Kaip orų pokyčiai veikia žmogaus sveikatą?

Daugumai mūsų orų prognozės reikalingos tik tam, kad žinotume, ar išeinant iš namų reikia pasiimti lietsargį. Anot biometeorologės Juditos Liukaitytės, sinoptikų darbas daug reikšmingesnis. Žinodami, kokios oro sąlygos mūsų laukia, galime išvengti įvairių ligų paūmėjimo arba priešingai – pajutę stipresnius ligos simptomus galime patys prognozuoti orus.

Daugiau nuotraukų (1)

Dovilė Lebrikaitė

Jun 7, 2013, 4:54 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 7:07 PM

„Pradėjus keistis orui mes to danguje nepastebime, tačiau šie pokyčiai jau atsispindi mūsų organizme. Pavyzdžiui, žmonėms, turintiems silpnesnę imuninę sistemą, keičiantis orams atsiranda mieguistumas, galvos skausmas“, – sakė J. Liukaitytė.

Oro pokyčius signalizuoja ir sąnarių, senų žaizdų, randų ir lūžusių kaulų vietose juntamas skausmas.

Pačios pavojingiausios oro sąlygos bet kokia liga sergančiam žmogui – drėgni ir karšti orai, pastarosiomis dienomis vyraujantys Lietuvoje. Tai ypač nepalankios sąlygos vyresnio amžiaus ir širdies ligomis sergantiems žmonėms. Štai bronchine astma sergantiesiems pavojingos oro sąlygos, kai griaudžia ir žaibuoja. Anot biometeorologės, tokiomis dienomis būna dažnesni astmos priepuoliai.

Nervinėmis ligomis sergantys žmonės sunkiai ištveria per ilgai užsilaikiusias oro sąlygas. Jie pasidaro irzlesni, agresyvesni, pasireiškia įvairūs su elgsena susiję negalavimai.

„Vis dėlto negalima išrašyti vieno recepto visiems. Tai, kas blogai vienam žmogui, gali būti gerai kitam ta pačią liga sergančiajam. Juk dažniausiai mes turime ne vieną negalavimą. Mus veikia visas ligų kompleksas“, – tikino J. Liukaitytė.

Be to, kartais orų permainos būna itin staigios, todėl sunku nuspėti, koks negalavimas turėtų paūmėti. O ir ligų vystymosi eiga priklauso ne tik nuo oro sąlygų.

„Svarbiausia yra stebėti save. Žmonėms, kurie yra jautrūs oro sąlygoms, kartais reikia pakeisti dienotvarkę: atsisakyti daug jėgų pareikalaujančių darbų ar net pasiimti laisvadienį. Viskas, ko reikia – užsienyje itin populiarūs oro dienoraščiai“, – sakė J. Liukaitytė.

Orų dienoraščiai – tai užrašai, itin panašūs į alergija sergančių žmonių dienoraščius, kai žmogus stebi savo sveikatos būklę ir išorinius veiksnius. Tokiu būdu išsiaiškinama ligos priežastis. Orų dienoraščiai padeda nustatyti ne ligos priežastį, bet metą, kada liga gali paūmėti. Tuomet galima pakeisti dienotvarkę, pasirūpinti reikiamais vaistais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.