Sveikiausia – nestilinga avalynė

Ką pasirinkti: patogų, bet neišvaizdų, nuobodžiai atrodantį apavą, ar nepatogią, neretai netgi deformuojančią pėdas, bet stilingą ir gražią, optiškai kojas ilginančią avalynę?

Teiginyje, kad ypač pėdoms kenkia puošnūs moteriški aukštakulniai, tiesos yra. Nes būtent tose šalyse, kur moterys siekia būti itin puošnios, ortopedai turi daugiausiai darbo.<br>123rf
Teiginyje, kad ypač pėdoms kenkia puošnūs moteriški aukštakulniai, tiesos yra. Nes būtent tose šalyse, kur moterys siekia būti itin puošnios, ortopedai turi daugiausiai darbo.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jun 25, 2013, 12:17 AM, atnaujinta Mar 5, 2018, 5:48 AM

Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos gydytojas ortopedas Tomas Sveikata mano, kad mūsų šalies moterims grožis vis dėlto svarbesnis už patogumą ir sveikatą. Todėl jos visada bus labiau linkusios rinktis gražią, o ne sveiką avalynę.

Nepale operacijos nereikalingos

Yra įvairių teorijų, kas lemia pėdų problemas – skausmus, deformaciją. Kalbama, kad jos priklauso nuo asmens lyties, paveldimumo. Tačiau dažniausiai kaltė suverčiama batams. Juk kasdien vienokius ar kitokius batus avime daugybę valandų.

Teiginyje, kad ypač pėdoms kenkia puošnūs moteriški aukštakulniai, tiesos yra. Nes būtent tose šalyse, kur moterys siekia būti itin puošnios, ortopedai turi daugiausiai darbo.

Tuo tarpu Nepale deformuotų pėdų operacijos – labai retas reiškinys.

Gydytojo T. Sveikatos nuomone, tai gali lemti kelios priežastys. Neretai deformuotos pėdos operuojamos estetiniais sumetimais. Grožio chirurgija neturtingoms šalims nereikalinga.

Be to, Nepalo gyventojai arba vaikšto basi, arba avi patogias šlepetes su užtvirtinimu tarpupirštyje. Dėl to šioje šalyje pėdų deformacijos itin retos.

Kitaip yra Prancūzijoje, Italijoje ar Ispanijoje, kur deformuotų pėdų operacijų atliekama be galo daug.

Tai, kokią avalynę moterys renkasi, lemia šalies, kurioje jos gyvena, tradicijos.

„Pietų Europos, kai kurių Azijos šalių atstovės, taip pat slavės mėgsta būti puošnios. Mūsų moterys – taip pat. Joms renkantis avalynę svarbiausias yra dizainas. Tik būdamos vyresnės moterys pradeda galvoti apie komfortą ir kokybę“, - pastebėjo T. Sveikata.

Deformacija paveldima

Labiausiai, anot gydytojo, moterų pėdoms kenkia ankšti smailianosiai aukštakulniai. Juose pirštams nėra pakankamai vietos, todėl jie neteisingai bate išsidėlioja, būna nuolat suspausti.

Be to, kuo aukščiau būna pakeltas kulnas, tuo mažiau svorio tenka kūnui ir daugiau – pirštams. Taigi natūraliai priekinė pėdos dalis tampa stipriai apkrauta, kas lemia deformaciją.

Teigiama, kad būtent smailianosiai bateliai labiausiai lemia itin dažną pėdos deformaciją – nykščio iškrypimą į išorę.

„Viena iš teorijų aiškina, kad smailus batas verčia nykštį spaustis prie kitų pirštų. Taip nykštys deformuojamas. Prie deformacijos prisideda ir kulniukai – kuo jie aukštesni, tuo daugiau krūvio tenka priekiniai pėdos daliai ir dėl to gresia iškrypimai“, - aiškino gydytojas ortopedas.

Pėdos nykščio iškrypimą į išorę kažkiek lemia ir paveldimumas. Pastebėta, kad su šia problema neretai susiduria keli šeimos nariai.

Delsti skatina mitai

Teigiama, kad mažesnio ar didesnio laipsnio pėdos nykščio iškrypimą į išorę turi kone kas trečia moteris. Tačiau Lietuvoje ne visos dėl to kreipiasi į medikus. Vakarų Europos šalyse dėl šios problemos pėdos operuojamos žymiai dažniau.

„Pas mus į gydytojus dėl šios problemos dažniau kreipiasi vyresnės moterys, kurios jau kenčia didžiulius skausmus, kai deformacijų paveikti ne tik pirmas, bet ir antras, trečias pirštai. Tik viena-kita moteris, kuri rūpinasi savo grožiu, suskumba laiku kreiptis. Tada daug lengviau padėti, negu esant apleistiems atvejams“, - pasakojo gydytojas ortopedas.

T. Sveikatos nuomone, Lietuvos moterys dėl iškrypusių nykščių neskuba kreiptis, nes ne visoms tai trukdo, ne visos jaučia skausmą.

Pas ortopedus nesiveržiama ir dėl mitų, kad tokios operacijos – nelabai veiksmingos.

„Pacientai prisipažįsta, kad nuo operacijos juos atkalbinėja šeimos daktarai. Jie sako, kad operacija yra skausminga, rezultatai po jos vis tiek bus blogi, defektas atsinaujins ir taip toliau. Tačiau išoperuoti žmonės apsidžiaugia, kad pagaliau jų pėdoms viskas būna gerai“, - kalbėjo medikas.

Kada dėl pėdų deformacijos reikėtų kreiptis į ortopedus?

„Jeigu atsiranda nuospaudos, ilgiau pavaikščiojus apima skausmas, reikėtų jau susimąstyti ir nelaukti, kol atsiras uždegimai, komplikacijos, pradės deformuotis pėdos. Susirūpinti reikėtų anksčiau“, - įspėjo T. Sveikata.

Visos pėdų formos – normalios

Anksčiau ortopedai labiau atsižvelgdavo ir į pėdos keltį.

Plokščiapėdystė arba labai aukša keltis būdavo priskirtini prie pėdos deformacijų, kurias reikėtų būtinai gydyti.

T. Sveikata mano, kad pėdos kelties sureikšminti nereikėtų.

„Mes visi turim skirtingas pėdas: vieni – plokščios, kiti – labai aukštais skliautais, treti – vidutiniškais. Anksčiau vyravo nuomonė, kad būti plokščiapėdžiu ar turėti aukštą keltį yra blogai. Dabar laikomasi nuostatos, kad visi esame normalūs, tik turime skirtingų pėdų formą. Jeigu pėdų deformacija nesukelia skausmo, netrukdo gyventi, tai viskas gerai“, - kalbėjo gydytojas-ortopedas.

Geriausi – karalienės bateliai

Kokią avalynę rinktis, kad pėdos būtų dailios ir sveikos?

„Yra pėdos chirurgų posakis, kad net ir pats gražiausias, taisyklingiausias batas bjaurios kojos neištaisys. O bjauri pėda net ir patį gražiausią batą padarys negražiu. Ne batai pakeičia mūsų pėdas, o, kaip bebūtų gaila, pėdos keičia batus“, - kalbėjo medikas.

Tinkama avalynė pėdos gal ir nepadarys dailia, jos neišgydys, tačiau, pasak gydytojo, gali labai padėti sustabdyti deformacijos vystymąsi. Todėl ne veltui deformuotoms pėdoms siūloma speciali avalynė su tam tikra užkulne, atitinkama vieta pirštams.

„Sveikiausi yra batai, kurie moterims nėra labai gražūs: plataus priekio, kad pirštams būtų pakankamai vietos, dviejų-trijų centimetrų kulniukas, nes visiškai žemas irgi nėra patogus pėdai. Tai yra tokie bateliai, kokius mėgsta avėti Anglijos karalienė. Jie paprastai būna taisyklingi, patogūs ir kokybiški“, - komentavo T. Sveikata.

Madingi kaliošai

Patogūs batai yra ir kroksai. Su jais pėdai yra patogu, minkšta, smagu. T. Sveikata džiaugėsi, kad tokio tipo avalynė išpopuliarėjo ir ši mada nepraeina jau kelerius metus.

„Tai yra gera mada. Kroksai yra madingi kaliošai, kurie yra patogūs. Su jais gerai atostogauti: gali ir bristi į vandenį, ir vaikščioti per smėlį, ir sportuoti, ir važiuoti dviračiu. Kroksai madingi jau keletą metų, bet nežinau, ar panos labai jais mėgaujasi“, - abejojo gydytojas, pastebėjęs, kad tokio tipo avalynė populiaresnė Amerikoje, Anglijoje, kur žmonėms svarbiausias – patogumas, bet jų nenešioja grožio šalių – Italijos, Prancūzijos – atstovai.

Tiesa, kroksai turi ir savų minusų – jie pagaminti ne iš natūralios odos, bet iš gumos.

„Guma yra sintetika, dėl kurios oda nekvėpuoja. Juose patogu veistis grybeliui, kuriam patinka vietos, kur yra „tropikai“ - drėgna ir šilta“, - įspėjo T. Sveikata, pataręs, jei tik leidžia piniginė, rinktis kokybiškus, minkštos odos batus.

Gydytojas-ortopedas patarė renkantis avalynę visada atsižvelgti į progą. Juk ne veltui jos tiek daug ir įvairios esama: nuo elegantiškų, nors ir nelabai patogių batelių, iki laisvalaikiui puikiai tinkančių, bet prie klasikinio kostiumėlio nederančių kroksų ar sportbačių.

„Kiekviena avalynė turi savo paskirtį ir negalima vienareikšmiškai teigti, kad viena gera, o kita – ne. Reikia pasverti visus įmanomus variantus ir pasirinkti tai, kas tai progai tinka labiausiai“, - siūlė T. Sveikata.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.