Skysčių netekusiam vaikui vien mineralinis vanduo nepadės

Kaltininkų - daugybė

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 13, 2013, 4:22 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 11:27 PM

Kaltininkų - daugybė

Jeigu vaikas tuštinasi tris ir dažniau kartų per dieną,  galima sakyti, kad vaikas viduriuoja. Kūdikiams, maitinamiems motinos pienu, normalu tuštintis po kiekvieno maitinimo.

Dėl viduriavimo dažnai būna kaltas rotavirusas. Jo pakirstus vaikus dar vargina vėmimas, karščiavimas. Paprastai rotavirusas užklumpa vaikus iki 2-3 metų, be to, dažniau tai nutinka žiemą ir pavasarį.

Šiek tiek rečiau viduriavimą sukelia noravirusai ar adenovirusai.

Vasarą dažniausiai vaikai suviduriuoja apsinuodiję maistu.

Kaip padėti mažyliui?

Visais atvejais, nesvarbu, kas sukėlė viduriavimą, būtina atkurti organizme skysčių ir elektrolitų kiekį.

Vaistinėse galima nusipirkti specialių elektrolitų tirpalų, kuriuos gali gerti ir vaikai, ir suaugusieji. Juose yra subalansuotas organizmui reikalingų medžiagų kiekis. Šis metodas paprastas, bet labai veiksmingas. Jis svarbus mažiems vaikams.

Jei vaikas viduriuoja labai stipriai, vemia ir negali išgerti tirpalo, reikia skirti elektrolitų tirpalo infuzijas.

Apsauginė organizmo reakcija

Jei vaikas apsinuodijo maistu ar persivalgė, dažniausiai jis pradeda vemti. Tai apsauginė organizmo reakcija - taip jis siekia kuo greičiau pašalinti ligos sukėlėją.

Nieko bloga, jei ligonis vemia vieną ar du kartus. Jam reikėtų nevalgyti 4-8 valandas ir pabandyti išgerti šiltos arbatos.

Jei vaikas vemia daug kartų, negali išgerti elektrolitų tirpalo, be to, jį kamuoja viduriavimas, vaikas tampa vangus, apatiškas, reikia vykti į ligoninę. Ten, jei reikės, tirpalo jam bus sulašinta.

Jeigu tėvai elektrolitų tirpalo neturi, išskirtiniu atveju galima duoti gerti ir mineralinio vandens, tačiau į jį reikėtų įdėti ir druskos, ir cukraus.

Vistik geriausia namų vaistinėlėje visada turėti preparatų, kuriuos sumaišius su vandeniu gaunamas elektrolitų tirpalas. Jis tinka ir ką tik gimusiam kūdikiui, ir šimtametei močiutei.

Kaip žinoti, kiek jo gerti? Ką daryti, jei vaikas atsisako?

Geriau išgerti per daug nei per mažai. Perdozuoti šio tirpalo neįmanoma. Tirpalas nėra skanus, tačiau vaikai, kuriuos viduriavimas nuvargino, paprastai mielai jį geria. Nebenori tik tada, kai prarastų skysčių kiekis būna atkurtas arba tada, kai vaiko būklė sunki.

Jeigu vaikas tirpalo negeria, reikia stengtis jo po truputį su pipete sulašinti į burną.

Ne visada būtina lėkti į ligoninę

Jeigu vaikas viduriuoja tik 2-6 kartus per dieną, bet nekarščiuoja, noriai geria tirpalą, gydytis galima ir namuose. Tereikia atminti, kad vaikui pavojinga prarasti per daug skysčių ir elektrolitų.

Pas medikus reikėtų lėkti, jei viduriuoja ir vemia, darosi vangus vaikas, dar nesulaukęs vienerių metų.

Kreiptis į medikus reikėtų ir tada, kai vaikas per parą viduriuoja 8-10 kartų, sugirdytą druskos tirpalą išvemia, darosi vangus, karščiuoja.

Pavojų rodo ir įkritusios mažamečio akys, suskeldėjusios lūpos, apveltas ir sausas liežuvis, taip pat tai, jei jis nustojo šlapintis.

Paprastas testas

Kad vaiko organizmui trūksta skysčių, galima nustatyti paprastu būdu. Paspaudus odą ji pabąla, tačiau ją atleidus per dvi sekundes ar net greičiau ji vėl tampa rausva.

Jeigu tai užtrunka ilgiau, vaikui trūksta skysčių. Jų trūkumą išduoda ir įdubęs mažamečio momenėlis.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.