Viskas apie breketus, dantų tiesinimą, ortodontinį gydymą

Apie breketus, dantų tiesinimą ir ortodontinį gydymą pasakoja „Denticija“ Vilniaus centro odontologijos klinikos gydytoja ortodontė Margarita Musteikytė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

May 30, 2013, 11:31 AM, atnaujinta Mar 6, 2018, 2:33 AM

- Margarita, kas tai yra ortodontinis gydymas ir kam jis reikalingas?

- Ortodontinis gydymas – tai dantų tiesinimas pastumiant juos dantų lanke tinkama kryptimi. Šis gydymo būdas yra taikomas kreivai išdygusių dantų ištiesinimui, netaisyklingo sukandimo gydymui, veido-žandikaulių sistemos vystymosi sutrikimų korekcijai bei šių ligų profilaktikai. Ortodontinis gydymas ne tik pagerina išvaizdą, bet ir padeda išsaugoti sveikas dantenas, dantis ir žandikaulio sąnarį.

Daugelis žmonių turi kreivus ir susigrūdusius dantis, kasdien jaučia diskomfortą dėl netenkinančios estetinės išvaizdos, taip mažėja pasitikėjimas savimi ir gyvenimo kokybė tampa nepilnavertė. Tiesūs dantys ne tik išsprendžia estetinio pasitenkinimo klausimą, bet ir padeda išvengti daugelio problemų, t.y. ėduonies, nes tiesius dantis kur kas lengviau išvalyti, ne tiek kaupiasi apnašos tarpdančiuose, taip pat mažėja rizika periodontologinių ligų susirgime.

Dalies žmonių dantys yra atsikišę į priekį ir gali atrodyti nepatraukliai, taip pat tokie dantys kur kas dažniau nukenčia nuo traumų. Kartais viršutiniai dantys tolygiai nesueina su apatiniais, pats sąkandis yra netaisyklingas, dyla dantų kauburiai, to pasėkoje vyresniems žmonėms iškyla nemažai keblumų plombuojant, protezuojant dantis. Kai sąkandis netaisyklingas, sukuriamas papildomas krūvis kramtomiesiems raumenims, dėl to dyla žandikaulio sąnariai, gali pradėti varginti galvos, pečių, kaklo raumenų skausmai.

Taigi gydytojų ortodontų siekis išspręsti visas šias problemas.

- Gydytoja, kada palankiausias laikas pradėti ortodontinį gydymą?

- Rekomenduočiau tai pradėti vaikystėje, būtent šiame amžiuje bet kokie dantų poslinkiai ir sąkandžio korekcijos yra lengvai pasiekiamos. Žinoma šį gydymą galima taikyti ir suaugusiems, parinkus tinkamus aparatus bei priemones, pasiekiami rezultatai iš ties būna džiuginantys. Labai svarbu žinoti, kad gydymo sėkmę lemia ne tiek paciento amžius, o kiek dantų, kurie naudojami atramai sukurti, skaičius burnoje.

- Kaip yra atliekamas pats gydymas?

- Gydymui yra naudojamos įvairios priemonės – fiksuoti breketai ir išimamos plokštelės.

· Išimamos plokštelės – tai plastikinis ortodontinis aparatas su tam tikro dizaino metaliniais kabliukais ir lankeliais, naudojamos netaisyklingam ar nepakankamam dantų augimui koreguoti. Pačios plokštelės yra patogios, nes jas lengva išimti ir išvalyti. Vedant gydymą su šia priemonė, labai svarbu tinkamai, pagal gydytojo paskirtą rėžimą nešioti plokšteles, tada galima pasiekti puikių rezultatų.

· Funkciniais prietaisais galima koreguoti apatinio žandikaulio bei žandikaulio sąnario augimą, tokiu būdu tinkamai reguliuoti veido profilio formavimąsi.

· Gydymas breketais naudojamas, kai norima labai tiksliai sudėlioti dantis į savo vietas, tada ortodontinių plečiančiųjų plokštelių nepakanka. Breketai – tai nedideli metaliniai kvadratėliai klijuojami prie kiekvieno danties atskirai. Juose užprogramuota kiekvieno danties judėjimas. Jie tvirtinami prie dantų ir tarpusavyje surišami lankeliu. Šiuo atveju pacientas pats negali nusiimti breketų ir privalo nešioti juos visą gydymo laiką.

· Elastinės gumytės – dedamos ant breketų siekiant pagerinti dantų judėjimą.

- Kokia gydymo trukmė, kiek dažniausiai jis trunka?

- Gydymo trukmė labai priklauso nuo individualių aplinkybių, t.y. ar pacientas auga, taip pat pradinės sąkandžio anomalijos pobūdis. Kartais gydymas trunka kelis mėnesius, o kartais dvejus metus.

- Ar pati procedūra yra skausminga?

- Gydymui naudojami aparatai ar tai būtų breketai ar išimamos plokštelės – pradžioje sukelia nedidelį diskomforto pojūtį, galima nedidelis spaudimas, padidėjąs jautrumas kietam maistui, su plokštele sunkiau tarti kai kuriuos garsus, tačiau poros savaičių bėgyje įprastai prie jų priprantama.

- Ar po ortodontinio gydymo dantys ilgai išlieka savo vietose?

- Net ir po labai pasisekusio ortodontinio gydymo galimi minimalūs dantų poslinkiai. Jie dažniausiai būna susiję su paciento amžiumi, gali priklausyti ir nuo aplinkos veiksnių. Gydytojas negali duoti absoliučios garantijos gyvam ir besivystančiam organizmui. Esama nemažai veiksnių, kurie gali turėti įtaką, t.y. griežimas dantimis, žalingi įpročiai, netaisyklingas kvėpavimas, hormonų balanso sutrikimai. Tačiau dažniausiai ortodontinio gydymo rezultatais galima džiaugtis visą gyvenimą.

- Gydytoja ar ortodontinis gydymas yra brangus?

- Svarbiausia, kad tai yra ilgalaikė investicija į Jūsų grožį bei burnos sveikatą. Su gydytoju ortodontų konsultacijos metu aptarsite altertavynius gydymo būdus ir priimsite bendrinį sprendimą, kuris Jums bus palankiausias ,ir gale gydymo galėsite džiaugtis ne tik puikiais rezultatais, bet ir vėl drąsiai šypsotis.

Rūpite mums jau 20 metų! Ačiū už Jūsų pasitikėjimą! www.vilniausdenticija.lt Registruokitės :+370 698 521 64

Šis straipsnis yra užsakyta reklama.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.