Insultas aktorių V.Paukštę visai vasarai paguldė į ligoninę

„Kai atvykau čia, mačiau vaiskią žalumą, o dabar žiūriu – kiekvienas

Daugiau nuotraukų (1)

Eglė Petkutė

Aug 23, 2013, 5:14 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 6:54 PM

Beveik visą vasarą jam teko praleisti Klaipėdos universitetinės ligoninės palatoje – birželį 81-erių aktoriui diagnozuotas išeminis insultas. Dėl savo sveikatos V.Paukštė sunerimo, kai naktį ėmė kamuoti stiprūs galvos skausmai.

Iš pradžių jis pamanė, kad taip nutiko dėl to, jog per ilgai buvo saulėje, nors galvą, kaip visada, dengė kepurė. Rytą savijauta nebuvo nė kiek pagerėjusi, tad aktorius nusprendė pasitarti su šeimos gydytoja.

Ši nedelsdama iškvietė greitąją pagalbą ir ji nugabeno sunegalavusį V.Paukštę į ligoninę.

Magnetinio rezonanso tomografija patvirtino medikų įtarimus. Pakaušio srityje jie aptiko vos įžiūrimą krešulį, kuris sutrikdė kraujotaką galvos smegenyse.

Jau atsidūręs ligoninės palatoje V.Paukštė pajuto, kad darosi sunku vaikščioti. Bandęs žengti žingsnį, skausmingai parklupo. „Kojos, regis, visiškai neklausė – labai nemalonus jausmas“, – ligos pradžią prisiminė aktorius.

Netrukus jis pajuto, kad sunkiai gali nuryti maistą, nejautri tapo ir dešinioji ranka. Tačiau net užkluptas sunkios ligos, aktorius nepasidavė – specialią vaikštynę nustūmė į palatos kampą, o rankas ir kojas ėmė miklinti daug judėdamas ir klausydamas gydytojų nurodymų.

„Dabar svarbiausia, kad kojos visiškai atsigautų, o paskui jau kaip Dievas duos“, – erdvioje vienvietėje palatoje kalbėjo Lietuvos teatro ir kino legenda.

Įpratęs daug vaikštinėti, aktorius ir dabar nenustygsta vietoje. Ligoninės koridoriais jau žingsniuoja be ramentų. „Štai, įsikibkite, vienam eiti nesaugu“, – siūlydama savo parankę švelniai paliepė jauna slaugytoja.

Būrys vikrių merginų baltais chalatais garbaus paciento, regis, neišleidžia iš akių – nors jis sparčiai sveiksta, kiekvienas neatsargus žingsnis gali baigtis liūdnai.

Tačiau kaskart sudrausmintas aktorius nepyksta, į rūpestingas medikų pastabas atsako šmaikščiomis replikomis: „Kai jos visos tokios gražios, negi spyriosies? Jie viską apgalvojo – kad greičiau sveiktum, pačias gražiausias skyrė dirbti šiame skyriuje.“

Po insulto sveikstantis aktorius netrukus baigs gydymo kursą Klaipėdos universitetinės ligoninės Reabilitacijos skyriuje. Kas rytą padedamas kineziterapeutų jis stropiai atlieka mankštos pratimus, kurie būtini, kad ligos pažeisti raumenys vėl dirbtų kaip anksčiau.

Grįžęs namo V.Paukštė žada sėsti prie kompiuterio ir internete paieškoti daugiau informacijos apie insultą, jo priežastis ir gydymą.

„Išeinu iš ligoninės, oi, pasius mano priešai“, – šypsodamasis šelmiškai mirktelėjo.

Medikai sako, kad visiškai atsigauti po insulto prireiks ne mažiau kaip pusmečio. Tai, kad aktoriui per du mėnesius pavyko atsistoti ant kojų, jie vadina tikru stebuklu. Tačiau pats V.Paukštė mano, kad jam pasisekė, nes pateko į pačias geriausias rankas: „Tik jų dėka aš šiandien stoviu ant kojų.“

Garsusis pacientas negailėjo šiltų žodžių jį rūpesčiu ir dėmesiu apgaubusiems ligoninės gydytojams ir slaugytojoms.

„Kas sugalvojo jas vadinti slaugėmis? Koks šiurkštus žodis! Man jos sesutės, ir viskas!“ - sodriu balsu nukirto aktorius.

Pirmadienį jis atsisveikins su skyriaus darbuotojais, kurie pastaruosius mėnesius jam buvo lyg šeima, ir išvyks toliau gydytis į namus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.