Venų varikozė: kaip jos išvengti ir kaip gydyti?

„Ant mano dešinės kojos tvarsčių daugiau nei ant Egipto mumijos. O ir vilkėti gali tik sportines kelnes. Vargu, ar kada nors jaučiausi tokia nepatraukli“, - teigia Clare Goldwin, pasiryžusi venų varikozės gydymui lazeriu.

Venų varikozė – dažna moterų problema. Tai ne tik neestetiška, bet ir pavojinga.<br>123rf
Venų varikozė – dažna moterų problema. Tai ne tik neestetiška, bet ir pavojinga.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 8, 2013, 10:19 AM, atnaujinta Mar 4, 2018, 8:23 PM

Sunku patikėti, kad prancūzaitės išdrįsdavo, šitaip tvarsčiais „papuošusios“ kojas, išeiti toliau savo kiemo. Ir visa tai – dėl gražių kojyčių. Nepaneigsime, vargu ar sutiktumėte prancūzaitę, kurios kojos yra negailestingai išdarkytos pūpsančiomis venomis.

O ar pamatytumėte moterį iš vargingesnių Afrikos šalių, kurią kankina venų varikozė? Vargu. Ši problema aktuali moterims, gyvenančioms tose šalyse, kuriose propaguojamas sėslus gyvenimo būdas, vyrauja tinginystė bei frazės „fizinis aktyvumas“ ignoravimas.

Venų varikozė – dažna moterų problema. Tai ne tik neestetiška, bet ir pavojinga. Viena grėsmių – trofinės opos. Tai reiškia, jog infekcija į jūsų organizmą per opas gali patekti taip pat lengvai kaip ir pyragėlis į alkano žmogaus skrandį. Blogiausia, kas gali nutikti – sepsis ir mirtis. Taip pat yra ir tromboflebito (paviršinių venų uždegimo) grėsmė.

Venų varikozė išsivysto venų vožtuvėlių veiklai suprastėjus. Venose padidėja spaudimas, kuris įtakoja dar didesnį vožtuvų veiklos suprastėjimą. Kraujas venose nebecirkuliuoja, todėl venos plečiasi, ilgėja, susidaro poodinių mazgų.

Chirurginis gydymas? Įmanoma klasikinė operacija, kai chirurgas pašalina pakitusius, pažeistus venos segmentus. Gydytojas gali pasiūlyti ir kitą būdą – gydomojo preparato įvedimą į odą, ją praduriant. Bet kokiu atveju, po procedūros negalima nei maudytis, nei degintis, neretai lieka žymės.

O gal lazeris? Operacija lazeriu atliekama taikant vietinę nejautrą, tad pacientas procedūros metu nejaučia skausmo. Po operacijos užmaunama elastinė kojinė, o jau po poros dienų pacientas gali grįžti prie savo įprasto gyvenimo ritmo. Likę randai ir patinimai – minimalūs.

Tačiau šis gydymo būdas - ganėtinai nemalonus.

„Aš vos neapalpau gydytojui bandant išvirkšti man nuskausminamųjų. Deja, jie menkai tepadėjo. Galėjau jausti kiekvieną stumtelėjimą bei tempimą procedūros metu. Neskaudėjo, tačiau vis vien nemalonu. Baigus procedūrą, ant mano kojų buvo užmautos specialios elastinės kojinės“, - pasakoja Clare.

Didžiausias gydymo lazeriu minusas – didelė kaina, siekianti net 8000 litų.

Daktarai teigia, jog daugelis klientų (kai kurie iš jų yra tik neseniai įkopę į trečią dešimtį) atsisako vasaros atostogų planų, kad galėtų susimokėti už venų varikozės gydymo kursą. Vis dėlto prevencija – geriausias būdas būdas apsisaugoti nuo šio kraujotakos sutrikimo. Daug vaikščiokite, kadangi tai skatina kraujo cirkuliaciją. Taip pat labai svarbu keisti mitybos įpročius: vartoti mažiau druskos ir valgyti daugiau ląstelienos turinčių produktų. Gulėjimas ant nugaros bei kojų kėlimas virš klubų – veiksmingas pratimas, jei stokojate laiko ilgiems pasivaikščiojimams. Moterys turėtų vengti aukštakulnių. Žemakulnė avalynė naudingesnė, nes skatina dirbti kojų raumenis. Taip pat nenešiokite drabužių, kurie trikdo normalią kraujo cirkuliaciją ties kirkšnimis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.