Piktnaudžiavimas alkoholiu lemia ir širdies nepakankamumą

Dusulys, greitesnis nuovargis, tinstančios kojos ar didesnis kūno svoris gali būti rimtos ligos – širdies nepakankamumo ženklai.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

May 11, 2013, 1:26 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 10:32 PM

Lietuvoje, Higienos instituto duomenimis, šia liga serga apie 80 tūkstančių gyventojų. Statistika – negailestinga: pasaulyje nuo širdies nepakankamumo per penkerius metu nuo ligos diagnozavimo pradžios miršta kas antras ligonis.

Šį savaitgalį, gegužės 10-12 dienomis, Europoje, taip pat ir Lietuvoje, minimos širdies nepakankamumo dienos, kurių metu siekiama informuoti visuomenę apie šią ligą, jos mastą, priežastis ir galimus gydymo būdus. Skleidžiant visuomenei žinias apie širdies nepakankamumą viliamasi pailginti sergančių šia liga gyvenimo trukmę ir pagerinti kokybę.

Širdies ligos diagnozuojamos vis jaunesniems

Širdies nepakankamumu sergančių žmonių daugėja ne tik Lietuvoje, bet ir visoje Europoje.

2011 metais Lietuvoje šia liga sirgo daugiau nei 77 tūkst. žmonių. Kasmet šis sutrikimas naujai diagnozuojamas dar 7,5 tūkst. asmenų.

Lietuvos kardiologų draugijos Širdies nepakankamumo darbo grupės pirmininkė daktarė Jelena Čelutkienė pasakojo, kad dažniausiai širdies nepakankamumo ligomis serga vyresni negu 65 metų žmonės, bet yra ir nemažai jaunesnių ligonių.

„Yra ir šia liga sergančių vaikų. Dėl tam tikrų paveldimų ligų arba genetinių mutacijų širdies nepakankamumu gali susirgti ir vaikai, paaugliai ar visiškai jauni žmonės“, - pasakojo medikė.

Gydytoja teigė, kad apskritai širdies ligų pacientai jaunėja. Išeminė širdies liga ar arterinė hipertenzija atsiranda vis jaunesniems žmonėms, todėl ir širdies nepakankamumas neretai išsivysto ne tik šešiasdešimtmečiams, bet ir penkiasdešimties, ar net keturiasdešimties metų sulaukusiems žmonėms.

Blogiau nei vėžys

Nors vėžys žmonėms skamba kaip viena baisiausių diagnozių, sergančiųjų širdies nepakankamumu gyvenimo prognozės yra blogesnės nei pacientų, sergančių storosios žarnos, krūties ar prostatos vėžiu. Europos ir pasaulio statistika rodo, kad nuo širdies nepakankamumo ligų miršta kas antras žmogus per penkerius metus nuo diagnozės nustatymo.

Koks mirštamumas nuo šios ligos Lietuvoje, tikslių duomenų, deja, nėra, tačiau, atsižvelgdami į Europos ir pasaulio statistiką, medikai spėja, kad per penkerius metus nuo šios ligos miršta apie 40 tūkst. mūsų šalies gyventojų.

„Pas mus buvo atliekamos nedidelės Europos kardiologų draugijos inicijuojamos apklausos. Jų metu buvo matuojamos gydymo galimybės, bet ne tokie rodikliai, kaip mirštamumas. Mes, deja, neturime tikslios statistikos apie mirštamumą ir tai yra nemažas trūkumas, nes tam, kad pagerintume situaciją ir žinotume, kuriuose taškuose ją reikėtų tobulinti, reikėtų žinoti, kokia yra tikroji padėtis“, - pasakojo J. Čelutkienė.

Gydytojos kardiologės teigimu, neužtenka vien rinkti atskirų gydymo įstaigų duomenis. Statistikos rinkimas turėtų būti Sveikatos apsaugos ministerijos sprendimas. Tam, kad būtų galima surinkti tikslius duomenis, kiek žmonių miršta dėl širdies nepakankamumo, reikia įtraukti visas gydymo įstaigas ir mirčių registrą.

Širdies nepakankamumo požymiai

Neretai žmonės nesikreipia laiku į gydytojus dėl širdies nepakankamumo, nors tokiu būdu ligą būtų galima pradėti gydyti anksčiau, kartu ir veiksmingiau. Žmonės tiesiog laiku nesugeba atpažinti ligos.

„Neretai žmonės delsia kreiptis į medikus tol, kol nepasiekia būklės, kai tenka kviesti greitąją medicinos pagalbą ir skubiai vežti juos į ligoninę“, - apie neatsakingumą kalbėjo gydytoja kardiologė J. Čelutkienė.

Didesnio, o vėliau ir įprastinio fizinio krūvio metu atsiradęs dusulys gali būti ženklas, įspėjantis apie ligos pradžią. Jeigu imate jausti dusulį būdami ramybės būsenoje, gulėdami ant nugaros, kuris sumažėja atsisėdus, tai irgi gali būti širdies nepakankamumo ženklas.

Skubiau kreiptis į gydytojus reikėtų tada, jeigu dėl dusulio arba naktinio kosulio atsibundate naktį.

Apie ligą gali signalizuoti ir atsiradęs didesnis nei anksčiau nuovargis, dažnas širdies plakimas. Taip pat padidėjęs kūno svoris, tinstančios kojos, didesnė pilvo apimtis.

Kaip nesusirgti?

Širdies nepakankamumo galima išvengti, taikant sveiką gyvenimo būdą ir paisant visų profilaktinių rekomendacijų.

J. Čelutkienė sakė, kad labai svarbu žinoti savo arterinį kraujospūdį, kuris neturėtų viršyti 140/90 mmHg. Jeigu kraujospūdis viršija rekomenduojamą normą, reikėtų jį laiku ir sistemingai gydyti. Tai yra vienas svarbiausių veiksnių, kovojant prieš ligą.

Taip pat labai reikėtų ir žinoti bei pagal gydytojų nurodymus koreguoti cholesterolio kiekį kraujyje. Rekomenduojama bendro cholesterolio koncentracija – apie 5 mmol/l.

Mankšta, didesnis fizinis aktyvumas labai padeda išlaikyti leistinas tiek arterinio kraujospūdžio, tiek cholesterolio kiekio kraujyje rekomenduojamas normas.

Medikė pabrėžė, kad svarbu nepiktnaudžiauti alkoholiu, kurį ji pavadino Lietuvos rykšte. Neretai širdies ligas lemia per didelis jo vartojimas.

„Nemažai yra alkoholinės kardiomiopatijos širdies nepakankamumo priežasčių. Širdis tiesiog apnuodijama alkoholiu“, - pastebėjo J. Čelutkienė.

Taip pat reikėtų mesti rūkyti ir mažiau vartoti druskos.

Gyvena ilgiau

Nors sergamumas širdies nepakankamumu ir mirštamumas dėl šios ligos yra labai didelis, J. Čelutkienė džiaugėsi, kad situacija gerėja dėl atsirandančių naujų medikamentų ir gydymo prietaisų.

„Gydymas leidžia pagerinti širdies nepakankamumu sergančių ligonių gyvenimo kokybę ir trukmę. Dabar tokie pacientai gyvena ilgiau, negu prieš 10-20 metų“, - džiaugėsi kardiologė.

Tačiau tobulintinų vietų dar yra. Pasak pašnekovės, reikėtų gerinti ligos diagnostikos ir gydymo galimybes tiek pirminėje, tiek ir kitose grandyse.

Vienas svarbiausių tikslų – kuo plačiau paskleisti žinią apie širdies nepakankamumą. Anot Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos priežiūros departamento direktorės Romualdos Baranauskienės, siekiama, kad apie širdies nepakankamumą plačiau sužinotų tiek medikai, tiek pacientai. Nes žinios, kaip elgtis susirgus, gali pagerinti ir ligonių gyvenimo trukmę, ir kokybę.

Liga pusei pacientų paūmėja dėl netinkamos mitybos ir netinkamo vaistų vartojimo.

Problema yra ir ta, kad ligoniams slaugyti trūksta specialiai paruoštų širdies nepakankamumo slaugytojų. Šiuo metu viena slaugytoja Lietuvoje tenka 100 tūkst. gyventojų.

Nesulaukia prietaisų

Širdies nepakankamumui gydyti reikalingi ir implantuojami prietaisai, tačiau jie - gana brangūs. Lietuvoje kainuoja apie 11-15 tūkst. litų.

Lietuvos kardiologų draugijos prezidentas profesorius Germanas Marinskis apgailestavo, kad Lietuvoje tokie prietaisai pacientams implantuojami gerokai rečiau, negu Europos vidurkis. Kartais pacientai kartais miršta taip ir nesulaukę implantuojamų defibriliatorių

Šią problemą, anot profesoriaus, būtų galima išspręsti įtraukus prietaisus į bazinių kainų sąrašą.

Renginiai visuomenei

Informacijos apie širdies nepakankamumą galima rasti ir Lietuvos kardiologų draugijos puslapyje lcs.lt. Taip pat Europos gyventojams sukurtas specialus puslapis heartfailurematters.org, kuriame anglų, rusų, vokiečių, prancūzų, ispanų ir olandų kalbomis aiškinama apie širdies nepakankamumo ligą.

Daugiau apie ligą sužinoti, kartu pasimatuoti kraujospūdį, cholesterolio kiekį kraujyje, pasikonsultuoti su medikais galite penktadienį 16-19 val. Vilniuje, laisvalaikio ir prekybos centre „Panorama“ vyksiančiame renginyje.

Kaune širdies nepakankamumo dienos minėjimas numatytas sekmadienį, gegužės 12 dieną, 11 val. prekybos ir pramogų centre „Mega“.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.