Kaip padėti vaikui atsisveikinti su plokščiapėdyste?

Trumpesnė koja sukėlė tėvams nerimo

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 6, 2013, 4:57 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:48 PM

Trumpesnė koja sukėlė tėvams nerimo

Trejų metų vilnietei Urtei plokščiapėdystę nustatę medikai patarė mankštintis ir nuolat avėti specialius pėdas koreguojančius batus.

„Pirmiausia pastebėjome, jog mergaitė vaikšto kreivai statydama kojas. Nulėkėme pas ortopedą. Paaiškėjo, kad mergaitė ne tik plokščiapėdė. Viena jos koja trumpesnė už kitą“, – pasakojo Urtės motina.

Gydytojai Urtės tėvus nuramino: daugelis mažų vaikų būna plokščiapėdžiai, o jų kojos taip pat neretai būna skirtingo ilgio.

Šios problemos yra įveikiamos. Tačiau kiekvieną vaiką turėtų apžiūrėti specialistas ir įvertinti, ar vaikas sveikas, ar jam reikia pagalbos. Galbūt reikės operacijos, specialios avalynės, gipsavimo, o gal užteks mankštos pratimų.

Sprendžia iš šlapių pėdsakų

Kiekviena motina savo vaiką gali atpažinti ne tik iš akių, veido bruožų, bet ir pėdų. Jas, kaip ir kitas kūno dalis, paveldime iš savo tėvų. Tačiau vaikas nėra sumažinta suaugusio žmogaus kopija. Ar taisyklingai vystosi vaiko pėdos, patikrina ir įvertina gydytojas ortopedas. Kartais jam tereikia užmesti akį į vaiko batus, kaip jie nunešioti.

Sudėtingesniais atvejais pėdos ištiriamos kompiuteriu. Šis tyrimas itin tikslus. Jis padeda ne tik diagnozuoti pėdos deformacijas, bet ir objektyviai stebėti pėdų vystymąsi.

Vienam iš tūkstančio kūdikių diagnozuojama šleivapėdystė.

Įgimta plokščiapėdystė yra nustatoma dvigubai rečiau. Tačiau neretai plokščiapėdystė atsiranda vos vaikui pradėjus vaikščioti. Tada jo eisena būna negraži – mažylis krypuoja, eina pėdų kraštais, klaipo batus. Didesnieji ima skųstis kojų skausmu.

Namuose įvertinti mažylio pėdas tėvai gali paprasčiausiai pažvelgę į jo basų šlapių pėdų pėdsakus.

Taip pat galima mažylį apauti specialiais batais, kurių padai suskirstyti tam tikromis zonomis ir išmarginti skirtingomis spalvomis. Pamatę, kurią padų dalį vaikščiodamas labiausiai vaikas nutrynė, tėvai matys, ar jo pėdos vystosi taisyklingai.

Formuojasi iki 12 metų

Iki 1,8 metų vaikų kojų forma primena raidę O. Mažylis tada vaikščiodamas remiasi išoriniais pėdų kraštais.

Vėliau, iki trečiųjų metų, vaiko kojos pakrypsta ir ima panašėti į raidę X. Vaikas tada ima minti vidiniais pėdų kraštais.

Kojų, o kartu ir pėdos iškrypimai taisosi iki septynerių metų. Pėdos formuojasi iki 12 metų.

Plokščiapėdystė išlieka, jei blogai vystosi vaiko raumenys, būna silpni raiščiai.

Kaip koreguojamos bėdos?

Įgimta plokščiapėdystė ištaisoma operacija, kuri būtinai turi būti atliekama pirmaisiais vaiko gyvenimo metais. Plokščiapėdį vaiką nuolatos turi prižiūrėti ortopedas.

Tais atvejais, kai plokščiapėdystė yra įgyta, jos korekcija – ne vienos dienos ar mėnesio darbas. Dažnai tam reikia kelerių metų.

Anksčiau plokščiapėdžių net neimdavo į kariuomenę, nes plokščiapėdystė buvo laikoma rimtu negalavimu. Šiuo metu paslanki plokščiapėdystė nebelaikoma liga, o tik būkle. Ji nesunkiai koreguojama specialia avalyne, batų įdėklais.

Ortopedinė avalynė nepakeičia pėdos formos, tačiau padeda jai taisyklingai vystytis, batai ne taip greitai nusidėvi.

Taip pat vaikus reikėtų paraginti dažniau bėgioti basomis pievoje ir kieme, kad nelygus gruntas masažuotų pėdas.

Mankštą paverčia žaidimu

Kartais tėvai stebisi, jog medikai ne visuomet vaikams skiria avėti ortopedinę avalynę. Plokščiapėdystei koreguoti rekomenduojama mankšta, jei vaiko pėdos netaisyklingai vystosi dėl pernelyg silpnų kojų raumenų ir raiščių.

Padėti vaikui mankštintis turėtų kineziterapeutas. Vėliau, išmokęs specialių pratimų, vaikas juos galėtų atlikti ir namuose.

Mažyliai nemėgsta daryti to, kas yra būtina. Jiems greitai nusibosta, todėl tėvai turėtų būti išradingi – mankštos pratimus paversti žaidimu. Paprašytas parodyti, kaip straksi kiškis ar krypuoja antis, vaikas mielai judės, net neįtardamas, jog tai kasdienė mankštos prievolė.

Plokščiapėdžiams nepatariama ilgai daryti vieną judesį – pavyzdžiui, ilgai eiti monotonišku žingsniu. Tai juos greitai išvargina.

Kas laukia vaikų, kurių plokščiapėdystė nekoreguojama?

Paslanki plokščiapėdystė, jei su ja nesusiję jokie kiti negalavimai, gali praeiti savaime. Tačiau neatlikus operacijos dėl įgimtos plokščiapėdystės, vaikas pasmerkiamas nuolatiniams kojų skausmams. Greitai susinešioja sąnarių kremzlės, kai kada pradeda netaisyklingai kaulėti.

Dideli skausmai plokščiapėdžius dažnai užklumpa dar paauglystėje.

Patarimai renkantis avalynę

Jei vaikas plokščiapėdis, jam batus turėtų parinkti ortopedas.

Sveikam vaikui batus perkantys tėvai pirmiausia turi parinkti tinkamo dydžio avalynę. Negalima pirkti per didelių, tikintis, jog vaikas vis tiek batus greitai išaugs.

Jeigu per didelio dydžio batais vaikas apsiaus trumpam, tai jam bus tartum pėdų mankšta. Tačiau jei vaikas šlepsės apsiavęs per dideliais batais nuolat, jo kojos greitai pavargs, nes bus žalojami sąnariai, greičiau sudils kremzlės.

Bato padas turėtų būti lankstus ir ne per kietas.

Labai svarbu, kad parinktos avalynės padas būtų gerai sumodeliuotas, batai turėtų tvirtą užkulnį, kuris neleistų pėdai klibėti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.