Paprastos atminties spragos ar Alzheimerio liga?

Normalu, jeigu jūsų tėvai ar seneliai kartkartėmis ką nors pamiršta. Bet kaip sužinoti, ar tai nėra Alzheimerio ligos požymis? Ši liga užklumpa vieną iš aštuonių žmonių, perkopusių per 65 metų slenkstį. Ankstyvos stadijos ligą kartais sunku pastebėti, tačiau yra keletas signalų, į kuriuos reikėtų atkreipti dėmesį.

Užklupus Alzheimerio ligai žmogui tampa sunku prisiminti net ir kasdienius žodžius, daiktų pavadinimus.<br>123rf
Užklupus Alzheimerio ligai žmogui tampa sunku prisiminti net ir kasdienius žodžius, daiktų pavadinimus.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Jul 22, 2013, 8:58 AM, atnaujinta Mar 2, 2018, 8:41 PM

Atmintis ir kalba

Ankstyvoje ligos stadijoje paprastai nebūna nukentėjusi ilgalaikė atmintis, tuo tarpu trumpalaikė ima streikuoti. Žmogus gali pamiršti, apie ką jūs kalbėjotės. Gali kartoti klausimą keletą kartų, nors atsakymą jau išgirdo.

Taip pat liga pažeidžia kalbą - žmogui tampa sunku prisiminti net ir kasdienius žodžius, daiktų pavadinimus.

Pasikeičia ir elgesys

Alzheimerio liga naikina ne tik atmintį, bet ir pakeičia ligonio elgesį. Jis gali pasiklysti gerai pažįstamoje erdvėje. Pradėti nebepaisyti asmens higienos. Žmogus, iki tol mėgęs rengtis stilingai, staiga ima vilkėti nešvariais ir ilgai neskalbtais drabužiais, nesiprausti, neplauti galvos.

Kaip liga paveikia kasdienį gyvenimą?

Vystantis Alzheimerio ligai pamažu silpnėja žmogaus kordinacija, gebėjimai atlikti kasdienius darbus - pasirūpinti valgiu, apmokėti sąskaitas. Ligai žengiant toliau, pacientas gali nebeatpažinti artimųjų, gerai pažįstamų vietų. Namų apyvokos daiktus gali naudoti ne pagal paskirtį - pavyzdžiui, plaukus imti šukuotis šakute.

Neignoruokite ligos ženklų

Jeigu kyla įtarimas dėl artimojo, pasikonsultuokite su gydytoju. Ir nedelskite. Pirmiausia - tai gali būti ir ne Alzheimerio liga. Panašių požymių gali atsirasti ir sutrikus skydliaukės funkcijai, išsivysčius augliui galvos smegenyse ar dėl patirto insulto. O jeigu paaiškės, kad tai Alzhemerio liga - kuo anksčiau ji bus nustatyta, tuo geriau - šiuolaikiniai vaistai geriausiai veikia ligos ankstyvosiose stadijose.

Ko tikėtis toliau?

Ankstyvose ligos stadijos žmogus dar dažnai supranta, kas su juo darosi ir dėl to gali nerimauti, gėdintis. Vėliau, ligai žengiant į priekį, jis gali tapti agresyvus, paranojiškas.

Alzheimerio liga kiekvienam vystosi skirtingai. Kai kuriems liga progresuoja sparčiai - vos per keletą metų ji gali pasiglemžti žmogaus atmintį, blaivų protą ir suvokimą. Kitiems liga gali pamažu vystytis ir dvidešimt metų, kol galiausiai žmogus nebetenka gebėjimo vaikščioti, kalbėti, reaguoti į aplinką.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.