Kaip padėti karščio nualintai širdžiai?

Ne tik meilė priverčia smarkiau plakti širdį – karšti orai turi ne mažiau įtakos širdies ir kraujagyslių sistemai. Mūsų klimato juostoje gyvenantys žmonės yra prisitaikę prie neaukštos vasaros temperatūros, kai termometro stulpelis neviršija 25 laipsnių. Todėl rekordiniai karščiai nepraeina be pasekmių širdies kraujagyslių sistemai.

Kad ilga karščio ataka nepablogintų savijautos, būtina kartkartėmis atsivėsinti.<br>V.Balkūnas
Kad ilga karščio ataka nepablogintų savijautos, būtina kartkartėmis atsivėsinti.<br>V.Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 5, 2013, 3:49 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 9:53 PM

Kai karšta, padažnėja širdies susitraukimai, padidėja spaudimas, išsiplečia periferinės kraujagyslės, sutinsta kojos. Iš pradžių širdies darbui padeda rezervinės organizmo jėgos, tačiau jos nėra neišsenkančios. Todėl ilga karščio ataka gali pabloginti savijautą.

Naudingi produktai su kaliu

Kaip sumažinti krūvį širdžiai karštuoju metų laiku? Medikai pataria mažiau valgyti, ypač mėsos. Ant stalo dažniau turėtų būti vaisių ir daržovių.

Širdžiai naudingiausi produktai, kurie turi daug kalio - bulvės, varškė, serbentai, riešutai, džiovinti abrikosai, taip pat bananai, kuriuose yra daug magnio – stresą slopinančio elemento.

Optimalia laikoma vadinamoji Viduržemio jūros dieta. Jos laikantis ribojamas mėsos, ypač raudonos, vartojimas, vartojamas tik augalinis aliejus - pirmiausia alyvuogių. Valgoma daug vaisių ir daržovių, neriebių jūros žuvų, kitų jūros gėrybių.

Ypač naudingi širdies ir kraujagyslių sistemai žuvų taukai. Juose yra riebalų rūgščių, kurios neleidžia kraujagyslėse susidaryti trombams.

Per parą patartina išgerti apie 1-2,5 litro skysčių, geriausia mineralinio vandens, jei įmanoma – kartkartėmis perlieti vandeniu visą kūną. Rytais ir vakarais patartina pasivaikščioti.

Daugelis žmonių mano, kad kava neigiamai veikia širdį. Bet amerikiečių mokslininkai įrodė, kad vienas ar trys puodeliai kavos per dieną nekenkia.Tik verta atminti, kad kofeinas išplauna iš organizmo kalį, todėl kavos mėgėjams reikia įtraukti į savo meniu šio elemento turinčių produktų.

Moterys vejasi vyrus

Širdies ligomis dažniausiai serga stipriosios lyties atstovai. Bet tik tam tikro amžiaus grupėje.

Iki 40 metų širdies išemine liga serga ir aukštą kraujospūdį turi daugiau vyrų nei moterų. Tokio amžiaus moterys turi galingą apsauginį veiksnį – lytinius hormonus estrogenus. Jie palaiko moterų kraujagyslių tonusą ir normalų cholesterolio lygį.

Tačiau, prasidėjus menopauzei, estrogenų kraujyje mažėja, ir jautrios moterų širdys greitai paveja vyrus. Sulaukę 59 metų, abiejų lyčių atstovai maždaug vienodai skundžiasi širdies negalavimais, o jau 60 metų moteris tampa lydere.

Bet jeigu moteris per dieną surūko daugiau kaip 20 cigarečių, jokie hormonai jos neišgelbės. Nepaisant jauno amžiaus, ji turi tokią pat riziką susirgti miokardo infarktu, kaip ir vyras.

Šokoladas didina kraujospūdį

Trapios miniatiūriškos moterys dažniausiai turi žemą kraujospūdį. Nors jų spaudimas siekia 90 ir 60 milimetrų gyvsidabrio stulpelio, jos jaučiasi puikiai.

Bet jei žmogui, turinčiam normalų kraujospūdį, jis staiga sumažėjo, padidinti jį galima suvalgius šokolado gabalėlį, išgėrus saldžios stiprios arbatos arba kavos.

Galima išgerti bet kokių vaistų, kuriuose yra kofeino.

Kartais kraujospūdis sumažėja ilgai stovint. Tada į galvos smegenis priteka mažiau kraujo, žmogus gali net nualpti. Tokiu atveju žmogų reikia pasodinti ir pasirūpinti, kad jis gautų pakankamai oro. Būsena pagerėja lengvai masažuojant ausies kriauklę.

Pavojingas ir padidėjęs kraujospūdis. Žmonėms, kurių kraujospūdis yra nuolat padidėjęs, 3-4 kartus dažniau išsivysto išeminė širdies liga ir miokardo infarktas, 7 kartus dažniau – insultas.

Pavojingu sveikatai laikomas kraujospūdis, kai gyvsidabrio stulpelis siekia 140 ir 90 milimetrų. Tai – vadinamosios lengvos hipertonijos būsena.

Orų permainos keičia ir pulsą

Širdies ritmą gali sutrikdyti paprasčiausias menkniekis: netikėtas susitikimas su buvusia meile ar vienas po kito išgerti du kavos puodeliai. Kokiais atvejais širdies ritmo sutrikimas yra pavojingas?

Pulso dažnumas gali priklausyti nuo nuotaikos pasikeitimų arba oro permainų, netgi nuo to, ar esate valgę, ar ne, ką gėrėte ryte.

Jeigu užklumpa tik epizodiniai širdies ritmo sutrikimai po dvasinio susijaudinimo ar kofeino dozės, dėl jų negresia rimtos problemos.

Tačiau jei aritmija atsiranda be aiškių priežasčių ir sukelia diskomforto jausmą, būtinai reikia kreiptis į kardiologą. Kai žmogų nuolat kamuoja sutrikęs širdies ritmas, į visus organus ir sistemas priteka nepakankamai kraujo ir deguonies.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.