Nuo meningokokinės infekcijos miršta apie 80 proc. ligonių

Birželio 7-osios naktį į Kauno klinikas dėl meningokokinės infekcijos patekęs berniukas sveiksta po operacijų. Medikai kol kas neatskleidžia, kokios operacijos buvo atliktos, tačiau nepaneigė, kad vaikui buvo amputuotos galūnės. Taip pat neaišku, kiek dar operacijų gali prireikti tam, kad būtų išsaugota vaiko gyvybė.

Daugiau nuotraukų (1)

Lukas Pileckas

Jul 7, 2013, 10:34 PM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:26 PM

Trečiadienį Kauno klinikose surengtoje spaudos konferencijoje Vaikų chirurgijos klinikos ortopedas-traumatologas, kombusciologas, prof. Rytis Rimdeika ir daktaras Jurijus Klebanovas bendrai pristatė meningokokinės infekcijos pasekmes ligoniams, bei ligos gydymo būdus. Teikti detalesnę informaciją apie vaiką - neleido ligonio tėvai.

„Meningokokinės infekcijos atvejais kartais nutinka, kad atsiranda galūnių nekrozė. Taip nutinka, kad kartais nekrozuoja galūnės ir būna reikalingos operacijos. Jų metu pašalinami negyvi audiniai, bet pasitaiko, kad ligai progresuojant nekrozuoja papildomi audiniai, kuriuos reikia pašalinti per pakartotines operacijas. Pasakyti, kiek reiks operacijų – sunku.“, - sakė Vaikų chirurgijos klinikos gydytojas prof. Rytis Rimdeika.

Pasak vadovo, reikia džiaugtis, kad tokie susirgimai reti. Kauno medikams per metus tenka gydyti porą, o kartais ir mažiau tokių pacientų. R. Rimdeika pripažino, kad sergančiųjų pasveikimo galimybės priklauso tiek nuo to, kaip greitai ir kokia pagalba jiems suteikiama, tiek nuo pačių ligonių organizmų.

Profesorius taip pat patikino, kad Kauno klinikų medikai turi didžiausią tokių ligonių gydymo patirtį Lietuvoje – per keturiasdešimt metų.

„Nė viena kita šalies ligoninė negali suteikti tokios pagalbos, kokią suteikiame mes. Turime įvairiausių sričių specialistų, kurie esant reikalui prieinami per keliolika minučių. Žinome, ko tikėtis, kai žmonės serga, kokių komplikacijų laukti, kaip joms pasiruošti“, - tikino R. Rimdeika.

Klinikos vadovas taip pat patikino, kad sergančių vaikų tėvai sutinka su medikų siūlomu gydymu.

Tuo tarpu Vaikų intensyviosios terapijos skyriaus pacientų po nudegimų ir sunkių bakterinių infekcijų daktaras Jurijus Klebanovas patvirtino, kad įvairių galūnių nekrozė užsikrėtus meningokoko infekcijomis dažniausia pasireiškia vaikams, kurių imunitetas silpnesnis. Ši liga pavojingiausia vaikams iki 3 metų, o mirtis gali ištikti per kelias valandas.

„Išsiskiria toksinas, kuris blokuoja tam tikrus proteinus ir kraujagyslėse vyksta krešėjimas. Lengviausiu lygiu nekrozė vyksta tik odoje. Sunkesniais atvejais jau kenčia kraujotaka galūnėse, tenka jas amputuoti. Kalbant apie sunkius šios ligos atvejus, mirštamumas siekia net 80 procentų“, - aiškino J. Klebanovas.

Kaip lrytas.lt jau rašė, pastaruoju metu Lietuvoje besilaikanti aukšta oro temperatūra negalėjo tapti meningokokinės infekcijos protrūkio priežastimi. Priešingai – dažniausiai sergama drėgno klimato kraštuose, o saulėje meningokokai žūsta.

Lietuvoje paplitusi B tipo meningokokinė infekcija, kuri yra pati pavojingiausia. Praėjusiais metais buvo sukurta vakcina nuo šios ligos.

Meningokokinės infekcijos sukėlėjas – Vekselbaumo meningokokas. Jis neatsparus išorinės aplinkos poveikiui, todėl greitai žūsta. Tai lemia, kad netaikomi reikalavimai privalomam aplinkos kenksmingumo pašalinimui – dezinfekcijai. „Atsinešti“ meningokoko ant drabužių, knygų ar kitų daiktų paviršių - neįmanoma.

Jei žmogui buvo iškilusi grėsmė užsikrėsti meningokokine infekcija, savijautą būtina stebėti nuo 2 iki 10 dienų, nes tiek trunka jos inkubacinis periodas.

Infekcijos šaltiniu gali būti meningokokine infekcija užsikrėtę arba sveiki žmonės, kurių nosiaryklėje yra meningokokinės infekcijos sukėlėjų.

Ši infekcija perduodama oro-lašeliniu būdu. Sukėlėjas kartu su nosiaryklės gleivių dalelėmis išsisklaido ore ir patenka į sveiko imlaus žmogaus viršutinius kvėpavimo takus, įsiskverbia pro nosiaryklės gleivinę ir limfa pasiekia smegenų dangalus.

Ankstyvieji ligos požymiai – temperatūra gali siekti 41 laipsnį, labai skauda galvą, ligonis vemia, tampa vangus.

Kai kuriems ligoniams pasireiškia nosiaryklės katariniai pakitimai, jautrumas šviesai ir triukšmui. Jau po 20–30 valandų nuo susirgimo pradžios tampa akivaizdu, kad pakenkta nervų sistemai – atsiranda sprando raumenų rigidiškumas, ligonis pats negali smakru pasiekti krūtinės. Ypatingas požymis – odos bėrimas nuo smulkių hemoraginių elementų, primenančių segtuko įdūrimus, iki stambių raudonų žvaigždžių formos dėmių.

Esant tokiems susirgimo požymiams, būtina kuo skubiau kreiptis į medikus. Meningokokinė infekcija gydoma specialiais antibiotikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.