Strijos – tai, ko išvengti negalima, bet įmanoma sumažinti

Vasarą gerai jaustis paplūdimyje, apsivilkti trumpesnę suknelę arba šortus gali sutrukdyti kompleksai dėl odos defekto – strijų.

Neretai strijos formuojasi nėštumo metu, todėl visuomet verta pasikalbėti su mama, kaip kito oda jos nėštumo metu.<br>123rf
Neretai strijos formuojasi nėštumo metu, todėl visuomet verta pasikalbėti su mama, kaip kito oda jos nėštumo metu.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

May 28, 2013, 4:03 PM, atnaujinta Mar 6, 2018, 4:23 AM

Nors strijos yra daugiau estetinė bėda, ji gali sukelti ir psichologinių problemų. Kai kurios moterys prisipažįsta, kad dėl po gimdymo atsiradusių strijų ėmė jaustis mažiau patraukliomis savo sutuoktiniams.

Oda praranda „karkasą“

Vilniaus medicinos centro „Northway“ gydytoja dermatovenerologė Asta Dumbliauskienė pasakojo, kad strijos yra odos defektas, atsirandantis dėl hormoninių pakitimų ir veikiant didesnei tempimo jėgai.

Dažniausiai strijos atsiranda pilvo, šlaunų, krūtų, sėdmenų, klubų odoje.

„Hormonų paveikti bei pertempti fibroblastai nebegamina pakankamai kolageno – mūsų odos „karkaso“, medžiagos, atsakingos už odos stangrumą. Todėl odoje formuojasi defektas – strija“, - paaiškino gydytoja.

Atsiradimą lemia ir genai

Strijos gali atsirasti tiek vyrams, tiek moterims. Tam įtakos gali turėti ir genai.

Neretai strijos formuojasi nėštumo metu, todėl, anot gydytojos, visuomet verta pasikalbėti su mama, kaip kito oda jos nėštumo metu.

Strijų gali atsirasti ir paaugliams dėl spartaus augimo paauglystės laikotarpiu.

Jų atsiradimą lemia ir spartus kūno svorio priaugimas arba netekimas, tam tikros endokrininės ligos, ilgą laiką vartojami hormoniniai preparatai.

Padeda žuvies taukai

„Strijų išvengti įmanoma. Tačiau galima suvaldyti tik nuo mūsų pačių priklausančius faktorius: per greitai nepriaugti svorio, laikytis teisingos dietos, kad svoris nenukristų per staigiai, teisingai didinti sportinį krūvį, nėštumo metu dėvėti pilvą prilaikantį diržą“, - vardijo A. Dumbliauskienė.

Veiksminga kovos su strijomis priemonė yra ir profilaktiniai kontrastiniai dušai, rytinis apsitrynimas šiurkščiu rankšluosčiu, odos tepimas drėkinančiu, elastingumą gerinančiu kremu, kraujotaką, limfotaką gerinantys masažai.

Kovoti su strijomis padeda ir profilaktinis žuvies taukų bei hialurono turinčių kapsulių vartojimas bent po 3 mėnesius per metus. Anot medikės, šios priemonės padeda labiau sustiprinti odą.

Svarbu – sveikai maitintis

Specialios dietos, padedančios kovoti su strijomis, nėra.

„Visa, kas sutelpa į žodžius „sveika mityba“, gali pagelbėti reguliuojant svorį, o tai irgi labai svarbi grandis kovoje su strijomis“, - komentavo dermatovenerologė.

Gydo ir lazeriu

Visiškai pašalinti strijų, deja, neįmanoma, tačiau galima bent 30 proc. pagerinti odos išvaizdą.

„Efektyviausios priemonės prieš strijas – mezoterapija, kartais derinama su cheminiu odos šveitimu, mikrodermabrazija ir lazerinis gydymas. Visuomet verta pasikonsultuoti su gydytoju, kad teisingai būtų įvertintos strijos bei jūsų lūkesčiai ir pasiūlytas būtent jums tinkamas gydymo metodas. Beje, kuo anksčiau imsimės reikiamų priemonių, tuo geresnio rezultato galime tikėtis“, - įspėjo gydytoja A. Dumbliauskienė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.