Žvilgsnis į sveikas pėdas

Dažnos moters bateliai atrodo gražiai tik pirmosiomis avėjimo dienomis. Neilgai trukus jie deformuojasi – dažniausiai gerokai praplatėja jų nosys. To priežastis – „išsišovę“ pėdos kauliukai, arba tiksliau – nykščių iškrypimas į išorę.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

2013-08-02 20:27, atnaujinta 2018-03-02 04:42

Toks defektas ne tik darko pėdų grožį ir deformuoja avalynę. Ilgainiui dėl iškrypusių į išorę nykščių gali dažniau pradėti trinti batai, kamuoti pėdų skausmas, net pasidaryti sudėtinga vaikščioti.

Baltijos ir Amerikos terapijos ir chirurgijos klinikos gydytojas ortopedas-traumatologas Jurgis Gavelis teigia, kad vienintelė galimybė pagerinti situaciją – operacija. Svarbiausia, kad ji būtų atlikta laiku, nelaukiant, kol skausmas trukdys paeiti.

Problema – paveldima

„Pėdos nykščio iškrypimas į išorę – moterų kryžius. Vyrams žymiai rečiau pasitaiko „išsišovę“ kauliukai“, - pasakojo J. Gavelis.

Ar jums gresia pėdos nykščio iškrypimas į išorę, galite sužinoti, pasižiūrėjusios į savo mamų ir močiučių pėdas. „Išsišovę“ kauliukai – paveldimi. Jeigu mamų pėdų nykščiai deformuojasi, didelė tikimybė, kad taip atsitiks ir jų dukroms. Genetika – pagrindinė šio defekto priežastis.

„Nykščiai iškrypsta dėl laisvų pėdų raiščių. Gerai, kai yra laisvesni visų kitų kūno dalių sąnariai, bet ne pėdų. Nes vaikštant pėdoms tenka didesnis krūvis“, - aiškino medikas.

Problemą lemia ne patys nykščiai, bet pirmasis padikaulis, kuris dėl laisvesnių raiščių slenkasi į vidinę pusę.

„Jokie papildomi kauliukai ant pėdos neišauga“, - aiškino gydytojas.

Plečiasi it parkeris

Pėdos dažniau deformuojasi ir dėl aukštakulnių. Dažnai moterų batelių nosys būna itin smailios, o kulnai aukštesni. Jeigu kulnai pakelti iki 10 cm ir daugiau, didesnis svoris tenka pėdų priekiams.

„Kaip rašalinio parkerio plunksna spaudžiama plečiasi, taip ir pėdos pirštai krypsta į išorę“, - palygino J. Gavelis.

Todėl visų pirma moterys, ypač tos, kurių mamų ar močiučių pėdų nykščiai buvo iškrypę į išorę, turėtų vengti dažnai nešioti aukštakulnius batelius ar bent jau stengtis, kad jų kulnai nebūtų per aukšti.

Ilgiems nykščiams – didesni batai

Kai kurios moterys turi vadinamąsias egiptietiškas pėdas. Tokiomis vadinamos pėdos, kurių nykščiai – labai ilgi.

Egiptietiškų pėdų savininkėms medikas patarė pirkti šiek tiek didesnius batus, nes įmovus pėdą į mažesnį batelį ilgas nykštys lenkiasi į šoną ir todėl deformuojasi.

Nykštys gali deformuotis ir dėl antsvorio.

Kas trečios problema

„Išsišovę“ pėdų kauliukai – pakankamai dažna problema. Ji kamuoja apie 30 proc. moterų.

Pėdų nykščiams iškrypus į išorę ima deformuotis moterų batai. Iš pradžių skausmo moterys nejaučia.

Vėliau prasideda skausmai, kai kauliukas krypsta, tempia, batai pradeda iki raudonumo trinti kojas, šalia atsiranda nykščių guzai, kurie su laiku didėja.

Dar vėliau sąnariai darosi blogi, nebelieka kremzlių.

Gyja skirtingai

Į „išsišovusių“ kauliukų operaciją kai kurios moterys žiūri nepatikliai. Kalbama, kad net išoperavus pėdas jų nykščiai ilgainiui vėl iškrypsta į išorę, be to, kad tokios operacijos – labai skausmingos.

J. Gavelis neslėpė – visiškos garantijos, kad po operacijos problema neatsinaujins, nėra. Kartais ir išoperavus pėdą skausmai dėl iškrypusio į išorę nykščio atsinaujina.

„Būna, kad operacija padaryta idealiai, bet pėdos sąnarys vis tiek išlieka blogas, degeneruotas. Operacijos sėkmė priklauso ir nuo genetikos – vienoms jau po poros mėnesių nė randų nesimato, o kitoms gyja ne taip, formuojasi randai. Ir skauda vienoms daugiau, kitoms – mažiau. Juk net skausmo slenkstis pas skirtingus žmones yra ne vienodas“, - aiškino gydytojas-ortopedas.

Tačiau, išskyrus operaciją, kito būdo padėti tokį defektą turinčioms moterims nėra.

„Jeigu iškrypimas dar nedidelis, moterims siūlomi ir specialūs vidpadžiai, ir batai, padedantys pėdą suspausti. Bet jeigu problema didesnė, atgal sąnario atstatyti nepadės nei tepalai, nei lazeriai. Lieka vienintelė išeitis – operacija“, - sakė gydytojas.

Trukmė – kaip pedikiūro

Medikas sakė, kad dabar dėl patobulėjusios technikos ir chirurginių instrumentų operacijos padaromos švelniau, o žaizdos gyja geriau.

Pati operacija, kaip juokavo medikas, trunka beveik tiek pat, kiek ir pedikiūras – apie valandą.

Kaip ilgai po operacijos pėda gis, priklauso nuo to, kaip įsisenėjusi liga.

Jeigu defektas nėra didelis, moterys gali kone iškart po operacijos pradėti vaikščioti. O jeigu sąnarys – itin laisvas, gali būti, kad po operacijos moteris negalės vaikščioti ir du mėnesius, nes raiščius reikės sutvirtinti sraigtais.

Geriausia operuotis dėl grožio

Kartais į mediką kreipiasi jau pagyvenusios moterys, kurios dėl iškrypusio pėdos nykščio nebegali paeiti.

J. Gavelis įsitikinęs – tiek laukti ne reikėtų. Geriau operuotis, kol bėda nėra įsisenėjusi, o moteris – jauna. Tada po operacijos žaizdos gyja geriau.

„Idealu, kai operacija daroma dėl grožio, kol dar niekas neskauda, tik „išsišovęs“ kauliukas neatrodo gražiai ir deformuoja batus. Tada sąnarys dar būna geras, todėl pavyksta viską atstatyti. Geriau nelaukti, kol liks nuogi kaulai, be kremzlės, kai dėl į išorę iškrypusio pėdos nykščio pasidarys neįmanoma vaikščioti“, - patarė medikas.

Tinkamiausias laikas operacijai

Kada tinkamiausias metas koreguoti pėdų deformacijas?

Pacientai planuoja, ruošdamiesi operacijai pasirenka jiems patogiausią laiką.

Rudenį ir pavasarį šių operacijų atliekama daugiausiai, nes šiais metų laikais žmonėms patogu prisitaikyti pooperacinę avalynę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.