Stiklinė vandens pagreitina ištroškusio žmogaus smegenų veiklą

Kai atrodo, jog galva visiškai nebeveikia, o paprasčiausi klausimai tampa sunkiai išsprendžiami – galbūt kankina troškulys? Pagelbėti gali stiklinė vandens, kuri ne tik numalšins troškulį, bet ir suaktyvins smegenų funkcionavimą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-18 21:22, atnaujinta 2018-03-02 22:19

34 vyrai ir moterys turėjo atlikti daugybę loginių užduočių. Dalyviai buvo suskirstyti į dvi grupes: vieni pusryčiams turėjo suvalgyti javainių batonėlį, o kiti – tokį patį batonėlį, tačiau kartu ir išgerti stiklinę vandens. Visi 34 dalyviai buvo nieko nevalgę ir nieko negėrę jau nuo prieš tai buvusios dienos. Kiekvieno iš jų buvo paklausta, ar jų netroškina, o jei troškina – ar labai.

Tie dalyviai, kurie teigė nejaučiantys troškulio, užduotis atliko vienodai greitai, nepriklausomai nuo to, ar testo metu atsigėrė vandens. Tačiau tie, kurie prisipažino esą ištroškę – užduotis atliko gerokai lėčiau. Neįtikėtina, tačiau testo metu išgėrus stiklinę vandens, jų produktyvumas padidėjo net 14 procentų.

Mokslininkai tiki, jog vanduo padėjo „išlaisvinti“ tas dalis smegenyse, kurios buvo užsiėmusios troškulio signalizavimu kūnui.

Mokslininkė Caroline Edmonds teigia: „Juk neskaudės, jei skirsite šiek tiek laiko stiklinei vandens sunkaus darbo metu. Arbata bei kava taipogi padės papildyti organizmą skysčiais.“

Daktarė Edmonds senesnių tyrimų metu taipogi yra įrodžiusi, jog vaikams, kurie suvartoja skysčių prieš bet kokio pobūdžio testą, sekasi bene trečdaliu geriau negu tiems, kuriuos kankina troškulys.

Parengė Kristina Solomnikova

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.