Širšių įgėlimas Šventosios gyventojui buvo mirtinas

Širšių, vapsvų, bičių ir kiti vabzdžių įgėlimas gali būti ne tik skausmingas, bet ir mirtinas.

Laiku nesuteikus reikiamos pagalbos vabzdžio įgėlimas gali baigtis mirtimi.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Laiku nesuteikus reikiamos pagalbos vabzdžio įgėlimas gali baigtis mirtimi.<br>V. Balkūno nuotrauka iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-16 19:40, atnaujinta 2018-03-03 00:00

Akistata su širšėmis lemtingai pasibaigė vienam šventojiškiui. Liepos 15-osios vakare Šventojoje, Topolių gatvėje, pjaudamas žolę vyras, spėjama, užkliudė širšių lizdą. Įpykę vabzdžiai taip sugėlė 1977 metais gimusį vyrą, kad jis mirė.

Kiek anksčiau pavojus buvo iškilęs ir vieno Palangos paplūdimyje poilsiavusio ir čia širšių sugelto vyro gyvybei. Laimė, medikai suspėjo jį išgelbėti.

Alergijos požymis – nerimas

Žmogaus reakcija į vabzdžių įgėlimą gali būti normali arba alerginė. Jeigu žmogus yra alergiškas, vabzdžio įgėlimas gali būti pavojingas gyvybei ar net, laiku nesuteikus tinkamos pagalbos, pasibaigti mirtimi.

Vabzdžiui įgėlus į burną ar ryklę, gali staiga sutinti kvėpavimo takai ir dėl to žmogus gali uždusti. Taip pat gali pasireikšti anafilaksinis šokas, dėl kurio nukentėjusiojo veidas gali smarkiai ištinti, prikimti ar imti švokšti balsas.

Sunkėjant alerginei reakcijai, gali atsirasti dusulys, veido tinimas, pasunkėti kvėpavimas, pasireikšti dilgėlinis viso kūno bėrimas, nukristi kraujospūdis ir panašiai.

Sunkios alerginės reakcijos požymiu taip pat gali būti nerimas. Išsigandęs žmogus ima blaškytis, jo oda smarkiai parausta, pradeda tinti, padažnėja pulsas, ima svaigti galva.

Geluonies geriau nespausti

Po vabzdžio įgėlimo pasireiškus alerginei reakcijai Sveikatos mokymo ir ligų prevencijos centro Sveikatos mokymo skyriaus sveikatos edukologė Vida Dubinskienė pataria mažinti skausmą bei patinimą ir pasirūpinti, kad nukentėjęs žmogus patektų į gydymo įstaigą.

Įgėlus bitei, svarbu skubiai pašalinti geluonį. Vapsvos, širšės ir kamanės geluonies nepalieka, todėl gali gelti pakartotinai. Vilniaus universiteto Santariškių klinikų Pulmonologijos ir alergologijos centro gydytoja Audra Blažienė pataria nei vapsvos, nei širšės netraiškyti, nes sprogus nuodų pūslelei, šis kvapas gali privilioti dar daugiau vabzdžių. Jie tai gali suprasti kaip pavojaus signalą.

Bitės geluonį reikėtų šalinti jo nespaudžiant pirštais ar pincetu, nes taip į įgelto žmogaus organizmą gali patekti dar daugiau nuodų, bet nubraukiant elektronine kortele ar bukąja peilio geležtės dalimi.

Reikia nuimti papuošalus

Nuo įgeltos galūnės svarbu numauti žiedus, laikrodžius, apyrankes.

Skausmą ir tinimą galima sumažinti ant įkandimo vietos uždėjus šaltą kompresą, ledo ar šaldytuvo kameroje sušaldytų maisto produktų ir laikant mažiausiai 10 minučių. Ant paraudusios odos, anot A. Blažienės, galima uždėti vandeniu suvilgytą nosinę, servetėlę, rankšluostį. Sugeltą galūnę galima laikyti srūvančiame vandenyje.

Taip pat reikėtų išgerti antihistamininių vaistų.

Alergiškiems žmonės vapsvų ir širšių sezono metu specialistai rekomenduoja nuolat nešiotis ampulę adrenalino, kuris suleidžiamas iš karto po įgėlimo. Jei nukentėjęs žmogus su savimi turi adrenalino automatinį švirkštą „EpiPen“, vaistus reikėtų sušvirkšti į šlaunies ar peties raumenis.

Patogiai pasodinkite

Jei patinimas plinta, o simptomai sunkėja, reikėtų kviesti greitąją medicinos pagalbą arba nukentėjusį žmogų skubiai nuvežti į artimiausią ligoninę.

Svarbu padėti sugeltam žmogui patogiai atsigulti ar atsisėsti. Jeigu žmogus ima dūsti, pasodinkite jį taip, kad būtų lengviau kvėpuoti. Jeigu jaučia silpnumą, svaigsta galva, paguldykite ir kojas pakelkite aukščiau už galvą.

Stebėkite ir įvertinkite gyvybinius sugelto žmogaus požymius: sąmonę, kvėpavimą, pulsą, odos pokyčius. Jei nukentėjusysis netenka sąmonės ir nustoja kvėpuoti, atlikite dirbtinį kvėpavimą (kas 30 krūtinės ląstos paspaudimų 2 įpūtimai).

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.