Jaunos moterys vėžiu suserga dukart dažniau

Naujausiais duomenimis, tarp 35–44 metų žmonių vėžiu serga dukart daugiau moterų nei vyrų. Pagrindinė priežastis, kodėl skirtumas toks didelis – krūties vėžys. Šia vėžio forma moterys suserga dažniausiai.

Siekiant užkirsti kelią krūties vėžiui, patariama valgyti mažiau raudonos mėsos, daugiau vaisių ir daržovių, nuolat mankštintis, saikingai vartoti alkoholį.<br>123rf
Siekiant užkirsti kelią krūties vėžiui, patariama valgyti mažiau raudonos mėsos, daugiau vaisių ir daržovių, nuolat mankštintis, saikingai vartoti alkoholį.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 1, 2013, 1:51 PM, atnaujinta Mar 5, 2018, 1:17 AM

Skaičius, rodančius, kad jaunos moterys vėžiu suserga dažniau nei jauni vyrai, skelbia Didžiosios Britanijos statistikos departamentas „Office for National Statistics“.

Didesnė grėsmė vyrams

Didžiojoje Britanijoje 2011 metais krūties vėžys diagnozuotas net 30 proc. visų vėžio diagnozę išgirdusių žmonių.

Prostatos vėžys – dažniausia vėžio forma tarp vyrų.

Pasak D. Britanijos dienraščio „Daily Mail“, nors vėžiu jaunos moterys suserga dažniau nei jauni vyrai, per visą gyvenimą vis dėlto didesnė tikimybė susirgti yra vyrams.

Krūties vėžio simptomai

9 iš 10 krūties vėžiu susergančių moterų išgyvena.

Simptomai, kurių turėtumėte ieškoti: dariniai (mazgeliai ar gumbeliai) krūtų srityje, taip pat duobelės odoje.

Dar vienas krūties vėžio požymis – įsitraukęs į vidų arba suminkštėjęs krūties spenelis. Kai kurios moterys taip pat jaučia skausmus, aplink krūtinę atsiranda žaizdelių, egzemų ar iš spenelio ima bėgti išskyros.

Pirmauja norvegai

Nors krūties vėžys – dažniausia vėžio forma tarp moterų, Didžiosios Britanijos mokslininkams nerimą kelia ir kita šios ligos forma – odos vėžys.

Susirgimai melanoma – pavojingiausia odos vėžio forma, D. Britanijoje išaugo net 66 procentais. Šią šalį susirgimais lenkia ir pasauliniu mastu pirmauja Norvegija.

2010 metais 1518 norvegų buvo diagnozuota melanoma. Tai beveik 8 kartus daugiau atvejų nei 1950-aisiais.

Melanoma taip pat paplitusi daugiausia tarp jaunų žmonių ir neretai yra gana agresyvi. Dėl to svarbu stebėti odos pakitimus, ypač jei apgamai pakeičia formą ar spalvą, padidėja, ima niežėti, kraujuoti arba jų vietoje susidaro žaizdos.

Kaltas gyvenimo būdas

Vis didesnis dėmesys kreipiamas į ryšį tarp gyvenimo būdo ir susirgimų vėžiu.

Seniai žinomas ir neginčijamas ryšys tarp plaučių vėžio ir rūkymo. Imama įrodinėti, kad ir kitos vėžio formos glaudžiai susijusios su mūsų gyvenimo būdu. Laimė, daug ką galite padaryti patys, siekdami sumažinti susirgimo tikimybę.

Norvegijos vėžinių susirgimų asociacija tvirtina, kad 9 iš 10 susirgimų odos vėžiu priežastis – deginimasis, taigi melanomai užkirsite kelią, jei vengsite soliariumo ir deginsitės su saiku.

Įžvelgiamas ir krūties vėžio ryšys su kasdieniais žmogaus įpročiais. Siekiant užkirsti kelią krūties vėžiui, patariama valgyti mažiau raudonos mėsos, daugiau vaisių ir daržovių, nuolat mankštintis, saikingai vartoti alkoholį.

Parengė Goda Mažrimaitė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.