Iššūkis farmacijos pramonei – pažaboti mirtį sėjančias kraujotakos ligas

Kraujotakos sistemos ligos išlieka pagrindine lietuvių mirties priežastimi. Lietuvos visuomenė sensta, daug jaunų ir sveikų žmonių emigruoja – panašios tendencijos, lemiančios liūdną statistiką, vyrauja daugelyje Europos šalių.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Aug 23, 2013, 1:00 AM, atnaujinta Mar 1, 2018, 7:15 PM

150 metų veiklos jubiliejų šiemet mininti Vokietijos farmacijos ir chemijos milžinė „Bayer“ širdies ir kraujagyslių ligų gydymą laiko vienu iš svarbiausių veiklos prioritetų. Siekdama sumažinti mirčių skaičių ir prailginti ligonių gyvenimą, kompanija kasmet skiria milijardus eurų naujiems veiksmingesniems vaistams kurti.

Mokslininkų pastangos nenuėjo veltui – kraujotakos veiklą gerinantys ir kraują skystinantys „Bayer“ preparatai padeda sumažinti miokardo infarkto, insulto bei įvairių trombozių riziką. Pernai vien nereceptinio vaisto „Aspirin Cardio“ pasaulyje parduota beveik už pusę milijardo eurų.

Vaistų tyrimams - milijardai eurų

Apie tai, kaip sumažinti sergamumą širdies ir kraujagyslių ligomis, kokios naujausios farmacijos pramonės tendencijos ir ko tikėtis pacientams – lrytas.lt pokalbis su bendrovės „Bayer“ generaliniu direktoriumi Christian Meyer. Inovacijos, anot jo, yra kompanijos ateities plėtros pagrindinis variklis.

2012 metais tyrimams ir plėtrai išleista daugiau kaip 3 mlrd. eurų, tai sudarė 7,6 proc. visų kompanijos pardavimų. Užpernai ši dalis siekė 8 proc. Tyrimų laboratorijose visame pasaulyje dirba 12,9 tūkst. specialistų.

Į vaistų tyrimus per praėjusius metus kompanija investavo beveik 2 mlrd. eurų. Tai sudarė 65 proc. visų šios įvairiose chemijos pramonės srityse dirbančios kompanijos investicijų į tyrimus ir plėtrą.

Šiais metais planuojama naujų vaistų tyrimams skirti dar didesnę sumą.

- Kompanija skiria ypatingą dėmesį kurdama naujus veiksmingus vaistus širdies, onkologinėms, ginekologinėms, kraujo ligoms gydyti. Ko farmacininkams dar nepavyko pasiekti ir kokie svarbiausi jūsų uždaviniai šiuo metu?

Farmacijos pramonė sparčiai žengia į priekį kartu su medicinos mokslu. Šiandien mūsų planetoje daugiau žmonių negu kada nors anksčiau ir jie gyvena ilgiau. Tačiau sergame, deja, ne mažiau. Vis dar negalime išgydyti tokių lėtinių ligų kaip diabetas, hipertenzija, širdies nepakankamumas ir kt., bet su naujausiais vaistais galime padėti sušvelninti arba įveikti tų ligų simptomus, pristabdyti jų progresavimą ir leisti žmonėms nugyventi pilnavertį bei ilgą gyvenimą. Prieš kelis dešimtmečius tai nebuvo įmanoma. Dabar svarbiausias uždavinys – sukurti efektyvius vaistus, kurie išgydytų šias ligas, mes tam ir dirbame. Koncentruojamės į ilgalaikius ir išsamius tyrimus ieškodami veiksmingų vaistų išgydyti ligas, kurios nusineša daugiausiai žmonių gyvybių. Nepaisant iki šiol pasiektos pažangos, investicijų poreikis ir šiandien išlieka labai aktualus.

Siekiame tapti inovacijų lyderiais, kurdami efektyviausius vaistus onkologinių, širdies ir kraujagyslių, ginekologinių bei kraujo ligų gydymui.

- Kokios kompanijos veiklos kryptys Lietuvoje?

Nuo 2006-ųjų, kai įsigijome Vokietijos farmacijos įmonę „Schering AG“, užėmėme stiprias pozicijas Baltijos šalių moterų sveikatos srityje, ypač kontracepcijos rinkoje. „Bayer“ yra lyderis tiek trumpalaikės (tablečių), tiek ilgalaikės (gimdos spiralių) kontracepcijos rinkoje. Mes taip pat sukūrėme naujausius vaistus klastingai ginekologinei ligai endometriozei gydyti. Ši liga vargina daug moterų.

Antra svarbi mūsų veiklos sritis – vaistai nuo širdies ir kraujagyslių ligų.

Dėl senėjančios Lietuvos visuomenės ir didelės, ypač jaunų žmonių, emigracijos, vaistai širdies ir kraujagyslių ligoms gydyti tampa vis svarbesni - panašios tendencijos vyrauja ir kitose – Vakarų Europos šalyse. Tai patvirtina nuolat augantys kraują skystinančių preparatų, padedančių kovoti su kraujo krešulių keliamu pavojumi, pardavimai. Čia derėtų paminėti naujuosius antikoaguliantus bei nuo širdies infarkto ir smegenų insulto apsaugantį mažų dozių aspiriną.

„Bayer“ užima tvirtas pozicijas tiekdama vaistus centrinės nervų sistemos ligoms (išsėtinei sklerozei) gydyti, taip pat odos priežiūros produktus.

Nepaisant aršios konkurencijos, Lietuvoje didėja ir nereceptinių vaistų pardavimai. Daugeliui žinomi tokie vaistų pavadinimai kaip „Bepanthen“, „Saridon“ ar vitaminai „Berocca“.

- Farmacijos kompanijos skiria milžiniškas lėšas efektyviems vaistams nuo vėžio kurti, tačiau sergančiųjų skaičius, rodos, tik auga. Nuo vėžio miršta labai daug jaunų žmonių. Ar galime tikėtis, kad vieną dieną diagnozė „vėžys” nebus tapatinama su mirtimi?

Jau dabar daugeliu atvejų, kai vėžys diagnozuojamas ankstyvojoje stadijoje, liga gali būti kontroliuojama. Anksti aptikus ir pradėjus naujausią gydymą, vėžį dažnai galima įveikti. Daugelis išsivysčiusių šalių sėkmingai taiko vėžio ankstyvosios diagnostikos programas, kurios išgelbsti daug gyvybių. Tačiau neturėtume pamiršti, kad terminas „vėžys“ apima labai daug skirtingų susirgimų dėl neįprasto ląstelių dauginimosi.

„Bayer“ tyrimus ir plėtrą koncentruoja į naujų gydymo būdų paiešką. Šiuo metu intensyviai ieškome efektyvesnių būdų gydyti krūties, storosios žarnos, prostatos, taip pat inkstų, kepenų, plaučių ir skydliaukės vėžį.

Esminis šių tyrimų tikslas – pasiekti, kad naujieji vaistai padėtų sunaikinti vėžines ląsteles ir sustabdytų jų dauginimąsi. Kitas svarbus mūsų uždavinys – aktyviai bendradarbiauti su mokslininkais ir verslininkais, kurie pritaikė savo žinias kurdami naujus produktus siekiant palengvinti sergančiųjų gyvenimą.

- Kokias farmacijos rinkos tendencijas šiuo metu pastebite?

2012-ieji kompanijai buvo itin sėkmingi. Ypač išskirčiau pasisekimą Šiaurės Amerikos ir Azijos bei Ramiojo vandenyno rinkose. Europoje situacija išlieka sudėtinga daugiausiai dėl daugelyje valstybių vykdomų sveikatos priežiūros reformų.

Dar vienas iššūkis – arši generinių vaistų gamintojų konkurencija. Tačiau mūsų pardavimai augo dėka naujai sukurtų preparatų pristatymo rinkai ir didėjančio vartojimo kylančios ekonomikos šalyse. Taip pat mums neblogai sekasi parduoti nereceptinius vaistus.

„Bayer” yra tarptautinė įmonė, turinti didžiulį įdirbį ne tik sveikatos priežiūros, bet ir žemės ūkio bei pažangiųjų medžiagų srityse. Tai suteikia mums unikalią galimybę kurti geresnius produktus panaudojant visų kompanijos padalinių sukauptą patirtį. Mūsų produktai ir paslaugos skirti padėti žmonėms ir pagerinti jų gyvenimo kokybę.

Mes laikomės darnios plėtros principų, esame socialiai atsakinga kompanija, kuriai itin svarbūs etikos standartai. Klientų poreikiai diktuoja mūsų veiklos kryptis, vadovaujamės šūkiu „Bayer: mokslas geresniam gyvenimui”.

- Lietuvoje širdies ir kraujagyslių ligos išlieka dažniausia mirties priežastimi. Kaip pagerinti šią liūdną statistiką?

Širdies ir kraujagyslių ligos tapo labai rimta problema mūsų visuomenėje. Rizikos veiksnių prevencija, ankstyva diagnostika ir naujausio gydymo taikymas yra pagrindiniai uždaviniai siekiant pagerinti situaciją. Vykdydami mokslinius tyrimus kardiologijos srityje, didelį dėmesį skiriame medikamentams, apsaugantiems nuo kraujo krešulių susidarymo kraujagyslėse. Kaip žinia, trombų sukeliamos komplikacijos neretai būna mirtinos arba stipriai suluošina žmogų.

Prieš keletą metų rinkoje pasirodžius naujiems kraują skystinantiems vaistams (antikoaguliantams) pasiekta didelė pažanga trombozės gydymo srityje. Tai svarbus lūžis, nes kraujo krešuliai yra mirtinų komplikacijų priežastis – dėl trombų įvyksta smegenų insultai, miokardo infarktai, plaučių embolijos.

Naujosios kartos antikoaguliantai, lyginant su ankstesniais, palengvina pacientų kasdienybę. Ligoniams nereikia nuolat reguliuoti vaistų dozes ir atlikinėti kraujo krešumo tyrimų, nebūtina riboti mitybos, šie vaistai turi mažesnį šalutinį poveikį, nėra pavojaus, kad įvyks nepageidautina reakcija su kitais vartojamais medikamentais ar maisto produktais, kurių sudėtyje yra vitamino K.

Su tyrimais ir naujausiais gydymo būdais nuolat supažindiname Lietuvos gydytojus. Mano manymu, daugiau dėmesio reikėtų skirti šeimos gydytojų mokymams, kad jie sugebėtų laiku atpažinti pirmuosius širdies ir kraujagyslių ligų simptomus bei nukreiptų pacientus pas specialistus nuodugniam ištyrimui. Būtent šeimos gydytojai atlieka itin svarbų vaidmenį stebint sergančiuosius lėtinėmis ligomis, tad turėtų būti gerai informuoti apie naujausius gydymo būdus.

Ne mažiau svarbi mūsų misija – informuoti visuomenę apie ligas ir jų gydymą. Informacija, kurios apstu internete, ne visada yra teisinga ir pagrįsta moksliniais tyrimais. Mes esame įsipareigoję teikti pacientams tikslią ir teisingą informaciją ne tik apie vaistų naudą, bet ir apie galimą jų šalutinį poveikį.

Geriau informuotas pacientas turi daugiau galimybių išvengti rimtų ligų ir ilgiau išlikti darbingas, o tuo pačiu ir prisidėti kuriant sveiką visuomenę.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.