Krūtis pašalinti atisakiusios vėžiu sergančios moterys dalinasi patirtimi

Grupė krūtų vėžiu sergančių pacienčių aiškina, kodėl po ilgų šeimos ir draugų drąsinimų pašalinti krūtis, visgi tą padaryti atsisakė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-04 14:05, atnaujinta 2018-03-04 22:47

37-erių Katy Jacob iš Čikagos nusprendė pašalinti krūties auglį, o ne visą krūtį – mažiau chirurgijos, šiek tiek didesnė tikimybė dėl kitos auglio stadijos, tačiau didesnis moteriškas pasitikėjimas dėl išvaizdos.

Dviejų vaikų motina, kuriai buvo nustatytas pirmos stadijos vėžys, pasakojo, kad pasirinko šią procedūrą, kuri per trumpą laiko periodą leido greitai atsigauti, ir šiandien jos kūne matyti tik maži randai.

„Dabar jaučiuosi patenkinta“, - aiškino moteris. „Chirurgija atliko nepaprastai daug. Dabar sunku patikėti, kad išgyvenau vėžį. Vis dar turiu simetriškas krūtis.“

Pasak Amerikos vėžio asociacijos, daugiau nei 296,000 moterų Jungtinėse Amerikos Valstijose kiekvienais metais yra diagnozuojamas krūties vėžys.

Garsios aktorės Angelinos Jolie abiejų krūtų pašalinimas, išsklaidė visas abejones dėl galimybės įveikti krūtų auglį.

Katy Jacob teigia, kad jai pasisekė, kad buvo diagnozuota tik pirmoji vėžio stadija, leidusi atlikti operaciją, kuomet vėžinės ląstelės dar nebuvo atakavusios limfmazgių, o trys aptikti navikai išsiplėtę.

Moteris žinojo, kad ji išgyvens, tačiau jos gydymą lydės hemoterapijos seansai.

Po trijų metų gydymo K. Jacob pasveiko, tačiau visą likusį laiką jai teks atlikti kasmetinę mamografiją.

Blogo „KatyDid Cancer“, kuriame aprašo pačios išgyventą kovą su vėžiu, autorė šypsosi: „Dabar didžiuojuosi ir liečiu krūtis daug dažniau nei bet kada anksčiau. Džiaugiuosi tuo, ką pavyko išsaugoti. Tačiau dabar jų nebevertinu kaip seksualumo objektų, galbūt dėl to, kad jos kėlė daug fizinių kančių, tačiau galbūt tai tik psichologinis įsitikinimas“.

Trisdešimtmetei niujorkietei Sarai Ammerman, mamai ir laisvai samdomai rašytojai, 2011 rudenį buvo diagnozuotas panašaus tipo krūties vėžys.

Kaip ir ponia K. Jacob, moteris pritarė krūties operacijai. Ji teigė: „Dažnai iš šeimos ir aplinkinių teko išgirsti skatinimus nedaryti operacijos. Dauguma žmonių nesuprato, kodėl buvau pasiryžus šiam žingsniui.“

Moteris teigia, kad yra patenkinta, jog jai nebuvo pašalintos krūtys.

„Viena vertus, vis dar laikau krūtis seksualumo ir moteriškumo ženklu“,- sako ji.

„Hemoterapijos metu, žinoma, man taip neatrodė, nes gydomos krūtys įgauna visai kitokią prasmę“. Priešingai nei poniai K. Jacob ir S. Ammerman, Ginnos Gilcrease vėžys buvo aptiktas jau antroje stadijoje.

Ketvirtą dešimtį perkopusi moteris ryžosi krūties auglio šalinimo operacijai.

„Visuomet kovojau su savo krūtimis”,- teigia dviejų vaikų mama. Tačiau kai atėjo laikas jas šalinti, labai bijojau jas prarasti, kadangi tai moteriškumo simbolis.“ „Žinojau, kad krūties operacija galėtų būti atlikta tada, jeigu atsitiktų taip, jog vėžys sugrįžtų vėl.“ 2010-ais moteriai buvo atlikta dešinės krūties operacija. Ji tikina, kad dar iki šiol matoma vieta, kurioje buvo šalintas auglys ir tai kelia nelengvus psichologinius išgyvenimus. Tačiau ji tikina, kad jaučiasi patenkinta, jog išsaugojo abi krūtis. Dviejų vaikų mama pridūrė: “Moterims turi būti patariama, kaip geriau pasielgti. Mano daktarai lėmė tai, jog dabar turiu abi krūtis, kurios man leidžia jaustis moterimi.” “Jeigu vieną dieną vėžys sugriš, vistiek žinosiu, kad kadais pasielgiau teisingai.” Masačiusetse atlikti tyrimai skelbia, kad keturiasdešimtmetės ir jaunesnio amžio moterys, kurioms diagnozuojamas krūties vėžys, šiuo metu dažniausiai renkasi pilnos krūties šalinimo, o ne auglio operaciją. Shoshana Rosenberg, tyrimo vadovė, tikina: “Mes tikrai nesakome, kad moterys, kurios nusprendė šalinti krūtį, elgiasi neteisingai. Mes, tiesiog, norime moteris įtikinti, kad jos turi pasirinkti tinkamiausią sprendimą.”

Parengė Jurgita Linkevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.