Per pilnatį padaugėja gimdymų

Per pilnatį moterys gimdo dažniau. Nors akušeriai kaltės dėl gimdymų protrūkio stengiasi nesuversti vien tik Mėnuliui, bet prisipažįsta kartais į kalendorių pasižvalgantys.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Jul 23, 2013, 5:54 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 4:21 PM

Kad per pilnatį padaugėja gimdymų, rodo ir skaičiai. Pavyzdžiui, liepos 22-ąją, stojus pilnačiai, Kauno krikščioniškuosiuose gimdymo namuose pasaulį išvydo neįprastai daug – net 11 naujagimių. Paprastai, anot čia dirbančios akušerės Jūratės, per dieną šiuose gimdymo namuose gimsta vos apie 3-4 vaikus.

Būtent pirmadienį, per pilnatį, gimė ir Didžiosios Britanijos princo Williamo bei Kembridžo hercogienės Catherine sūnus.

Per parą – gimimų protrūkis

„Negaliu sakyti, kad gimdymų pagausėjimas susijęs būtent su pilnatimi. Bet gali būti ir taip. Net ir mes, medikai, kartais pasižiūrim į Mėnulį“, - juokdamasi prisipažino akušerė.

Kuriomis valandomis dažniausiai prasideda arba pasibaigia gimdymai, medikai nepastebėjo.

Užtat atkreipė dėmesį, kad dažniau moterys gimdo vasarą, ypač liepą. Šią liepą naujagimių, anot Kauno krikščioniškųjų namų akušerės, gimė itin daug.

Specialiai pasiruošia

Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos pardavimų vadovė Jelena Slavinskienė taip pat pritarė, kad pilnatis – gimdymų metas.

„Per pilnatį būna itin daug gimdymų. Mes tai jau seniai pastebėjome ir kiekvieną kartą tam specialiai ruošiamės“, - sakė J. Slavinskienė.

Pašnekovės teigimu, jeigu numatyta, kad vaikas turėtų gimti apie savaitę iki ar po pilnaties, dažniausiai gimdymas prasideda būtent per pilnatį.

Statistika nepatvirtino

Tačiau interneto puslapis babycenter.com rašo, jog jokie tyrimai nepatvirtino, kad per pilnatį vaikų gimsta daugiau.

Šeštajame praėjusio amžiaus dešimtmetyje Niujorke atlikti tyrimai parodė, kad 1 procentu gimdymų padaugėja praėjus dviem savaitėms po pilnaties, tai yra, per jaunatį.

2001 metais astronomas ir fizikas Danielis Cartonas, išanalizavęs JAV Nacionalinio sveikatos statistikos centro dvidešimties metų duomenis, tai yra apie 70 milijonų gimimų, neaptiko jokio ryšio tarp Mėnulio fazės ir gimimų.

Maždaug tuo pačiu metu išanalizavę apie 14,5 milijono gimdymų Europoje duomenis jokio ryšio tarp pilnaties ir gimimų neaptiko ir prancūzų mokslininkai.

Beje, buvo atlikta ir šimtai studijų, siekiant išsiaiškinti, ar išties egzistuoja vadinamasis „Transilvanijos efektas“, tai yra, ar yra ryšys tarp Mėnulio fazių ir kitų reiškinių, pavyzdžiui, savižudybių, padažnėjusių skambučių į pagalbos centrus, ligų, smurto protrūkių, nuotaikos kaitos ir panašiai. Tačiau jokių tai pagrindžiančių duomenų aptikta nebuvo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.