Hormonų horoskopas: ką apie save vertėtų žinoti moterims?

Hormonai moterų gyvenime užima itin svarbią vietą: jie lemia miegą, santykius, sprendimų priėmimus, netgi nuomonę apie save pačią.

Ovuliacija – tai laikas, kai moterys gali jaustis labai drąsios ir veiklios.<br>123rf
Ovuliacija – tai laikas, kai moterys gali jaustis labai drąsios ir veiklios.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 9, 2013, 8:12 PM, atnaujinta Mar 3, 2018, 4:50 AM

1999 metais Gabrielle Lichterman – sveikatos ir gyvenimo būdo žurnalistė ir knygos „28 dienos“ autorė išplėtojo terminą „hormonologija“; pasak G. Lichterman, tai padeda moterims geriau suprasti savo menstruacijų ciklus ir nuspėti kiekvienos dienos nuotaikų kaitą bei kitus su jomis susijusius aspektus.

Autorė „hormonologiją“ vadina „hormonų horoskopu“ ir aiškina, kad tai su astrologija nieko bendro neturintis dalykas. „Hormonų horoskopas“ yra kiekvienos dienos patarimų ir pastebėjimų sąrašas, kuris padeda moterims jų ciklo metu.

Internetinėje žurnalistės svetainėje „Mano hormonai privertė mane taip pasielgti“ moteris aprašo, kaip keturių savaičių ciklo metu jaustis gerai ir numatyti, kokius netikėtumus mūsų kūnas ir protas ketina mums iškrėsti.

Pirmoji savaitė: Asmenybės išbandymai

Tai menstruacijų pradžia. Laikas, kuomet dėl estrogenų padidėjimo galite jaustis gan paniurusios, liūdnos ir pavargusios. G. Lichterman šią savaitę siūlo valgyti daugiau geležies turinčių produktų: pupelių, liesos mėsos. Geležis suteiks daugiau energijos, pakels nuotaiką, padidins budrumą, būsite žvalesnės.

Antroji savaitė: Aštuonios dienos po menstruacijų – ovuliacija

Laikas, kai galime jaustis labai drąsios ir veiklios. Imkitės aktyvios, dar neišbandytos veiklos, kadangi tai laikas, kai jausitės labiausiai savimi pasitikinčios ir norėsite bendrauti. Jūsų estrogenai ir testosteronas kraujyje pasieks didžiausią lygį.

Trečioji savaitė: Po ovuliacijos (praėjus apie 14 dienų po menstruacijų)

Šiuo metu moters organizme estrogenų kiekis pradeda mažėti. Sumažėja libido. Moteris kankina nerimas ir prislėgta nuotaika; jaučiamas prislopimas ir pradedami jausti PMS simptomai. Autorė pataria klausyti nuotaiką pakeliančios muzikos, retkarčiais išgerti kavos, suvalgyti šiek tiek juodojo šokolado.

Ketvirtoji savaitė: PMS

Pyktis, depresija ir nuotaikų kaita. Patariama gerti vitaminų, apie 1000 miligramų kalcio per dieną, Omega 3, vitamino D.

Tinkama mityba ir sportas skatina harmoningą hormonų veiklą. Tačiau atsižvelgdamos į tai, kas vyksta organizme, moterys gali lengviau nuspėti menstruacijų pradžią ir išgyventi priešmenstruacinio sindromo keliamą diskomfortą.

Parengė Jurgita Linkevičiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
REPORTERIS: prasidėjo išankstinis balsavimas