Pastebėti Alzheimerio ligą padeda laikrodžio piešimo testas

Kai kurie atminties sutrikimai yra neatskiriama senėjimo dalis. Tačiau ryškūs kasdieniam gyvenimui trukdantys simptomai būdingi senatvinei silpnaprotystei, kurios priežastis - Alzheimerio liga.

Senatvinė silpnaprotystė atima iš senyvo amžiaus žmoinų gebėjimą orientuotis laike ir erdvėje.<br>123rf
Senatvinė silpnaprotystė atima iš senyvo amžiaus žmoinų gebėjimą orientuotis laike ir erdvėje.<br>123rf
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 19, 2013, 1:36 PM, atnaujinta Feb 22, 2018, 1:01 AM

Kai kurie atminties sutrikimai yra neatskiriama senėjimo dalis. Tačiau ryškūs kasdieniam gyvenimui trukdantys simptomai būdingi senatvinei silpnaprotystei, kurios priežastis - Alzheimerio liga.

Vyresnių žmonių problema

Alzheimerio liga paprastai diagnozuojama vyresniems nei 65 metų žmonėms, bet ja gali susirgti ir 40 metų slenkstį perkopę žmonės.

Apie 5 proc. 65-74 metų žmonių serga Alzheimerio liga. Sulaukus 85 metų tikimybė ja susirgti labai išauga – šioje amžiaus grupėje gali sirgti kas trečias.

Nesuvokia aplinkos ir laiko

Sergant Alzheimerio liga pablogėja orientacija laike ir vietoje – žmogus gali pasiklysti net savo gatvėje, pamiršti, kodėl ir kur ėjo, nerasti kelio namo, painioti paros laiką, nuolat klausinėti tų pačių dalykų.

Sergantysis pamiršta paprastus žodžius ir jo kalba tampa nesklandi. Pablogėja jo nuovoka, pavyzdžiui, jam tampa sunkiau sumokėti mokesčius ir suskaičiuoti pinigus, santaupas jis išleidžia nereikalingiems pirkiniams, rengiasi ne pagal orą.

Daiktus jis padeda neįprastose vietose, pavyzdžiui, rankinį laikrodį - cukrinėje ar šaldytuve.

Senatvinės silpnaprotystės, dar vadinamos demencija, sindromo kamuojami žmonės nesugeba pasirūpinti savimi – jie nesirūpina higiena ar mityba.

Keičiasi nuotaika ir elgesys

Senstant charakteris keičiasi labai nežymiai, o sergant Alzheimerio liga atsiranda akivaizdūs, neįprasti charakterio pakitimai, keičiasi žmogaus nuotaika ir elgesys.

Sergantieji tampa pasyvūs, apatiški, praranda pomėgius, nebesidomi aplinka, įvykiais bei šeimos gyvenimu.

Jei pastebimi kurie nors iš galimų Alzheimerio ligos požymių, nedelsiant reikia kreiptis į gydytoją išsamaus ištyrimo.

Siūlo nupiešti laikrodį

Paprastą testą vyresnio amžiaus žmonėms, turintiems pažinimo sutrikimų, medikai siūlo atlikti ir namuose.

Paprašykite savo artimąjį nupiešti laikrodį ir reikiamose vietose išdėstyti valandas žyminčius skaičius. Po to, kai bus nupieštas apskritimas ir skaičiai reikiamose padėtyse, paprašykite nupiešti rodykles, rodančias, pavyzdžiui, 10 minučių po 12 valandos.

Po balą skirkite už kiekvieną teisingą veiksmą: už nupieštą uždarą ratą, tinkamose vietose išdėstytus skaičius, visus dvylika tiksliai pažymėtų skaičių, tam skirtose padėtyse nupieštas rodykles.

Jeigu artimasis surinko mažiau nei keturis taškus, reikėtų kreiptis į gydytoją dėl detalesnio ištyrimo.

Šis trumpas testas nėra Alzheimerio ligos diagnozavimo pagrindas. Bet jis gali būti naudingas nustatant, ar reikia detaliau ištirti žmogų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.