Išdygo protiniai dantys: palikti ar išrauti?

Paprastai protiniai dantys pradeda dygti vyresniems nei dvidešimties metų asmenims. Kartais jie gali prasikalti ir būnant gerokai vyresnio amžiaus, kai žmonės netenka kitų dantų.

Dažniausiai protinius dantis tenka šalinti.<br>123rf nuotr.
Dažniausiai protinius dantis tenka šalinti.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 22, 2013, 3:20 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:31 PM

Kauno klinikų Dantų ir burnos klinikos administratorė gydytoja endodontologė Snieguolė Leonavičienė pasakojo, kad protiniai dantys išdygsta ne visiems. Kartais jie būna retinuoti.

„Jie paprasčiausiai yra žandikaulyje kaip užuomazgos. Jie būna susiformavę, bet taip ir neišdygsta“, – paaiškino medikė.

Dažniausiai tenka šalinti

Anot gydytojos, dažniausiai protinius dantis tenka šalinti. Šalinimo priežastys gali būti įvairios.

Protinius dantis nusprendžiama rauti, jei jie išdygę netaisyklingai, pavyzdžiui, jie yra ne dantų lanke. Šie dantys gali būti šalinami ir ortodontiniais tikslais, pavyzdžiui, jeigu kiti dantys yra sudygę kreivai, jeigu žandikaulių lankuose yra mažai vietos.

Protinius dantis reikia rauti ir tuomet, jeigu jie yra pažeisti ėduonies ir infekcija išplitusi į dantų šaknis ar šaknų kanalus. Ėduonies pažeistą dantį galima palikti tada, jeigu jis pažeistas nežymiai. Tuomet užtenka jį užplombuoti.

Šalinti gali prireikti ir neišdygusius – pusiau retinuotus dantis, kurie remiasi į gretutinius dantis.

„Žinoma, jeigu dantys nepažeisti ėduonies, taisyklingai išdygę ir tvirti, mes juos paliekame. Kaip išdygs dantys, labai priklauso ir nuo paveldimumo“, – sakė S.Leonavičienė.

Tačiau net ir paliktų protinių dantų nereikėtų apleisti – jais rūpintis, leisti odontologams įvertinti jų būklę, kad laiku pastebėtų galimus pažeidimus ir neleistų supūliuoti.

Gyjant gali pagelti

Protiniai dantys gali ir praversti, ypač vyresniam amžiuj, kai žmonės netenka krūminių dantų.

Gydytoja S.Leonavičienė pasakojo, kad šiais laikais protinių dantų šalinimas nėra tokia skausminga procedūra, kaip anksčiau. Prieš raunant dantis pacientui suleidžiami vaistai, žymiai sumažinantys skausmą.

„Žinoma, po kiekvieno šalinimo yra gijimo periodas, kurio metu, kol neužgyja, gali ir paskaudėti“, – kalbėjo medikė.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.