Į Lietuvą medicinos turistai važiuoja ir gimdyti

Ne visi per atostogas į svečias šalis vyksta ilsėtis. Kasmet septyni milijonai žmonių keliauja į svečias šalis taisytis dantų, darytis grožio operacijų, gydytis vėžį ar net gimdyti.

Grožio operacijos - vienos populiariausių paslaugų, kurias Lietuvoje renkasi medicinos turistai.<br>M. Patašius
Grožio operacijos - vienos populiariausių paslaugų, kurias Lietuvoje renkasi medicinos turistai.<br>M. Patašius
Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jul 17, 2013, 6:12 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:15 PM

Teigiama, kad daugiausiai žmonių gydytis vyksta į Tailandą, Meksiką ir JAV.

Mūsų šalis taip pat yra pamėgta medicinos turistų. Kai kuriuose šaltiniuose Lietuva minima tarp 25 šalių, kuriose tūkstančiui gyventojų tenka daugiausiai medicinos turistų. Kiti šaltiniai Lietuvą įtraukia ir į populiariausių medicinos turizmo šalių dešimtukus.

Milijardinis pelnas

Interneto tinklalapis „Patiens Beyond Borders“ teigia, kad medicinos turizmas – milžiniška industrija. Septyni milijonai medicinos turistų kasmet tokio pobūdžio industrijai neša 40 milijardų JAV dolerių pelną.

Kodėl vienoms valstybėms pavyksta prisivilioti daugiau pacientų iš kitų šalių, negu kitoms?

Švedų interneto dienraščio dn.se teigimu, medicinos turistų srautus lemia žemos kainos, didelis saugumas ir medicininės technologijos.

Lietuva – tarp geriausių

Prieš dvejus metus įsteigtos Lietuvos medicinos turizmo asociacijos „Medicinos Lietuva“ prezidentas Laimutis Paškevičius teigė, kad mokslininkų ir medicinos turistų vežėjų sudarytuose medicinos turizmo šalių reitinguose mūsų valstybė užima gana aukštas pozicijas.

Kai kuriuose medicinos turizmo šalių reitinguose Lietuva minima kaip viena iš dešimties šalių, labiausiai plėtojančių medicinos turizmą.

Siekiant, kad Lietuva dar labiau įsitvirtintų kaip medicinos turizmo šalis, prieš porą mėnesių buvo įkurtas Medicinos turizmo klasteris.

„Planuojame tapti viena sparčiausiai augančių šiaurės Europos šalių pagal medicinos turistų kiekį, tenkantį tūkstančiui gyventojų. Tikrai turime potencialą. Padarėme galimybių studiją, kurioje apsibrėžėme prioritetines Lietuvai rinkos grupes“, - ateities planus atskleidė L. Paškevičius.

Išlikęs geras įvaizdis

Šiuo metu labiausiai orientuojamasi į medicinos turistus iš rytų šalių, buvusios Sovietų Sąjungos. Anot Lietuvos medicinos turizmo asociacijos prezidento, šių šalių gyventojams Lietuva patraukli dėl keleto priežasčių.

Visų pirma į Lietuvą vilioja atmintis. Juk sovietiniais laikais mūsų šalis buvo viena labiausiai išsivysčiusių blokui priklausiusių respublikų. Buvęs geras įvaizdis – svarbus ir šiais laikais.

Be to, dar iš anų laikų buvusių sovietinių šalių gyventojai puikiai prisimena Lietuvos kurortus, kaip labai gerus. Tai irgi labai svarbu.

Vertėjas tinka ne visada

Medicinos turistai iš rytų šalių Lietuvą renkasi ir todėl, kad čia nėra kalbos barjero.

„Dauguma gydytojų ar slaugytojų vis dar yra to amžiaus žmonės, kurie privalomai mokėsi rusų kalbą. Teikiant ir gaunant sveikatos priežiūros paslaugas kalbos mokėjimas yra labai svarbus, nes vertėjas, ypač intymios sveikatos srityje, yra nelabai pageidautinas“, - aiškino L. Paškevičius.

Medicinos turistus iš rytų šalių žavi ir Lietuvos gyventojų mentalitetas. Lietuvos medicinos turizmo asociacijos prezidentas girdėjo vertinimų, kad lietuviai, nors ir yra pasigavę vakarietiško mentaliteto, dar nespėjo visiškai užmiršti rytietiško.

Ne mažiau patrauklu medicinos turistams yra ir tai, kad Lietuva – Europos Sąjungos narė. Tai reiškia, kad mūsų šalyje teikiamos medicinos paslaugos ir dirbantys medikai atitinka ES reikalavimus. Tai labai svarbu pacientams užtikrinant paslaugų kokybę ir saugą.

Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pardavimų vadovė Jelena Slavinskienė sakė, kad užsieniečiai giria Lietuvos medicinos kokybę, labai gerus, kvalifikuotus mūsų šalies medikus, kurie moka mandagiai, profesionaliai aptarnauti, taip pat išklausyti pacientus.

Užsuka ir amerikiečiai

Medicinos turistai Lietuvoje renkasi ne tik privačiose, bet ir valstybinėse, ypač universitetinėse ligoninėse teikiamas paslaugas.

Šiuo metu daugiausiai medicinos turistų į Lietuvą atvyksta iš Baltarusijos ir Rusijos. Taip pat pradeda daugėti pacientų iš Ukrainos.

Kaune veikianti Bendrosios medicinos praktikos klinika sulaukia medicinos turistų ir iš Kazachstano, Skandinavijos šalių, Airijos, Didžiosios Britanijos, Prancūzijos, Vokietijos.

Į Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos kliniką atvyksta gydytis rytų Europos šalių gyventojai, taip pat norvegai, suomiai, net amerikiečiai, tiesa, pasak J. Slavinskienės, pastarieji čia važiuoja ne specialiai gydytis, bet besilankydami Lietuvoje pasinaudoja ir medikų paslaugomis. Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje gydosi ir nemažai Lietuvoje dirbančių užsieniečių.

Į Abromiškių reabilitacijos ligoninę be ukrainiečių, rusų, baltarusių ir kazachų atvažiuoja gydytis ir nemažai pacientų iš Suomijos.

„Northway“ medicinos centrų paslaugas daugiausiai renkasi Rusijos, ypač Kaliningrado srities, taip pat Baltarusijos, Didžiosios Britanijos gyventojai.

Pacientų daugėja

Visi kalbinti gydymo įstaigų atstovai džiaugėsi, kad pacientų iš užsienio šalių nuolatos daugėja.

Abromiškių reabilitacijos ligoninės Projektų skyriaus vedėja Olga Jerešiūnienė džiaugėsi, kad pacientų iš užsienio nežymiai, bet nuolat daugėja. Ypač jų padaugėjo pastaruoju metu. Šiuo metu užsieniečių pacientų minėtoje ligoninėje yra apie 7 procentus. Tikimasi, kad iki šių metų pabaigos šis skaičius dar labiau išaugs.

Užsieniečių pacientų nuolat daugėja ir Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikoje. Jau dabar šioje klinikoje gydosi apie 40 procentų ne Lietuvos piliečių. Ateityje jų turėtų būti daugiau.

„Mes stengiamės pritraukti kuo daugiau užsienio pacientų, todėl vis aktyviau dalyvaujame įvairiose parodose“, - pasakojo J. Slavinskienė.

Reikia medicinos vizų

Ateityje į Lietuvos gydymo įstaigas planuojama pritraukti ir medicinos turistų iš tolimesnių Azijos šalių, tokių kaip Kazachstanas, Azerbaidžanas. Tam, kad jie galėtų atvykti gydytis į Lietuvą, anot L. Paškevičiaus, reikalingi specialūs užsakomieji reisai, kuriuos, tikimasi, padės įdiegti naujai sukurta Lietuvos oro linijų bendrovė.

Kad pacientai iš kitų šalių galėtų ir ilgesnį laiką gydytis Lietuvoje, būtina sukurti visą paslaugų industriją. Svarbu išspręsti ir nemažai problemų keliančius vizų klausimus.

„Medicininė viza turi būti išduota skubos tvarka. Jeigu žmogui reikalinga skubi operacija, jis negali laukti ir pats eiti tvarkytis vizos. Mūsų asociacija yra parengusi medicinos vizos išdavimo tvarkos projektą“, - kalbėjo L. Paškevičius.

Vizų prašo pati klinika

L. Slavinckienė pritarė, kad pacientų iš rytų Europos, ypač Baltarusijos, galimybes gydytis Lietuvoje labai apsunkina vizų problema. Esą Baltarusijos ambasadoje dabar yra tokios didelės eilės, kad vizų reikia laukti po du mėnesius. Panaši padėtis yra ir Rusijos ambasadoje. Tik ukrainiečiams lengviau gauti vizas į Lietuvą.

Kad pavyktų greičiau gauti vizas, klinikos darbuotojai patys susisiekia su ambasadomis ir prašo dokumentus sutvarkyti skubos tvarka.

„Kol kas dar nebuvo, kad ambasados nepadėtų. Bet vizai gauti reikia papildomų patvirtinimų, kad žmogus vyksta gydytis, atsiųsti gydymo planą“, - realijas atskleidė pašnekovė.

Atbaido nevykusi reklama

Į Lietuvą planuojama privilioti daugiau medicinos turistų ne tik iš rytų, bet ir vakarų šalių: Skandinavijos, Didžiosios Britanijos, Airijos.

Kol kas pacientų iš Vakarų Europos šalių atvyksta palyginti mažai, nes, L. Paškevičiaus nuomone, Lietuvos įvaizdis nėra labai geras. Dėl to jis kaltina ir netikusius reklamos strategijos kūrėjus.

„Buvome pasirinkę tokius absurdiškus šūkius, kaip „Lietuva – drąsi tauta“. Drąsumas tikrai nemotyvuoja žmonių čia važiuoti, nes drąsūs būna nusikaltėliai ir kareiviai. Reikia kurti paslaugios, saugios šalies įvaizdį, be nusikaltimų, žudymų“, - įsitikinęs pašnekovas.

Į Lietuvą – ir gimdyti

Į Lietuvą žmones iš kitų šalių vilioja pačios įvairiausios medicinos paslaugos: pradedant sveikatos patikrinimu, ankstyva diagnostika, baigiant kardiochirurgija, odontologija, akių, plastine chirurgija, reabilitacija ir panašiai.

Į Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos kliniką dažniausiai važiuojama pasitikrinti sveikatos, diagnozuoti ligas. Taip pat čia atvykstama ir pasiskiepyti. Užsieniečiams čia gydomas ir nevaisingumas.

Be to, į šią kliniką moterys iš kitų šalių, ypač Baltarusijos ir Rusijos, atvyksta ir gimdyti. Šioje klinikoje yra dvivietės palatos, prireikus pastatoma ir vaikiška lovelė. Tad apsistoti čia gali visa šeima.

Į Bendrosios medicinos praktikos kliniką užsieniečiai atvyksta darytis plastinių operacijų ir grožio procedūrų, taip pat pasitikrinti sveikatos, susitaisyti dantis.

„Northway“ medicinos centruose užsieniečiai paprastai renkasi gydymą, kuris daugelyje šalių nėra apmokamas iš valstybės biudžeto, tačiau Lietuvoje kainuoja gerokai pigiau. Ypač populiarios šiose centruose teikiamos plastinės chirurgijos ir pagalbinio apvaisinimo paslaugos.

Dėl reabilitacinio gydymo, taip pat diagnostinių tyrimų užsieniečiai vyksta į Abromiškių reabilitacijos ligoninę. Čia užsieniečiai atvyksta ir dėl mažiesiems pacientams teikiamų paslaugų - reabilitacinio gydymo vaikams.

Odontologijos šalis

Kai kurios šalys medicinos turistus vilioja kokia nors viena, bet išskirtinai kokybiškai teikiama paslauga. Pavyzdžiui, Vengrija reklamuojasi kaip odontologinių paslaugų šalis. Anot L. Paškevičiaus, šioje šalyje sukurta labai pažangi valstybinė tokių paslaugų reklamos ir vystymo strategija.

Kaip odontologijos šalis Vengrija reklamuojama didžiausiose pasaulio leidiniuose ir lėktuvų reklamose. Organizuojami specialūs užsakomieji reisai, kuriais medicinos turistai į šią šalį skraidinami tvarkytis dantų. Siekiant, kad odontologijos paslaugos būtų prieinamesnės kaimyninių šalių gyventojams, Vengrijos pasieniuose susikūrė savotiški odontologų miesteliai.

Ši vengrų strategija labai pasiteisina. Teigiama, kad apie 50 proc. medicinos turizmo paslaugų odontologijos srityje apima būtent Vengrija.

Svarbu pamatuoti kokybę

Ar mes galėtume pasekti vengrų pavyzdžiu ir išskirti kurią nors vieną medicinos sritį, dėl kurios į Lietuvą plūstų didžiausi medicinos turistų srautai?

„Tam reikėtų aiškiai apsibrėžti tos srities paslaugos tiekimo standartą, kad galėtume pamatuoti paslaugos suteikimo rezultatus, ar ji būtų kokybiška, saugi. Taip pat reikia išsiaiškinti paslaugos tiekimo apimtis, sukurti gerą jos prieinamumą, kad pacientams nereikėtų laukti eilėse. Tam būtina pertvarkyti visą infrastruktūrą. Lietuva dar to nėra padariusi, tad artimiausius dvejus-trejus metus reklamuoti vieną medicinos paslaugą mūsų šalis nebus pajėgi“, - samprotavo L. Paškevičius.

Pašnekovo nuomone, kol kas geriausia medicinos turistams siūlyti kelių paslaugų paketą. Taip pat būtų gerai, jeigu atskiros gydymo įstaigos reklamuotų ne visas paslaugas, kurias teikia, o tik keletą, bet tokių, kurias jaučiasi galinčios suteikti kokybiškiausiai.

Populiariausias – Tailandas

Pernai daugiausiai – net 1,2 milijono – pacientų keliavo gydytis į Tailandą. Šią šalį medicininėms kelionėms renkasi asmenys, norintys išsigydyti vėžį, susitaisyti dantis arba operacijos pagalba sumažinti kūno svorį.

Antra medicinos turistų pamėgta šalis yra Meksika. Gydytis į šią šalį traukia daugybė ispanakalbių asmenų, gyvenančių JAV pietuose.

Trečioji šalis, į kurią gydytis atvažiuoja daugiausiai žmonių, yra JAV. Žmonės čia važiuoja gydytis, nes, nepaisant aukštų gydymo kainų, šioje šalyje dirba geriausi pasaulyje medikai. Būtent todėl į Ameriką gydytis atvyksta sunkiausiai sergantys žmonės.

Tiesa, patys amerikiečiai, dėl aukštų medicinos paslaugų kainų, neretai vyksta gydytis į kitas šalis. Nes, kaip rašo interneto dienraštis „Bloomberg“, kai kur, pavyzdžiui Indijoje, medicinos paslaugos kainuoja net 90 proc. pigiau, nei JAV.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.