Klubo sąnario protezų laukia tūkstančiai pacientų

Klubo sąnario endoprotezavimo operacijos kai kuriose Lietuvos gydymo įstaigose gali tekti laukti net trejus metus. Tiek laiko reikia kęsti judėjimo laisvę varžančius skausmus.

Daugiau nuotraukų (1)

Giedrė Balčiūtė

Aug 11, 2013, 6:50 PM, atnaujinta Mar 2, 2018, 12:34 AM

Kai kurie žmonės nusprendžia nesikankinti, laukdami, kad jiems ateis operacijos eilė ir už gydymą bei endoprotezą sumoka patys.

Šiemet aštuoniasdešimtmetį atšventusiam žinomam aktoriui Rimgaudui Karveliui buvo atliktos dvi klubo sąnarių protezavimo operacijos. Už vieną sumokėjo jo kolegos ir buvę studentai. Kai atėjo laikas operuoti antrąjį sąnarį, priėjusi ir jo operacijos eilė. Tad už endoprotezą ir procedūras sumokėjo Valstybinė ligonių kasa (VLK).

Galėjo pakenkti ir vaidmenys

Pirmoji klubo sąnario endoprotezavimo operacija aktoriui R.Karveliui buvo atlikta maždaug prieš šešerius metus. Po metų dirbtiniu buvo pakeistas ir kito klubo sąnarys.

R.Karvelis mano, kad sąnariams galėjo pakenkti tiek komandinis sportas, kuriuo gana aktyviai užsiiminėjo jaunystėje, tiek ir darbas teatre.

„Jaunystėje buvau ir futbolininkas, ir krepšininkas ir lengvaatletis. Vėliau scenoje reikėdavo dažnai kristi – vaidini, kad nušauna ir krenti ant šono. Vėliau ir vaidinant pas Oskarą Koršunovą mane mėtė ant metalo supuoklių. Po tų mėtymų sąnarius ir pradėjo skaudėti“, - prisiminė aktorius.

Garantija – 15 metų

R.Karvelis pasakojo, kad tuomet, kai jam prireikė operuoti klubo sąnarį, endoprotezavimo operacijų reikėjo laukti apie tris metus.

„Pirmą operaciją ryžausi daryti be laukimo eilėje. Už ją sumetę pinigus sumokėjo mano draugai artistai, buvę studentai. Kai teko daryti kitą operaciją, savaime atėjo eilė“, - teigė aktorius.

Pašnekovas negaili komplimentų jį operavusiems traumatologams ir ortopedams daktarui Manviliui Kociui ir profesoriui Narūnui Porvaneckui.

„Tai – tikrai aukšto lygio specialistai, puikiai atliekantys operacijas. Užtenka poros dienų ir po operacijos jau gali vaikščioti. Žinoma, po to dar pusę metų reikia labiau prisižiūrėti ir pavaikščioti su lazdele. Bet dabar skausmų nebejaučiu. Sako, kad po tokios operacijos duoda 15 metų garantiją, tai iki grabo man užteks“, - juokavo R.Karvelis.

Ne tik pagyvenusiųjų liga

Klubo sąnario endoprotezavimo operacijos paprastai atliekamos dėl degeneracinės sąnario kremzlės ligos, kuri dažniausiai vystosi vyresnio amžiaus žmonėms. Kartkartėmis tokios ligos pasireiškia ir jauniems žmonėms.

Vilniaus universiteto ligoninės Santariškių klinikų Ortopedijos-traumatologijos skyriaus vedėjas daktaras Petras Butėnas pasakojo, kad sąnario degeneracines ligas gali lemti antsvoris, sąnario vystymosi sklaidos sutrikimai, taip vadinama displazija, įvairios traumos, ligos pavyzdžiui, reumatoidinis poliartritas.

Kartais jauniems žmonėms kaulas apmiršta ir sutrikus lokaliai kraujotakai šlaunikaulio galvos dalyje. Tada galimi du gydymo būdai: arba ilgalaikis vaikščiojimas su ramentais, neminant nesveika koja, arba, jeigu tai nepadeda, sąnario protezavimas.

Svarbu ištirti ir stuburą

Per klubo sąnario protezavimo operaciją pašalinama pakenkta kremzlės ir kaulo dalis. Ji pakeičiama dirbtiniu implantu, kuris leidžia sąnariui lankstytis be skausmo.

„Nedidelei daliai pacientų gali likti šiokių tokių skausmų ir po operacijos, bet jie gali būti sąlygoti ne tik sąnarių, bet ir įvairių stuburo susirgimų. Kartais stuburo nervai, keliaujantys į kojas, imituoja sąnarių skausmus. Štai kodėl ligoniai, kuriems ketinama skirti sąnarių protezavimo operacijas, turi būti labai atidžiai ištirti ir dėl galimų degeracinių stuburo ligų“, - sakė P. Butėnas.

Vaikšto jau sekančią dieną

Standartinė klubo sąnario endoprotezavimo operacija paprastai trunka apie 1-1,5 val., neskaitant priešoperacinio pasiruošimo ir pooperacinio laiko.

Po operacijos žmonės jau sekančią dieną gali pradėti vaikščioti.

Ligoninėje pacientai paprastai praleidžia apie 5-7 dienas. Vėliau laukia reabilitacija sanatorinio tipo įstaigose.

Po klubo sąnario operacijų žmogus gali vėl pradėti gana aktyviai gyventi: vaikščioti ilgus atstumus, minti dviratį, plaukioti. Tačiau patartina vengti žaidybinių sporto šakų, kuriose dažniau patiriamos traumos, tokių kaip, krepšinis, futbolas, tinklinis bei to, kas susiję su šuoliais.

Eilės – iki trijų metų

2011–2012 m. buvo atliktos 7 438 pirminių klubo sąnario endoprotezavimo operacijos. Vien Santariškių klinikose per metus tokių operacijų atlieka apie 600.

Šiuo metu Lietuvoje klubo sąnarių endoprotezavimo operacijos laukia apie 8 tūkstančiai asmenų. Dauguma jų – 61-70 metų amžiaus, bet yra ir jaunesnių.

Kiek laiko teks laukti operacijos, priklauso nuo pasirinktos gydymo įstaigos. Laukimo trukmę lemia tai, kiek ligoninėje tokių operacijų atliekama ir kiek tuo metu yra norinčiųjų, kad juos pasirinktoje įstaigoje operuotų.

„Vienose ligoninėse operacijos gali tekti laukti pusę metų-metus, kitose, pavyzdžiui, Šiaulių ligoninėje, operacija gali būti atlikta praėjus daugiau nei trejiems metams po prašymo pateikimo. Pacientas turi galimybę pasirinkti įstaigą, kurioje eilė jam reikalingai operacijai mažesnė“, - priminė Valstybinės ligonių kasos Ryšių su visuomene skyriaus vedėja Lina Bušinskaitė.

Už operaciją – tūkstančiai

Operacija gali būti atlikta ir be eilės, jeigu pacientas sutinka pats už ją sumokėti.

Privalomuoju sveikatos draudimu apdraustiems pacientams už atliktą operaciją, būtinus vaistus, medžiagas ir kitas priemones gydymo įstaigai sumoka VLK pagal nustatytas ir patvirtintas bazines kainas. Sąnarių endoprotezus centralizuotai perka ir nemokamai skiria VLK.

Anot L.Bušinskaitės, bazinė klubo sąnario endoprotezavimo operacijos kaina, kurią ligonių kasos sumoka gydymo įstaigai, priklauso nuo operacijos sudėtingumo. Jeigu nekyla komplikacijų, tokia operacija kainuoja 4 280 Lt. Jei operacija sudėtinga, sumokama 7 420 litų.

Sąnarių endoprotezų, kuriuos centralizuotai perka ir nemokamai skiria VLK, kaina į šią sumą neįskaičiuota.

Siūlo protezo palaukti

Jeigu pacientas savo iniciatyva pasirenka brangesnes procedūras, vaistus, medžiagas ar priemones, jam tenka apmokėti susidariusį kainų skirtumą.

Tačiau VLK ragina žmones neskubėti patiems pirkti gamintojų siūlomų endoprotezų. Esą pacientas, neturėdamas reikiamų žinių, gali įsigyti netinkamą endoprotezą. Be to, paties paciento įsigytas endoprotezas gali kainuoti daug brangiau nei tas, kurį nupirko VLK.

Teigiama, kad visi VLK nupirkti endoprotezai yra kokybiški, patikimi ir sertifikuoti. Be to, visus dėl gaminių kokybės kilusius neaiškumus ar klausimus tokiu atveju taip pat išspręstų VLK.

Eilė turėtų sutrumpėti

Šiemet klubo ir kelio sąnarių endoprotezavimo operacijų eilė turėtų pajudėti greičiau.

Valstybinė ligonių kasa neseniai pranešė, kad šiemet klubo ir kelio sąnarių endoprotezų nupirkta gerokai daugiau nei ankstesniais metais, todėl kelio ir klubo sąnarių operacijos bus atliktos didesniam pacientų skaičiui.

Iš viso šiais metais nupirkta beveik 6 tūkst. kelio ir klubų endoprotezų, tai yra, 20 proc. daugiau nei ankstesniais metais. Nupirktieji endoprotezai jau paskirstyti 22 gydymo įstaigoms.

Kur sužinoti apie operacijas?

Įstaigų, kuriose atliekamos endoprotezavimo operacijos, sąrašas yra skelbiamas VLK interneto svetainės www.vlk.lt skiltyje „Sąnarių endoprotezavimas“. Jame nurodoma ir, kiek laiko kurioje ligoninėje teks laukti sąnario pakeitimo operacijų.

Reikalinga informacija pacientams teikiama ir ligonių kasų informacijos telefonu 8 700 88888. Paskambinus dėl sąnarių endoprotezų reikia pasirinkti temą „Endoprotezavimas“.

Pacientai gali kada panorėję keisti savo prašymuose nurodytą gydymo įstaigą, kurioje pageidauja operuotis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.