Suvalkiečiai neišlaidauja ir vaistams

Valstybinės ligonių kasos (VLK) duomenys rodo, kad pernai dažniausiai sirgo Akmenės, Ignalinos ir Anykščių gyventojai. Būtent šių regionų gyventojai daugiausiai vartoja gydytojų jiems skiriamus kompensuojamuosius vaistus.

Apdairiausiai vaistus pernai pirko suvalkiečiai.<br>M. Astrauskas
Apdairiausiai vaistus pernai pirko suvalkiečiai.<br>M. Astrauskas
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

2013-07-24 15:45, atnaujinta 2018-03-02 15:42

Mažiausiai, sprendžiant pagal kompensuojamųjų vaistų pirkimus, sirgo, regis, Vilniaus, Kauno ir Šalčininkų gyventoja.

Gali būti, kad daugiausiai sergančiųjų Parkinsono liga yra Šiauliuose.

Suvalkiečiai - racionaliausi

VLK Vaistų kompensavimo skyriaus vedėjos Kristinos Garuolienės teigimu, praėjusiais metais kompensuojamuosius vaistus vartojo 38,6 proc. šalies gyventojų. Palyginti su kitomis ES valstybėmis, šis rodiklis panašus, kadangi kitose šalyse kompensuojamuosius vaistus vartoja 40-60 proc. šalies gyventojų.

Daugiausiai kompensuojamuosius vaistus vartoja Akmenės (47,7 proc.), Ignalinos (44,8 proc.) ir Anykščių (44 proc.) rajonų, o mažiausiai - Vilniaus (34,6 proc.), Šalčininkų (35 proc.) bei Kauno (35,5 proc.) regionų gyventojai.

Anot K. Garuolienės, įdomu tai, kad Suvalkijos krašto (Kalvarijos, Prienų, Kazlų Rūdos, Marijampolės ir kt.) gyventojai pateisino nuomonę, kad yra itin taupūs ir sprendžiant pagal vaistų vartojimo apimtis.

„Suvalkiečiai, palyginti su kitų regionų gyventojais, moka mažiausias priemokas. Jie renkasi racionaliausiai - įvertinę tai, kad yra kelių gamintojų siūlomi vaistai su ta pačia veikliąja medžiaga ir pasirinkę optimaliausią kainą. Pavyzdžiui, Kalvarijos ir Prienų gyventojai moka 10, Marijampolės - 11,7 lito priemokas už vieną receptą, kai tuo tarpu vidutinė priemoka šalyje yra 13,3 lito, o Klaipėdos ir kitų miestų gyventojų mokamos priemokos už receptą siekia 15,2 lito", - sakė Vaistų kompensavimo skyriaus vedėja.

Sergančių Parkinsonu miestas

K. Garuolienės teigimu, Šiauliai iš kitų miestų išsiskiria tuo, jog pastaraisiais metais čia išrašoma daugiausiai receptų kompensuojamiems vaistams įsigyti, kurie skirti Parkinsono ligai gydyti.

Ši situacija nesikeičia jau pastaruosius trejus metus. Per visą šį laikotarpį išrašomas panašus kiekis receptų.

„Todėl natūraliai kyla daug klausimų: ar gali būti taip, jog daugiausiai Parkinsono liga sergančių žmonių gyvena Šiauliuose? Ar jiems gydytojai pagrįstai rašo receptus? Tokie atvejai įpareigoja mus atlikti išsamesnę minėtos situacijos analizę, siekiant išsiaiškinti tikrąsias šio reiškinio priežastis. Tai ir planuojame padaryti artimiausiu metu", - teigė VLK atstovė.

12 milijonų receptų

Daugiausiai vaistų nuo hipertenzijos praėjusiais metais vartojo Ignalinos, Anykščių ir Varėnos gyventojai, nuo bronchinės astmos - Marijampolės ir Telšių gyventojai.

Daugiausiai vartojančių vaistus prostatos vėžiui gydyti buvo Biržų, Varėnos ir Ignalinos rajonuose.

Praėjusiais metais iš viso Lietuvoje kompensuojamuosius vaistus vartojo 1,153 mln. gyventojų, kurie apdrausti privalomuoju sveikatos draudimu. Tuo tarpu receptų išrašyta 12 mln., o vienam kompensuojamuosius vaistus vartojančiam pacientui teko 10,4 recepto.

Daugiausia receptų teko Birštono - 15,3, Širvintų - 14,2, o mažiausiai Tauragės ir Utenos gyventojams - po 9,2.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.