Mokslininkai atrado jaunystės ir sveikatos eliksyrą

Jaunystės eliksyro paslaptis slypi „miegančių“ odos kamieninių ląstelių suaktyvinime.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-01 19:32, atnaujinta 2018-03-05 00:55

Naujausio tyrimo metu paaiškėjo, jog senstant mes prarandame galimybę dirginti šias ląsteles, nuo kurių funkcionavimo priklauso odos atsinaujinimo procesų spartumas.

Britų bei amerikiečių mokslininkai teigia, jog tolimesni tyrimai gali atverti naujas galimybes kovoje su nepageidaujamomis raukšlėmis.

Daktarė Xinshan Li teigia: „Pagal naujausią odos atsinaujinimo teoriją, oda turi daugybę „miegančių“ kamieninių ląstelių, kurios tūno pačiame giliausiame odos sluoksnyje, tačiau ganėtinai retai dalijasi, o dalijimasis yra esminis naujų ląstelių kūrimosi faktorius.“

Šios „miegančios“ ląstelės gali būti suaktyvintos odai patyrus sužeidimus. „Kaskart mums susižeidus, šios ląstelės yra pažadinamos, deja, ne visos jos grįžta į pradinę „miego“ būsena, tad ląstelių kiekis mažėja“, - teigia daktarė.

Tai paaiškina, kodėl vyresnio amžiaus žmonių oda atsinaujina lėčiau. Suvokimas, kaip veikia visas šis mechanizmas, gali atnešti didelių pokyčių dermatologijos srityje.

Mūsų oda nuolat keičiasi, tačiau iki šiol mokslininkai nesutarė, kaip iš tiesų viskas vyksta.

Šiuolaikinių virtualių modelių išsivystymo dėka, mokslininkai gali nuspėti kas vyksta su mūsų oda, kuomet ji senėja.

Daktaras Arunas Upadhyay, „Procter & Gamble“ biologas, teigia: „Šie modeliai suteikia galimybę patvirtinti arba paneigti hipotezes per ganėtinai trumpą laiko tarpą.“

Galimybė stebėti virtualius odos modelius ištisus dešimtmečius yra itin svarbus žingsnis tolimesniems vėžio tyrimams.

UV spindulių padaryta žala bei dažnas susižeidimas gali paskatinti „miegančias“ ląsteles mutuoti, o vėliau gali išsivystyti labai agresyvios formos vėžys.

Daktarė X. Li teigia, jog mutavusių ląstelių efektas nebus juntamas tol, kol jos bus miego būsenoje, tačiau patyrus sužeidimą, mutavusios ląstelės ims dalytis ir tai gali paskatinti vėžio atsiradimą.

„Ištyrus šį fenomeną sužibės viltis atrasti būdus, kaip sustabdyti mutavusių ląstelių aktyvaciją ir sumažinti susirgimo vėžiu riziką“ , - teigia daktarė.

Įdomu ir tai, kad kitos mūsų kūno dalys, tokios kaip plaučiai ar akies ragena, atsinaujina tokiu pačiu būdu kaip ir oda.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.