Visa tiesa apie rankų plovimą

Asmens higienos įgūdžiai formuojami dar vaikystėje, kai tėvai savo atžaloms pasakoja apie rankų plovimo svarbą ir naudą. Tačiau ar esate užtikrinti, kad rankas plaunate tinkamai? O gal apie šio proceso svarbą kartais pamirštate? Jei taip, tuomet priminsime, kad rankų plovimas – puiki daugelio žarnyno infekcinių ligų, hepatito A ir dizenterijos prevencija, ir būtina kasdienės higienos dalis.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 12, 2013, 11:07 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:51 PM

Rankas nusausinti – būtina

Ar žinojote, kad bakterijos dauginasi gerokai greičiau, jeigu rankos yra šlapios?

Tad nusiplauti rankas ir jas nukratyti, užuot nusišluosčius ar išdžiovinus – didelė klaida, nes skirtumas tarp to, plovėte rankas ar palikote jas murzinas, tampa tik vizualus.

Mikrobiologė Karen Clark teigia: „Tyrimai atskleidė, kad šlapios rankos perneša net tūkstantį kartų daugiau bakterijų nuo vieno paviršiaus ant kito. Nenusausindami rankų sudarote puikią terpę bakterijoms veistis“.

Naudodamiesi džiovintuvu netrinkite rankų vienos į kitą

Daugelis žmonių, besinaudodami rankų džiovintuvu, trina rankas vieną į kitą, tikėdami, jog šitaip sutaupys laiko. Tačiau naujausių tyrimų metu buvo atskleista, jog rankų trynimas drastiškai padidino bakterijų kiekį.

Tyrimo vadovė Anna Snelling teigia: „Higieniškiausias būdas nusausinti rankas – naudotis popieriniais rankšluosčiais arba rankų džiovintuvu, tiesiog laikant po juo rankas.

Ypač svarbu nesiliesti prie rankų džiovintuvo vidaus – jame slypi tiek nešvarumų, kiek, veikiausiai, dar nesate matę!

Suskaičiuokite iki 20-ties

Anot mokslininkų, 10-ties sekundžių rankų džiovinimui tiesiog nepakanka. Džiovintuvas rankas iki reikiamo sausumo išdžiovins tik per 20 sekundžių. Trumpesnis laikotarpis tik paliks rankas drėgnas ir leis toliau kauptis bakterijoms. Geriausias būdas nusausinti rankas – pasinaudojant rankų džiovintuvu, o tuomet popieriniu rankšluosčiu.

Tausojant gamtą ir taupant popierinius rankšluosčius, patariama 10 kartų nukratyti rankas ir tuomet jas nusausinti vienu popierinio rankšluosčio lapeliu.

Tas nepakenčiamas džiovintuvo garsas..

Praėjusį mėnesį Londono universiteto mokslininkai atskleidė, kad džiovintuvų garsas taip pat turi neigiamą poveikį pažeidžiamoms žmonių grupėms. Džiovintuvo skleidžiamas garsas ypač veikia senyvo amžiaus žmones, asmenis su sutrikusia psichika, ir sukelia fizinį skausmą tiems, kurie kenčia nuo hiperakuzijos – padidinto jautrumo tam tikro dažnio garsams, kurie kitiems žmonėms yra visiškai normalūs. Džiovintuvo garsas sukels nemalonius pojūčius ir autizmu sergantiems vaikams.

Svarbiausia – žinoti, kaip tinkamai nusiplauti rankas

Mokslininkai pataria pakišti rankas po šilta tekančio vandens srove, tuomet gerai išmuiluoti rankas iki riešų, nepamirštant panagių ir tarpupirščių. Norint pašalinti visus nešvarumus ir bakterijas, muiluoti rankas teks net 20 sekundžių. Nusiplovus rankas patariama nusišluostyti popieriniu rankšluosčiu. Jeigu popierinių rankšluosčių nė kvapo – pasinaudokite rankų džiovintuvu, tik atminkite, jokiais būdais džiovindami netrinkite rankų!

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.