Mokslininkai patvirtino: apsauginis kremas nuo saulės padės išlaikyti odos jaunystę

Ilgai trukusiam tyrimui, kurio tikslas buvo ištirti, ar išties apsauginis kremas nuo saulės padeda išvengti odos senėjimo, australų mokslininkai pasikvietė 900 šviesiaodžių žmonių, kurių amžius - nuo 25 iki 55 metų. Viena grupė žmonių turėjo naudoti kremą nuo saulės taip, kaip naudoja įprastai, nepriklausomai nuo naudojimo dažnumo bei užsitepto kiekio. Kita grupė turėjo griežtai laikytis reikalavimų: teptis apsauga nuo saulės kiekvieną dieną be išimties, taip pat mokslininkai nurodė, kiek kremo tepti ant kūno ir kada tepti papildomą sluoksnį. Abi žmonių grupės buvo stebimos neįtikėtinai ilgai - net ketverius su puse metų.

Apsauginis kremas nuo saulės ne tik padės išlaikyti odą jaunatvišką, tačiau ir sumažins odos vėžio riziką.<br>V. Balkūnas
Apsauginis kremas nuo saulės ne tik padės išlaikyti odą jaunatvišką, tačiau ir sumažins odos vėžio riziką.<br>V. Balkūnas
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 12, 2013, 8:00 AM, atnaujinta Mar 3, 2018, 2:56 AM

Mokslininkai paėmė kiekvieno tyrimo dalyvio odos mėginėlį prieš ir po tyrimo. Pagal odos senėjimo skalę, kuri svyruoja nuo 0 iki 6 (skaičius 6 reiškia, jog senėjimo procesas vyko sparčiausiai ir yra matomas labiausiai), abiems grupėms priklausantys žmonės tyrimo pradžioje buvo įvertinti „4”.

Tačiau po ketverių su puse metų nepriklausomi tyrėjai, išanalizavę odos mėginius, nustatė, jog žmonių, kurie priklausė griežtai nurodymų besilaikančiųjų grupei, odos būklė nepakito, t.y. nebuvo pastebėti jokie senėjimo požymiai, susiję su ilgalaikiu buvimu saulėje. Jų oda buvo atsparesnė saulės poveikiui, elastingesnė bei mažiau raukšlėta. Jeigu pirmoji grupė, kuri kremą nuo saulės naudojo įprastai, nebūtų naudojusi jo išvis – tyrimo rezultatai neabejotinai skirtųsi dar labiau. Tyrimo duomenimis, kiekvieną dieną apsauginiu kremu nuo saulės tepasi mažiau nei 10% amerikiečių.

Melanoma – viena iš dažniausiai pasitaikančių vėžio formų JAV. Apsauginis kremas nuo saulės ne tik padės išlaikyti odą jaunatvišką, tačiau ir sumažins odos vėžio riziką.

Pripažinkime, kartais tikrai neturime tam laiko, o kartais – tingime. Norite prisidėti prie sveiką bei jaunatvišką odą turinčių žmonių? Pasinaudokite šiais patarimais:

1. Naudokite apsaugą nuo saulės kiekvieną rytą. Pasistenkite, jog tai taptų įpročiu, tuomet visuomet būsite įsitikinę, jog esate apsaugoti nuo neigiamo kaitrios saulės poveikio.

2. Neišsisukinėkite, net jei už lango – debesuota. Nepamirškite, jog saulės spinduliai kaitina ir niūriomis bei labai debesuotomis dienomis.

3. Nepamirškite kitų būtinų atributų: skrybėlės arba kepuraitės, kad išvengtumėte saulės smūgio, akinių nuo saulės, kad saulės spinduliai nepadarytų žalos jūsų akims bei rūbų, juk be marškinėlių tikimybė nudegti – neįtikėtinai didelė.

4. Nustokite manyti, jog gražiausia yra įdegusi oda. Deginimasis pažeidžia odą ir padidina vėžio tikimybę. Prisiminkite savo tikslą: jaunatviška ir sveika oda. Pagalvoję apie norą pasideginti, mintyse įsivaizduokite save raukšlėtą, senyvą ir šokoladinės kūno spalvos. Ar verta?

5. Apdovanokite save. Tereiks pasižiūrėti į veidrodį – jame pamatysite sveiką, spinduliuojančią odą. Vertinkite tai.

Parengė Kristina Solomnikova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.