Citrinų sultys ir saulės šviesa – pavojinga kombinacija, subjaurojusi mažamečių rankas

Spausti citrinų sultis karštą vasaros dieną – ganėtinai pavojingas užsiėmimas. Dvi mažametės tai patyrė savo kailiu.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 9, 2013, 2:37 PM, atnaujinta Mar 1, 2018, 12:03 PM

7 metų mergaitės Fredrikke ir Selma su šeimomis atostogavo viename kurortiniame Ispanijos miestelyje. Incidentas įvyko vieną saulėtą atostogų dieną, kai mažylės išvydo citrinmedį ir, norėdamos pasigaminti gaivinančio gėrimo sau ir savo šeimų nariams, nusprendė išspausti citrinų sulčių.

Spiginant kaitriems saulės spinduliams mergaitės plušo gerą pusvalandį, entuziastingai spausdamos citrinas. Gražus noras pavaišinti tėvelius skaniu gėrimu virto tikru košmaru – jau kitą rytą Fredrikke atsibudo su ištinusiomis rankomis, jų oda buvo itin jautri. Mergaitės motina Kathryn, manydama, kad tai – vabzdžio įkandimo pasekmė, mergaitei davė antialerginių vaistų. Tačiau susitikus su Selmos tėvais paaiškėjo, kad ir antrai mergaitei ant rankų atsirado gausybė pūslių, rankos atrodė kaip apdegusios.

Po poros valandų abi mergaitės ėmė skųstis nepakeliamais skausmais. Trečiosios atostogų dienos rytą Fredrikke rankų būklė pablogėjo, tad tėvai nedelsdami nusipirko bilietus į artimiausią namo skrendantį lėktuvą ir, tik nusileidę Oslo oro uoste, suskubo į ligoninę. Selma ir jos šeima atostogauti Ispanijoje liko dar savaitei, tad nusprendė pas medikus apsilankyti ten.

Iš pradžių gydytojai niekaip negalėjo nustatyti diagnozės, tačiau, kadangi simptomai priminė nudegimus, rankos buvo gydomos atitinkamai: gydytojai užtepė mergaitėms ant žaizdų vaistų ir apvyniojo rankas tvarsčiais. Fredrikke ir Selma taip pat gavo penicilino, kad apsisaugotų nuo infekcijų ar kraujo užkrėtimo.

Po dviejų savaičių mergaičių būklė ėmė gerėti, tačiau ant mergaičių rankų vis dar liko tamsios, negyvos odos. Su laiku ji turėtų nukristi savaime. Kol kas, kol žaizdos nėra iki galo užgijusios, mergaitės yra priverstos mūvėti kumštines pirštines ir nuolat teptis rankas kremu su didele UV apsauga.

Haukelando universiteto ligoninės Nudegimų skyriaus vadovas Hartmutas Heisterkampas teigia, kad Fredrikke ir Selma nukentėjo nuo fitofotodermatozės. Ši būklė pirmą kartą aprašyta 1942 metais, kaip augalų ir šviesos sukeliama liga. Kai kuriuose augaluose yra furokumarinų, kurie kartu su augalų sultimis patekę ant odos padidina jautrumą saulės spinduliams ir gali sukelti nudegimus.

Pavojingos gali būti ne tik citrinų sultys – prisibijoti reikėtų ir rūtų, dobilų, garšvų, narcizų, tulpių, lelijų. Daržovės taip pat tik iš pirmo žvilgsnio yra nekenksmingos – būkite atidūs, nes pavojai tyko ir liečiant burokus, salierus, pomidorus ar net petražoles.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.