Per karščius alkoholis smogia stipresne jėga

Pagreitėja medžiagų apykaita

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 25, 2013, 10:54 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:38 AM

Alaus mėgėjams kyla ir kitas pavojus – visą vasarą gaivinęsi tik alumi, rudeniui atėjus jie nebegali sustoti gėrę. Priklausomybė nuo alkoholio gali išsivystyti per keletą mėnesių.

Pagreitėja medžiagų apykaita

Alkoholį organizmas per karščius pasisavina greičiau, nes tuomet greitėja medžiagų apykaita.

Paprastai žmogus žino, kiek gali išgerti, kad neprarastų savikontrolės. Tačiau vasarą šią dozę nustatyti kur kas sunkiau. Žmogus greičiau apgirsta, pasikeičia jo elgesys. Jis greitai praranda alkoholio dozės kontrolę ir pradeda gerti dar daugiau. Štai kodėl vasarą tiek daug ant vejų besivoliojančių apsvaigusių žmonių.

Reikėtų prisiminti ir tai, kad gazuoti alkoholiniai gėrimai geriau pasisavinami iš virškinamojo trakto, todėl juos geriantis žmogus greičiau apsvaigsta.

Be to, vasarą dažno žmogaus organizmui trūksta skysčių – ne kiekvienas išgeria du ar tris litrus vandens per dieną.

Kai žmogui trūksta skysčių, jis tampa apatiškas, vangus, apsunksta, jaučia silpnumą, nuovargį, o kartais ir galvos skausmus.

O jei, esant skysčių balanso sutrikimui, išgeria alkoholio, kenčia ir stiprias pagirias.

Užmiršti alkoholį medikai pataria ir einantiems į paplūdimį, ir ketinantiems pasikaitinti pirtyje.

Po vasaros – abstinencijos sindromas

Gydytojams tenka gydyti nuo alkoholio priklausomybės vyrus, kurie vasarą kasdien gaivinosi vien tik alumi. Jų pomėgis nejučia tapo priklausomybe – kasdienio bokalo alaus vyrai negalėjo atsisakyti ir rudenį atvėsus orams.

Nutraukti vasarinį alkoholio maratoną nebūna lengva. Alus, net vartojant jį nedideliais kiekiais, nuodija kepenis, kenkia širdžiai, kasai, centrinei nervų sistemai. Ne vienam po vasaros diagnozuojami kepenų pažeidimai, tenka detoksikuoti organizmą ir skirti gydymą, nes pasireiškia alkoholinės abstinencijos sindromas.

Sutrinka širdies ritmas

Alkoholis veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Ilgiau jį vartojant, gali pakilti kraujospūdis. Vargina galvos skausmai, kyla insulto ar infarkto grėsmė.

Mėgstančių dažnai išgerti širdies raumuo netenka svarbių mikroelementų – kalio ir magnio. Dėl to sutrinka širdies ritmas, vargina nemalonūs jutimai širdies plote, galūnes ima traukti mėšlungis.

Alkoholis, jeigu juo užgeriamas riebus maistas, gali sukelti gastritą, pakenkti kasai. Jis itin pažeidžia dar nesubrendusį organizmą. Paaugliai apsvaigsta ir apsinuodija net nuo mažų dozių alkoholio. Greičiausiai alkoholis įveikia egzaminų išsekintus jaunuolius, dietos besilaikančias merginas.

Ištinka epilepsijos priepuolis

Ką daryti, jei alkoholio išgėręs žmogus neteko sąmonės? Būtina kuo skubiau kviesti greitąją pagalbą, o jos laukiant stebėti, kad vemdamas žmogus neužspringtų.

Jo negalima guldyti ant nugaros. Apsinuodijusįjį alkoholiu reikėtų paguldyti ant šono.

Neretai daugelį labai išgąsdina apgirtusį žmogų ištinkantis epilepsijos priepuolis. Taip dažniausiai nutinka anksčiau galvos traumą patyrusiems žmonėms. Tačiau traukuliai gali ištikti ir tuos, kurie alkoholiu svaiginasi ne vieną dieną iš eilės.

Kartu su kava – vanduo

Skysčių balansą organizme sutrikdo ne tik alkoholis, bet ir kava. Išgertą kavos puodelį reikėtų kompensuoti maždaug litru vandens, nes kava mažina skysčių kiekį organizme.

Mėgstantiems atsigaivinti sultimis siūloma jas per pusę skiesti vandeniu, mat sultys neatstoja vandens.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.