Kodėl naudinga gerti arbatą?

Jeigu norite pagerinti savo sveikatą ar numesti kelis kilogramus nepageidaujamo svorio, prisiminkite visiems įprastą gėrimą – arbatą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 3, 2013, 6:40 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 11:21 PM

Klivlando klinikos Sveikatingumo instituto Sveikos mitybos tarnybos vadovė Kristin Kirkpatrick interneto puslapyje „The Huffington Post“ arbatą pavadino supergėrimu.

Tūkstančius metų geriama arbata daugybei kultūrų visame pasaulyje suteikė nemažai medicininės naudos. Įvairūs tyrimai įrodo, kad mažyčiame arbatos pakelyje esančios arbatžolės gali padaryti mūsų sveikatai stebuklingą poveikį.

Stabdo nutukimą

Visų pirma, arbata gali padėti nenutukti.

2011 metais leidinyje „Journal Obesity“ buvo aprašytas tyrimas, kurio metu laboratorinės pelės buvo šeriamos riebiu maistu. Tuo pačiu metu kai kurie gyvūnai gavo ir žaliosios arbatos mišinį. Paaiškėjo, kad pelės, kurios gavo žaliosios arbatos mišinio, svorio priaugo lėčiau už tas, kurios jo negavo.

Minėtojo tyrimo išvados parodė, kad žaliosios arbatos ekstraktas gali trukdyti formuotis kūno riebalams.

Tiesa, jeigu gersite į butelius išpilstytus gaiviuosius žaliosios arbatos gėrimus, tokio teigiamo poveikio nesitikėkite. Nes gaiviuose žaliosios arbatos gėrimuose gali būti pridėta daug cukraus. Veiksminga tik karštu vandeniu užplikyta arbata.

Gerina regėjimą

Akys, kaip ir bet kuri kita kūno dalis, gali kentėti nuo oksidacinio streso. Dėl šio streso akys gali pasidaryti labiau linkusios į ligas.

Oksidacinio streso galima išvengti kasdien geriant žalią arbatą.

2010 metais atlikti tyrimai parodė, kad žaliosios arbatos sudedamosios dalys teigiamai veikė akių audinius, ypač susijusius su tinklaine.

Todėl jeigu norite apsaugoti savo akis, mėgaukitės žaliąja arbata.

Baltoji arbata jaunina

Ne mažiau naudinga ir baltoji arbata. Joje yra gausu polifenolio, teikiančio mums neįtikėtiną naudą.

Naujausi tyrimai parodė, kad jaunystės šaltinis yra ne kur kitur, o puodelyje arbatos.

Baltosios arbatos ekstraktas padeda sumažinti raukšlių atsiradimą, stiprindamas elastino ir kolageno, suteikiančių mūsų odai elastingumo, gamybą. Todėl norėdami atrodyti jauniau gerkite baltą arbatą.

Sumažina streso lygį

O kaip juodoji arbata? Ar ji irgi veiksminga? Pasirodo, kad taip.

Puodelis juodosios arbatos yra puiki kovos su stresu priemonė.

2010 metais Londono universitetinio koledžo tyrėjai atlikto tyrimą, per kurį paaiškėjo, kad juodoji arbata padėjo sumažinti tirtųjų asmenų streso hormonų lygį.

Tai dar ne viskas! Juodoji arbata padėjo kovoti ir su kitu su stresu susijusiu veiksniu – aukštu kraujospūdžiu. Kuo daugiau patiriame streso, tuo labiau kyla mūsų kraujospūdis, dėl ko padidėja širdies priepuolio ar insulto rizika.

Atlikus tyrimus paaiškėjo, kad pusmetį geriant juodąją arbatą galima sumažinti sistolinį kraujospūdį. Šio tyrimo rezultatai buvo aprašyti 2012 metais leidinyje „Journal of the American Medical Association“.

Geriau apsieiti be pieno

Arbata suteikia ir daugiau naudos. Pavyzdžiui, 2010 metais paskelbtas tyrimas parodė, kad arbatoje esantis kofeinas gali padėti sumažinti riziką susirgti diabetu.

Be to, arbata gali sustiprinti jūsų širdį. Per vieną tyrimą paaiškėjo, kad žalioji arbata, iškart po to, kai jos išgeriate, padeda pagerinti endotelio funkciją.

Bet, jeigu norite išvengti širdies ir kraujagyslių ligų, geriau atsispirkite pagundai į arbatą įsipilti pieno. Kaip parodė tyrimas, kurio rezultatai buvo paskelbti leidinyje „European Heart Journal“, dėl piene esančių kazeinų gali sumažėti arbatos teikiama nauda širdžiai apsaugoti.

Nesvarbu, kokią arbatą gersite: plikomą ar iš pakelių, šaltą ar karštą, ji – naudingas gėrimas.

Jeigu mėgstate arbatą, gerkite ją ir toliau. Jeigu iki šiol neturėjote įpročio mėgautis arbata, pats laikas tokį išsiugdyti.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.