Pavojus vaikų sveikatai tyko net virtuvės spintelėse

Ko galima rasti jūsų namuose – vaistų, alkoholinių gėrimų, ploviklių, dezinfekavimo priemonių? Apie rakinamą vaistų dėžutę, kad jų nerastų vaikai, veikiausiai net negirdėjote. Ir nesusimąstėte, kad iki nelaimės – tik vienas žingsnis.

Vaikai neretai apsinuodija vaistais - spalvingos piliulės jiems primena saldainius.<br>T.Bauro nuotr.
Vaikai neretai apsinuodija vaistais - spalvingos piliulės jiems primena saldainius.<br>T.Bauro nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 5, 2013, 3:39 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 1:17 PM

Lietuva iš kitų Europos valstybių išsiskiria ne tik apsinuodijimų dažnumu, bet ir sunkumu, tačiau į statistiką patenka ne visi atvejai. Dėl lengvesnių apsinuodijimų žmonės paprastai nesikreipia į medikus. Be to, ne visais atvejais apsinuodijimas įvardijamas kaip ligos priežastis.

Pavyzdžiui, daug vyrų Lietuvoje, ypač kaimo vietovėse, praranda sveikatą ar net miršta apsinuodiję alkoholio surogatais, nors oficialia mirties priežastimi užrašomas širdies ritmo sutrikimas arba kitos ligos.

Vaistus – į rakinamą dėžutę

4 iš 5 apsinuodijusiųjų – vaikai, iš kurių beveik 80 proc. – jaunesni negu penkerių metų. Potencialius nuodus laikant jiems neprieinamose vietose galima užkirsti kelią nelaimei.

Pirmiausia reikia pasirūpinti vaistais – saugiausia juos laikyti aukštai pakabintoje rakinamoje dėžutėje.

Jeigu namuose medikamentai laikomi saugiai, verta pagalvoti, ar vaikas bus saugus pas senelius, kurie vartoja daugybę vaistų ir yra sukaupę nemenkas jų atsargas.

Slėpkite chemines medžiagas

Antras paprastas veiksmas, padedantis išvengti nelaimės, – suraskite vaikams nepasiekiamą vietą, kurioje laikykite visas chemines medžiagas – ploviklius, baliklius, tirpiklius, skalbimo priemones.

Pasitaiko atvejų, kai vaikai išgeria priemonės, kuri skirta užsikišusiems vamzdžiams valyti. Nemažai vaikų nukenčia paragavę skalbimo miltelių arba nudega odą apsipylę stipriomis valymo priemonėmis. Laikant visa tai saugiai, nelaimės pavyks išvengti.

Pirmoji pagalba – skirtinga

Pagalba apsinuodijus priklauso nuo to, kaip į organizmą pateko nuodai: per burną, odą ar akis, įkvėpus,suleidus arba įgėlus.

Pagrindinė ir didžiausia klaida yra ta, jog per vėlai kreipiamasi į specialistus. Kita klaida – kai žmonės nežino, kaip padėti, bet vis tiek jaučia pareigą ką nors padaryti. Netinkamai taikomos gydymo priemonės gali būti pavojingesnės už patį apsinuodijimą.

Pavyzdžiui, nuodus pašalinti galima sukėlus vėmimą, o išgėrus rūgščių, šarmų ar traukulius sukeliančių nuodų nukentėjusiojo vimdyti griežtai negalima. Tad visada reikia pasitikslinti, kokią pagalbą suteikti.

Jei nuodingų medžiagų pateko ant odos, pirmiausia reikia jas nuplauti – pažeistą vietą palaikyti bent 15 minučių po tekančio vandens srove. Jei reikia, vežti nukentėjusįjį į ligoninę arba kviesti medikus.

Jei nuodų pateko į akį, būtina išplauti nuodus vandeniu – atmerkus akį plauti bent 15 minučių saugant, kad nuodai nepatektų į sveikąją akį. Taip pat būtina pasirūpinti, kad nukentėjusysis patektų į ligoninę.

Alkoholis – taip pat nuodai

Jeigu įtariate, kad vaikas ar paauglys apsinuodijo alkoholiu, kreipkitės pagalbos į medikus. Vaikai kur kas jautresni alkoholiui..

Be to, reikia vengti galimų komplikacijų – negalima guldyti girto vaiko ant nugaros, kad vemdamas neįkvėptų vėmalų į plaučius, negalima palikti jo be priežiūros.

Kaip apsaugoti vaikus nuo apsinuodijimų:

* nustatykite riziką keliančius veiksnius savo namuose – tai gali būti vaistai, augalai, valikliai, kosmetika, klijai, pesticidai, augalų sėklos, maisto priedai, naminių gyvūnų ėdalas, alkoholiniai gėrimai;

* laikykite potencialiai nuodingus produktus vaikams neprieinamoje vietoje, pavyzdžiui, vaistus – rakinamoje aukštai pakabintoje spintelėje, buitinės chemijos gaminius – rakinamoje spintoje;

* niekada nemaišykite kelių buitinės chemijos priemonių, pavyzdžiui, valiklių, – įvykus cheminei reakcijai į aplinką gali patekti nuodingų garų;

* jei įmanoma, vaistus ir buitinės chemijos gaminius pirkite saugiose vaikams pakuotėse;

* šiuos gaminius laikykite tik jų tikrosiose pakuotėse;

* niekada nevartokite jokių vaistų matant mažamečiams vaikams;

* niekada nevadinkite vaistų saldainiais, net ir vitaminų;

* nelaikykite namuose pasenusių vaistų ir buities priemonių, ypač – agresyvių valymo priemonių;

* perspėkite senelius, gimines ar draugus dėl saugaus medikamentų ir buitinės chemijos priemonių laikymo, jei ketinate juos aplankyti su mažamečiais vaikais.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.