug naudos, aprūpinant kūną vitaminu D. Bet jie taip pat gali būti pagrindine odos vėžio priežastimi.

Britų dermatologų asociacijos atstovė Nina Goad įspėjo, kad naujausi tyrimai yra dar labai ankstyvoje stadijoje, nes atliktas tyrimas per menkas.

„Šios srities tyrimai vis dar yra kūdikystės stadijoje. Atsirandantys įrodymai apie galimą saulės šviesos naudą sveikatai nepanaikina nenuginčijamų įrodymų apie ryšį tarp ultravioletinių spindulių poveikio ir odos vėžio, kuris Didžiojoje Britanijoje yra labiausiai paplitusi vėžio rūšis“, - salė N. Goad.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: panaikintas R. Žemaitaičio Seimo nario mandatas