Lietuviai neišnaudoja nė mažos dalies visų valstybės finansuojamų sveikatos paslaugų

Ar žinote, kad efektyviausias būdas apsisaugoti nuo ligų yra laiku tikrintis sveikatą? Šiuo metu valstybė finansuoja šešias prevencines sveikatos tikrinimo programas – tereikia tik šiek daugiau žinių, drąsos ir ryžto planuojant vizitą pas gydytoją. Apie tai, ko galime reikalauti atvykę į gydytojo kabinetą ir kodėl būtina tikrintis sveikatą, parodoje „Baltmedica 2013“ pasakos Vilniaus miesto savivaldybės visuomenės sveikatos biuro visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė Dovilė Jakubavičiūtė.

Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 23, 2013, 3:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 9:44 PM

„Rūpintis savo sveikata – kiekvieno atsakomybė. Valstybė laiduoja gyventojams medicinos pagalbą ir paslaugas susirgimo atveju, todėl kiekvienas iš mūsų turime teisę pasitikrinti sveikatą ir, esant reikalui, gauti kokybiškas sveikatos priežiūros paslaugas“, – sako Dovilė Jakubavičiūtė.

Pasak visuomenės sveikatos stebėsenos specialistės, viena didžiausių problemų yra ta, jog gyventojai nėra pakankamai informuoti apie prevencines sveikatos tikrinimo programas. Vilniaus teritorinės ligonių kasos duomenimis, Vilniaus mieste 2011 m. apie gimdos kaklelio piktybinių navikų prevencijos priemonių programą informuota tik 20,28 proc. moterų, iš visų galinčių dalyvauti programoje. Tik 13,63 proc. moterų buvo paimtas ir įvertintas gimdos kaklelio citologinis tepinėlis. Apie atrankinės mamografinės patikros dėl krūties vėžio prevencinę programą tais pačiais metais Vilniaus mieste informuota 21,12 proc. moterų, galinčių joje dalyvauti. 20,47 proc. informuotų moterų suteikta mamogramų atlikimo paslauga. Apie storosios žarnos vėžio ankstyvosios diagnostikos prevencinę programą informuota 18,15 proc. vyrų ir 20,59 proc. moterų iš visų galinčių dalyvauti programoje. Tik 1,09 proc. vyrų ir 0,66 proc. moterų nusiųsti gydytojo specialisto konsultacijai su kolonoskopija (storosios žarnos endoskopinis tyrimas).

„Ar, pamačius šiuos skaičius dar reikia ką nors pridėti? – klausia visuomenės sveikatos stebėsenos specialistė. – Be to, šią liūdną statistiką galima ir toliau vardinti. Tai reiškia, kad neišnaudojame nė mažos dalies visų valstybės finansuojamų paslaugų. Kaip tik todėl vienas iš 2013 m. prioritetinių tikslų yra informacijos apie finansuojamas sveikatos tikrinimo programas sklaida, – teigia Dovilė Jakubavičiūtė. – Bendradarbiaudami su VU onkologijos instituto Vėžio kontrolės ir profilaktikos centru, įgyvendinome keletą svarbių projektų, kuriuos norime pristatyti parodoje „Baltmedica 2013“.

Prevencinė sveikatos patikra – ne tik suteikia užtikrintumo sveikiems, bet ir suteikia galimybę nustatyti ligas ankstyvose stadijose, išvengti galimų susirgimų ir jų komplikacijų, ankstyvų mirčių, taip pat sumažinti gydymuisi skirtas išlaidas. Gyventojai nemokamai gali pasitikrinti dėl onkologinių susirgimų, širdies ir kraujagyslių ligų, taip pat finansuojama vaikų krūminių dantų dengimo silantinėmis medžiagomis programa.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.