Ant švarių skalbinių – tuntas mikrobų

Jūsų skalbiniai gali atrodyti švarūs ir gaiviai kvepėti, tačiau neleiskite maloniam aromatui jūsų apgauti. Šiuolaikinės skalbimo priemonės ir ganėtinai žema skalbimo temperatūra gal ir yra naudingesnė audiniams, aplinkai ir jautrių žmonių odai, tačiau gali kainuoti mums sveikatą.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 22, 2013, 9:38 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:15 PM

Tyrimas atskleidė, kad galimai pavojingos bakterijos, „apsigyvenusios“ mūsų skalbiniuose, rūbus skalbiant žemoje temperatūroje, nežūsta. Štai jums ir puikios sąlygos mikrobams veistis toliau.

Higienos ekspertė Lisa Ackerley teigia: „Vartotojai tiki, kad po skalbimo jų rūbai tampa švarūs, tačiau tai dar nereiškia, kad jie yra higieniški. Per pastaruosius dešimtmečius temperatūra, kurioje skalbiame rūbus, gerokai sumažėjo, o skalbimo milteliai tapo „švelnesni“ – visa tai gal ir padeda išlaikyti gerą rūbų būklę, tačiau bakterijų naikinimo atžvilgiu tai žingsnis atgal.

Bent vieną kartą per mėnesį leiskite savo skalbimo mašinai išsivalyti – nedėkite jokių skalbinių į būgną, nustatykite 90 laipsnių temperatūrą ir įjunkite skalbimo mašiną.

Iškart po skalbimo visuomet palikite skalbimo mašinos dureles praviras, leiskite orui sustabdyti bakterijų augimo procesus.

Reguliariai ir kruopščiai valykite skalbimo mašinos dureles ir nedidelį stalčių, skirtą skalbimo milteliams ir minkštikliui.

Patalynę, apatines kelnaites ir kojines skalbkite atskirai nuo veido rankšluosčių, juk nenorite, kad mikrobai, esantys ant jūsų kelnaičių, atsidurtų ant veido, tiesa?

Nepamirškite kruopščiai nusiplauti rankų po tiesioginio kontakto su skalbiniais. Bakterijos, esančios ant šlapių rūbų, labai greitai papuola ant rankų.

L.Ackerley priduria: „Jeigu į skalbimo mašiną įdėsite rūbą, ant kurio yra užsiveisę daug mikrobų, tie mikrobai persikels ir ant kitų skalbinių. Kaip jau minėjau, šiuolaikinės skalbimo priemonės yra švelnesnės žmogaus odai, tačiau jų poveikis bakterijų naikinimo atžvilgiu – stipriai sumažėjęs. Įsivaizduokite, apatinius skalbiate kartu su virtuviniu rankšluosčiu. Taip bakterijos, esančios ant apatinių, atsiranda ir ant rankšluosčio. Kadangi skalbimo milteliai nepajėgia užmušti bakterijų, rizikuojate savo „švariuoju“ virtuviniu rankšluosčiu pernešti bakterijas ant daržovių, kurias išplovę norėsite nusausinti.“

Apatiniai, rankšluosčiai, patalynė ir vystyklai turi tiesioginį kontaktą su žmogaus kūnu, todėl ant jų patogenų yra daugiausia.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.