Žmogų puola tik lizdą arba save ginantys vabzdžiai

Kaip elgtis, kad nepultų vapsvos ir bitės? Ir ką daryti joms įgėlus?

Įgėlus vapsvai ar bitei vieniems tiktai patinsta sugeltoje vietoje, o kitiems tai gali atimti gyvybę.<br>123rf
Įgėlus vapsvai ar bitei vieniems tiktai patinsta sugeltoje vietoje, o kitiems tai gali atimti gyvybę.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 17, 2013, 11:53 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 11:44 PM

Kur kas labiau pasisekė 26 metų vilniečiui, poilsiaujančiam pajūryje. Į krūtinę įgėlus vapsvai, prasidėjo anafilaksinis šokas. Atskubėję gelbėtojai davė jam pakvėpuoti deguonies, o netrukus atvykę medikai suleido vaistų nuo anafilaksinio šoko. Vyras atsigavo.

Kaip elgtis, kad nepultų vapsvos ir bitės? Ir ką daryti joms įgėlus?

Gyvena keli šimtai rūšių

Lietuvoje gyvena keli šimtai vapsvų ir bičių rūšių. Daugelis jų gyvena pavieniui, retai susiduria su žmogumi. Tik kelios rūšys gyvena bendruomenėmis, turi didelius lizdus ir juos gindamos kartais sugelia žmones.

Širšės paprastai sugelia žmones, kai pajudinamas jų lizdas.

Kai kurių širšių rūšių atstovai lizdus daro žemėje, urveliuose, tad jas galima netyčia sutrikdyti ravint ar kasant.

Kitų rūšių širšės lizdus daro medžių uoksuose, inkiluose, palėpėse ar pastatų plyšiuose.

Širšių lizdai per vasarą didėja. Kuo lizdas didesnis ir kuo karštesnė diena, tuo aktyviau širšės gina lizdą.

Todėl didžiausia tikimybė būti užpultam - vasaros pabaigoje, liepos ir rugpjūčio mėnesiais, kai karšta, o lizdai - jau dideli.

Suerzina keletas dalykų

Kad širšės neužpultų, reikia žiūrėti po kojomis, laiku pastebėti prie lizdo skraidančias širšes.

Prie lizdo nereikėtų daryti staigių judesių, nes jie gąsdina ir erzina šiuos vabzdžius. Nekvėpuoti į lizdo pusę. Iškvepiamas šiltas oras irgi sukelia jų agresiją.

Jeigu netyčia lizdą sujudinote ir širšės jus užpuolė, nusisukite nuo lizdo, kepure, marškinių apykakle ar rankomis pridenkite veidą. Susilenkite, kad atrodytumėte mažesnis, ir sparčiai žingsniuokite tolyn.

Nemojuokite rankomis. Taip dar labiau patrauksite lizdą ginančių vabzdžių dėmesį. Visi vabzdžiai geriau mato judančius daiktus.

Širšes, o ypač medunešes bites, erzina prakaito ir plaukų, vilnos kvapas.

Jos instinktyviai atkreipia dėmesį ir pirmiausia puola tamsias ir blizgančias priešo vietas - jeigu lizdą puola meškos ar barsukai, pirmasis jų taikinys - akys ir nosis.

Užkluptos žmogaus jos pirmiausia puls tamsius plaukus, blizgančias sagas, laikrodį, juodus saulės akinius.

Jeigu karštą dieną bitės agresyvios, o jūsų plaukai tamsūs - uždenkite juos šviesia kepure ar marškiniais, paslėpkite po rankove laikrodį, nusiimkite saulės akinius, pridenkite veidą alkūne, kad aplink skraidančios bitės nematytų akių.

Gelia tik prispausta

Jeigu širšės ne gina lizdą, o ieško maisto, jos gali būti gana įkyrios, bet neagresyvios. Net ir vaikomos jos niekada negels, kol nebus pagautos ar prispaustos.

Jei valgant uogienę ar medų širšė atsitūpė ant rankos ar net lūpos, patartina nepulti į paniką - ją domina tik saldus maistas.

Įkyrią širšę ramiai nuvykite ranka ar laikraščiu. Jeigu pernelyg staigiu judesiu nenublokšite jos sau ar kaimynui už apykaklės, ji nesukels pavojaus.

Šaldyti dešimt minučių

Medikų teigimu, dažniausiai vabzdžių įgėlimai būna labiau skausmingi nei pavojingi sveikatai ar gyvybei.

Vabzdžių įgėlimui yra alergiški 2-3 proc. žmonių. Jiems gali pasireikšti alerginės reakcijos ar net ištikti anafilaksinis šokas.

Jei žmogus nėra alergiškas, pagalba labai paprasta. Pirmiausia reikia pašalinti geluonį.

Tada sugeltą vietą būtina šaldyti mažiausiai 10 minučių šaltu vandeniu arba kokiu nors šaltu daiktu - kad ir kokiu nors maisto produktu, rastu šaldytuvo kameroje. Tai sumažins tinimą ir skausmą.

Brangi tampa kiekviena minutė

Jei žmogus alergiškas vabzdžių nuodams, jį gali ištikti anafilaksinis šokas. Tokiam žmogui net vienas įgėlimas gali būti pavojingas gyvybei.

Anafilaksinio šoko simptomai gali pasireikšti per keliolika sekundžių ar minučių. Jei prasideda anafilaksinis šokas, kiekviena minutė tampa labai brangi.

Nukentėjusiajam dėl žemo arterinio kraujospūdžio darosi silpna ar net netenkama sąmonės.

Gali pasireikšti ir kiti požymiai, vienas ar keletas iš jų: niežintis dilgėlinis bėrimas, plintantis visu kūnu, veido ir kaklo tinimas, dėl kurio sunku kvėpuoti, dusulys, rečiau - virškinimo sutrikimai: vėmimas, pilvo skausmas, viduriavimas ir spazmai.

Atsiradus šiems simptomams reikia negaišti laiko ir skubiai kviesti medikus.

Praradusio sąmonę, nekvėpuojančio žmogaus jokiu būdu negalima vežti į ligoninę. Taip atimama paskutinė galimybė jam išsigelbėti.

Vabzdžių sukandžiotą žmogų paguldykite į jam patogią padėtį. Arba pusiau pasodinkite (taip lengviau kvėpuoti, jei žmogus dūsta) arba paguldykite ir pakelkite kojas aukščiau (tai padeda, jei nukentėjusiajam labai silpna, mirga akyse ar žmogus alpsta). Jokiu būdu neverskite jo vaikščioti ar stotis - tai gali sukelti staigią mirtį.

Klinikinės mirties ištiktas žmogus turi būti nedelsiant pradėtas gaivinti atliekant 30 krūtinės paspaudimų ir dirbtinį kvėpavimą, kol atvyks greitoji medicinos pagalba.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.