Dažniausi galvos skausmo kaltininkai

Suskaudus galvai daugelis skuba į vaistinę ir perka reklamuojamus vaistus. Tačiau gydytojai perspėja, kad besaikis vaistų vartojimas gali pridaryti daugiau žalos nei pats galvos skausmas.

123rf nuotr.
123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 13, 2013, 8:15 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 5:34 AM

Nuolatiniais galvos skausmais skundžiasi apie 10 procentų pasaulio gyventojų, 40-čiai procentų jų galvą skauda epizodiškai. Moterims galvą skauda dažniau nei vyrams. Tai lemia hormonai.

Galvą gali skaudėti dėl milijono priežasčių. Dėl šios priežasties pacientai dažniausiai pasibeldžia į šeimos gydytojo kabinetą.

Nemažai žmonių, kuriuos kankina pastovūs ar pasikartojantys galvos skausmai, serga pirminėmis galvos skausmų ligomis. Dažniausia jų – migrena.

Galvą gali skaudėti ir dėl smegenų ligų: auglių, kraujosruvų, infekcijų, kraujagyslių ligų.

Galvos skausmas lydi beveik kiekvieną ligą. Netgi sergant sloga dažnai skauda galvą. Ją maudžia ir pakilus temperatūrai.

Kai pritrūksta kofeino

Tačiau skausmas - ne visada ligos požymis. Labai dažnai galvą skauda dėl įtampos ar streso.

Galvą gali imti skaudėti pakilus į kalnus, nes pasikeičia slėgis, smegenims ima trūkti deguonies. Tas pats nutinka ir panėrus giliai į vandenį.

Galvos skausmai gali prasidėti ir iš tvankios patalpos ištrūkus į gryną orą. Didelis deguonies kiekis priverčia kraujagysles spazmuoti.

Galvos skausmas kyla ir apsinuodijus - padauginus alkoholio, apsinuodijus nitratais, prisiuosčius acetono ar dažų garų.

Taip pat yra ir vadinamieji kofeino nutraukimo galvos skausmai. Kai žmogus įpranta gerti kavą, pavyzdžiui, tris puodelius kiekvieną rytą, ir vieną dieną negavus įprastos kofeino dozės, jam ima skaudėti galvą. Tai – abstinencijos skausmai.

Kada skubėti pas medikus?

Kai žmogui skauda galvą nuo įtampos ar kamuoja migrena, dažniausiai nieko pavojingo nėra. Migrena – lėtinė liga, su kuria reikia išmokti gyventi.

Susirūpinti vertėtų, jei galvos skausmas prasideda staiga ir intensyvėja. Jeigu galvos skausmas labai stiprus ir jį lydi sąmonės sutrikimas arba traukuliai, reikia nedelsiant kreiptis į medikus.

Šių dienų rykštė - stresas

Dažniausiai gydytojai diagnozuoja galvos skausmus, atsiradusius dėl įtampos ir streso. Jie atsiranda po patirto psichinio ar emocinio streso. Kartais žmogui skauda visą galvą, kartais vieną galvos pusę. Dažnai skausmas prasideda nuo pakaušio ar smilkinių.

Jis gali tęstis paromis, dažnai tai yra banguojantis skausmas – tai nuslūgstantis, tai vėl sugrįžtantis. Pacientai pasakoja, kad jaučia jį net pabudę naktį.

Kovoti su tokiu skausmu geriausia atsikratant to dalyko, kuris sukelia įtampą arba stresą. Bet problemų darbe ar šeimoje taip paprastai nepašalinsi.

Jei neįmanoma pašalinti streso sukėlėjo, reikia keisti reakciją į jį. Tuomet žmogui gali padėti medikamentai, psichotropiniai vaistai, galbūt psichologo konsultacijos.

Kaltininkai - ir vaistai

Galvos skausmas gali būti ir sukeltas vaistų - dažniausiai jį sukelia vaistai nuo opaligės, kraujospūdžio, psichotropiniai vaistai, antidepresantai, antibiotikai.

Paradoksalu, bet skausmą turintys malšinti vaistai dažnai jį ir sukelia. Žinoma, ne visi žmonės vienodai reaguoja į vieną ar kitą vaistą.

Žmonės dabar vartoja labai daug vaistų, o paskui nuo jų suserga. Jie mano, kad visas problemas galima išspręsti prarijus tabletę. Jie ryja vaistus, maisto papildus ir panašiai. Tuomet išsivysto vaistaligė, kurią lydi alergijos, imuniteto praradimas, organų pažeidimai ir daugelis kitų negalavimų.

Ar galima atsikratyti galvos skausmo be vaistų?

Jei skausmas nėra migreninis ar sukeltas ligų, jo atsikratyti padeda puodelis arbatos arba pasivaikščiojimas gryname ore. Padėti gali ir miegas. Numigus valandėlę galvos skausmas paprastai sumažėja.

Gydytis pačiam nepatartina, geriau kreiptis į medikus. Bet jei galvos skausmas kamuoja retai, vaistai, parduodami vaistinėse, gali padėti.

Tačiau būtina atminti - nepatartina jų vartoti dažniau nei vieną ar du kartus per savaitę, nes jie yra labai toksiški, jų vartojimas sukelia daugybę pašalinių reiškinių ir jie gali pakenkti labiau negu pats galvos skausmas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.