Penki arbatos puodeliai per dieną sumažina tikimybę susirgti prostatos vėžiu

Prostatos vėžys – dažniausia vyrų onkologinė liga. Kasmet ji diagnozuojama maždaug 2 tūkst. Lietuvos vyrų ir šis skaičius toli gražu nemažėja. Liga puola vis jaunesnius stiprios lyties atstovus ir verčia vis labiau susirūpinti savo sveikata.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-07-29 18:04, atnaujinta 2018-03-02 12:59

Jei visi, norintys aplenkti ligą žinotų, ką daryti, o ko – ne, susirgimų būtų mažiau, o gal ir visai nebūtų. Tačiau net jei likimas gyvenime ir ruošia nemalonią dovanėlę – ją galima atitolinti, rašo dailymail.co.uk.

Nyderlandų mokslininkai atliko tyrimą, po kurio paaiškėjo, kad toks paprastas gėrimas kaip arbata gali turėti didelės įtakos ligos formavimuisi. Seniai žinoma, kad arbata turi daug antioksidantinių savybių ir itin tinka organizmo gyvybinėms funkcijoms palaikyti.

Tačiau tiems, kurie mėgsta arbatą labai nei kitus skysčius, mokslininkai turi džiugią žinią – penki puodeliai arbatos gerokai atitolina riziką susirgti vėžiu ir mažina vėžinių ląstelių formavimąsi bei augimą.

Antroje vėžio stadijoje įprastai prostatoje ima formuotis navikas, o ketvirtoje jis išplinta į limfmazgius, kaulus ar kepenis. Palyginti su tais, kurie per dieną išgeria vieną puodelį arbatos, tie, kurie išgeria penkis – 25 proc. rečiau suserga antros stadijos ir net 33 proc. rečiau ketvirtos stadijos vėžiu.

Tie, kurie arbatą mėgsta paskaninti įvairiais priedais, gali nepergyventi – cukrus, citrina, medus ar pienas nesumenkina arbatos teikiamos naudos. Kiekviename puodelyje arbatos yra apie 150-200 mg flavonoidų, kurie neleidžia formuotis onkologinei ligai.

Eksperimento metu buvo stebimi 58 tūkst. vyrų, iš kurių kone 3 tūkst. buvo diagnozuotas prostatos vėžys, o trečdalis jų sirgo sunkesne ligos stadija.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.
„Lietuva tiesiogiai“: atakos Charkive ir naujas Rusijos gynybos ministras