Kaip priversti plakti klinikinės mirties ištikto žmogaus širdį?

Kelios minutės po vandeniu, elektros ar žaibo iškrova, netikėtai užsikimšusi kraujagyslė - kaip padėti žmogui, kai sustoja jo širdis? Nesvarbu, dėl ko sustojo širdis - esančiojo šalia pagrindinė užduotis - kviesti greitąją medicinos pagalbą ir pradėti gaivinti. Tam reikėtų atlikti pirmuosius gaivinimo veiksmus - įpūtimus ir krūtinės paspaudimus.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jun 26, 2013, 6:08 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 4:22 AM

Padeda tekėti kraujui

Įpūtimai reikalingi, kad oras patektų į plaučius, o ritmiški krūtinės paspaudimai padeda kraujui tekėti kraujagyslėmis. Šie paprasti veiksmai palaiko gyvybines žmogaus funkcijas, kol atvyks medikai.

Tačiau Lietuvoje dar dažnai nesiryžtama daryti dirbtinį kvėpavimą nukentėjusiajam. Jei 4-5 minutes nieko nedaroma, atgaivinti žmogaus nebeįmanoma. Medikams lieka tiktai konstatuoti mirtį.

Vakarų šalyse visuomenė skiria daugiau dėmesio praktiniams pirmosios pagalbos mokymams. Todėl teisingi artimųjų veiksmai padeda atgaivinti net 4-6 kartus daugiau klinikinės mirties ištiktų žmonių.

Gydytojai pabrėžia, kad klinikinės mirties ištiktas žmogus pats atsigauti negali. Dažniausia aplinkinių klaida - iš viso nieko nedaryti, baiminantis pakenkti.

Tačiau argi įmanoma pakenkti žmogui, kuris jau miršta?

Kol laukiate medikų

Ką daryti, jeigu prieš jus - iš vandens ištrauktas, elektros arba ligos staiga pakirstas žmogus?

* Pajudinkite gulintįjį už pečių (bet nepurtykite stipriai), garsiai paklauskite: „Kaip jaučiatės?“

* Jei žmogus nieko neatsako, kvieskite greitąją medicinos pagalbą.

* Po to nedelsdami atverkite kvėpavimo takus (šiek tiek atloškite galvą laikydami už kaktos ir smakro) ir pasilenkite prie veido taip, kad galėtumėte išgirsti, pajusti žmogaus kvėpavimą ir pamatyti, ar kilnojasi krūtinė. Stebėkite maždaug 20 sekundžių.

* Jei nejaučiate kvėpavimo, pradėkite daryti įpūtimus. Laikydami atvertą burną, užspauskite nosį ir du kartus įpūskite į burną oro. Jeigu nenorite liestis prie burnos, higienos sumetimais galima naudoti vienkartines kaukes arba bet kokį audeklą, kad ir drabužius.

* Įpūtę čiuopkite pulsą kaklo srityje dviem pirštais kiek į šoną nuo Adomo obuolio.

* Jei pulso nejaučiate, atlikite 30 krūtinės paspaudimų. Sunerkite rankas ir maždaug 100 kartų per minutę dažniu spauskite krūtinės sritį tarp spenelių. Jūsų rankos turi būti statmenai krūtinės.

* Šiuos veiksmus (du įpūtimai ir trisdešimt krūtinės paspaudimų) kartokite nuolat, kol atvyks medikai.

Jeigu nenorite pūsti kitam žmogui į burną, bent spaudykite krūtinės ląstą. Tai geriau negu iš viso nieko nedaryti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.