Farmacininkų pelnas vaikų sveikatos sąskaita - 44 mlrd. litų per metus

Kai 13 metų Amy Bevis palūžo dėl nesiliaujančių patyčių mokykloje, gydytojai jai paskyrė neuroleptikų. Mergaitės motina Susan Bevis paklaiko, kokią fizinę ir psichinę žalą padarė medikų išrašyti psichotropiniai vaistai.

Apsilankymas pas gydytoją situaciją tik pablogino.<br>123rf
Apsilankymas pas gydytoją situaciją tik pablogino.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-21 09:25, atnaujinta 2018-03-02 21:06

Amy nuolat kęsdavo patyčias mokykloje, klasės draugų smurtą ir užgauliojimus internete. Iš mergaitės besityčiojantys vaikai sekdavo ją net iki namų.

Po kelių bemiegių mėnesių ir nesiliaujančio nerimo jausmo Amy palūžo. Ji pasakė motinai, jog ėmė girdėti balsus savo galvoje. Susan nusprendė, jog mergaitei žūtbūt reikalinga gydytojo pagalba. Tačiau apsilankymas pas gydytoją situaciją tik pablogino. Užuot pasiūlęs psichologo pagalbą gydytojas diagnozavo jai šizofrenijos požymius.

Susan taip troško padėti dukrai, jog sutiko su gydytojo pasiūlymu vartoti stiprius vaistus nuo psichozės, kurie pakeičia tam tikrų medžiagų veiklą smegenyse.

„Vaistų poveikis buvo siaubingas. Vos po poros savaičių jos lieknas kūnas gerokai padidėjo, kojos atrodė lyg medžių kamienai, akys tapo negyvos. Be to, ji nuolat jautėsi pavargusi“, - teigia Susan.

Sunerimusi Susan ėmė ieškoti daugiau informacijos apie šį vaistą. Sužinojusi, jog vaistas niekada nebuvo išbandytas su vaikais, moteris pakraupo. Nuspręsta vaistų atsisakyti.

Keletą savaičių Amy kentė haliucinacijas bei pykčio proveržius, tačiau tai tebuvo pašalinis poveikis, atsiradęs nustojus vartoti vaistus. Galop, vaistų sukelti negalavimai pranyko, o Susan surado problemos sprendimo būdą - perkelti Amy į kitą mokyklą bei išleisti ją į teatro pamokas.

„Amy troško būti aktore jau nuo ketverių, tad suteikiau jai galimybę siekti savo svajonės, šitaip atitraukiant dėmesį nuo visų blogų įvykių“, - sako Susan.

Dabar Amy yra laiminga bei savimi pasitikinti 22 metų mergina. Tiesa ta, kad mergina niekada nė nesirgo šizofrenija. Ji tiesiog kentė siaubingą stresą, kurį sukėlė patyčios.

Susan viešai išreiškia kritiką bei savo požiūrį į tokį aplaidų psichinių ligų diagnozavimą ir medikamentų paskyrimą. Ji dalyvauja įvairiose konferencijose, kuriose dalinasi savo patirtimi. Ji skeptiškai žiūri į psichiatrų „bibliją“ – „Diagnostinį ir statistinį psichinių sutrikimų vadovą“, kuriame yra visų žinomų psichinių ligų bei simptomų aprašai. Šiais aprašais vadovaujamasi nustatant psichikos ligas. 1952 metais knygą sudarė 130 puslapių, o neseniai išleista 5 leidimo knyga turi net 992 puslapius. Ženkliai padaugėjo simptomų įvairioms ligoms.

Vadovaujantis naujausio leidimo knyga, paprasčiausias susierzinimo priepuolis, kilęs vaikui, taip pat gali būti palaikytas psichine liga.

Daugybei vaikų visame pasaulyje kasmet diagnozuojami psichikos sutrikimai. Kyla klausimas, kiek iš jų iš tikrųjų serga psichikos liga, o kiek – tiesiog turi elgesio problemų.

Psichiatrai sutaria, jog šiais laikais diagnozės yra nustatomos labai atmestinai.

Naujausias „Diagnostinio ir statistinio psichinių sutrikimų vadovo“ leidimas atvėrė duris masiniam vaistų išrašymui ir pernelyg dažnam psichinių ligų diagnozavimui vaikams.

Tačiau farmacininkams ši knyga – lyg aukso puodas. Pavyzdžiui, pelnas, gautas už vaistus, pavadinimu „Ritalinas“, skirtus dėmesio trūkumo ar hyperaktyvumo sutrikimui gydyti, per 20 metų išaugo nuo 11 mln. iki 11 mlrd. svarų (nuo 44 mln. iki 44 mlrd. litų) per metus.

„Ritalinas“ paskatina smegenų pakitimus, panašius į tuos, kuriuos sukelia priklausomybė nuo kokaino ar amfetamino. Tai gali lemti narkotinių medžiagų vartojimą, impulsyvumą ateityje.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.