Lietuvoje šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumas – prasčiausias

Naujausias šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumo moterims tyrimas dešimtyje Europos Sąjungos šalių atskleidė – Lietuvoje moterų reprodukcinės teisės ginamos silpniausiai. Lytinė reprodukcinė sveikata bei teisės (LRST) mūsų šalyje neišskiriamos tarp politikos prioritetų, visuomenei ir jaunimui trūksta informacijos apie reprodukcinę sveikatą bei kontracepciją, nekreipiamas dėmesys į pažeidžiamų grupių poreikius.

Barometro tyrimo ekspertų išvadose teigiama, kad gydytojams ir slaugytojams trūksta mokymų, kaip teikti individualaus konsultavimo apie kontracepciją paslaugas ir atliepti jaunų žmonių poreikius.<br>123rf nuotr.
Barometro tyrimo ekspertų išvadose teigiama, kad gydytojams ir slaugytojams trūksta mokymų, kaip teikti individualaus konsultavimo apie kontracepciją paslaugas ir atliepti jaunų žmonių poreikius.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Sep 26, 2013, 12:41 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:52 PM

Dėmesys visuomenės lytinei reprodukcinei sveikatai menkas

Lietuvos Respublikos Vyriausybė nėra parengusi LRST strategijos, įstatymo projekto ar programos, į kurią būtų įtraukti šeimos planavimo ar kontracepcijos klausimai. Tuo tarpu Vokietija, Prancūzija, Nyderlandai vykdo išsamias LRST programas, įtraukiančias ir kontracepcijos pasirinkimo klausimus.

Barometro tyrimo rezultatai atskleidė, kad būtent dėl nepakankamo politikų dėmesio bei mažai Vyriausybės remiamų informavimo kampanijų visuomenė gauna nepakankamai informacijos apie lytinę reprodukcinę sveikatą, šeimos planavimą.

„Vyriausybė neskiria pakankamai dėmesio LRST, šeimos planavimui ir kontraceptinių priemonių prieinamumui, į šiuos klausimus jautriai reaguojama dėl Katalikų bažnyčios įtakos. Būtina skubiai kurti LRST politikos sistemą, padėsiančią įveikti paplitusius mitus ir klaidingus įsitikinimus dėl kontraceptinių priemonių vartojimo bei mažinti neplanuotų nėštumų skaičių“, – akcentuoja Esmeralda Kuliešytė, Šeimos planavimo ir seksualinės sveikatos asociacijos direktorė.

Lietuvos Respublikos švietimo ir mokslo ministerija 2007 m. patvirtino Rengimo šeimai programą, mokytojams skirtas gaires. Šiuose dokumentuose teigiama, kad kontracepcijos priemonių naudojimas priskiriamas antrinei prevencijai, nukreiptai į rizikos grupėms priklausančius asmenis.

„Būtinas visuomenės bei jaunimo sveikatos mokymas bei lytinis auklėjimas, kurio tikslas – rizikingos lytinės elgsenos keitimas bei žalos sveikatai mažinimas. Mokykloje tokio lytinio auklėjimo beveik nėra, o lytiškumo ugdymo bei rengimo šeimai programos gairėse deklaruojami klerikalų suformuluoti ir šiuolaikinio mokslo nuostatoms prieštaraujantys mitai apie kontracepcijos įtaką sveikatai ir vaisingumui“, – pabrėžia Vytautas Klimas, Medicinos mokslų daktaras, gydytojas ginekologas.

Pasak V.Klimo, nepagrįstai teigiama, kad kontraceptinės priemonės turi neigiamą poveikį sveikatai, o informacija apie kontracepcijos naudojimą ir svarbą, norint išvengti neplanuoto nėštumo, nepateikiama.

„Siekiame alternatyvios, išsamios, mokslu grįstos lytinio ugdymo programos, kuri padėtų jauniems žmonėms priimti tinkamus sprendimus, susijusius su jų lytiškumu ir sveikata“, – akcentuoja E. Kuliešytė.

Tokie šiuolaikinės kontracepcijos metodai kaip kontraceptinis implantas, injekcinė kontracepcija ir savanoriška chirurginė sterilizacija Lietuvoje nėra prieinami, o išlaidos, įsigyjant šalyje prieinamas kontraceptines priemones nėra kompensuojamos. Todėl jauni žmonės, norėdami įsigyti kontraceptinių priemonių, susiduria su finansinėmis kliūtimis.

Visose dešimt tirtų šalių valstybės politika reglamentuoja lyčių lygybę, moterų įsitraukimą į profesinį ir socialinį gyvenimą, tačiau per mažai dėmesio skiriama šeimos planavimui, kontracepcijos klausimams, o jie yra ypač svarbūs lyčių lygybės komponentai, padedantys moterims realizuoti save asmeniniame ir profesiniame gyvenime. Lietuvos visuomenės informavimo kampanijose LRST komponento taip pat nėra.

Barometro tyrimo ekspertų išvadose teigiama, kad gydytojams ir slaugytojams trūksta mokymų, kaip teikti individualaus konsultavimo apie kontracepciją paslaugas ir atliepti jaunų žmonių poreikius.

„Nepakanka to, kad šiuolaikinių kontracepcijos priemonių yra vaistinėse. Būtinas mokslo įrodymais pagrįstas visuomenės ir ypač jaunų porų bei jaunimo sveikatos mokymas apie šiuolaikinių efektyvių šeimos planavimo metodų ir priemonių naudą žmonių sveikatai bei visuomenės gerovei. Reikalingas specializuotas reprodukcinės sveikatos paslaugų teikėjų – šeimos gydytojų, gydytojų akušerių ginekologų, slaugytojų mokymas, kaip teikti individualias šeimos planavimo konsultacijas pacientams. Šių priemonių įgyvendinimui nepakanka atskirų asmenų ar nevyriausybinių organizacijų iniciatyvos. Tam reikalingas valdžios supratimas ir politinė valia. Reikalinga valstybinė reprodukcinės sveikatos politika, grįsta šiuolaikiniais medicinos mokslo įrodymais“, – dabartinę Lietuvos padėtį sveikatos srityje komentavo gydytojas V. Klimas.

Pasak V. Klimo, konsultavimas apie kontracepciją yra esminis lytinės reprodukcinės sveikatos paslaugų teikimo komponentas, kuriam Lietuvoje dėmesys nepakankamas.

Apie šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumo moterims vertinimą

„Barometer“ tyrimas 2012 m. birželio mėn. – 2013 m. vasario mėn. atliktas dešimtyje ES šalių – Bulgarijoje, Čekijoje, Prancūzijoje, Vokietijoje, Italijoje, Nyderlanduose, Lenkijoje, Ispanijoje, Švedijoje ir Lietuvoje.

Šalyse įvertintos politikos ir socialinės sąlygos šiuolaikinės kontracepcijos prieinamumui ir pateiktos rekomendacijas situacijai gerinti.

Šalys vertintos vadovaujantis aštuoniomis politinėmis kryptimis ir gairėmis: LRST politikos ir strategijos kūrimu bei vykdymu; visuomenės, jaunimo švietimu apie LRST ir kontracepcijos priemones; sveikatos priežiūros specialistų švietimu ir mokymu; individualių konsultacijų ir kokybiškų paslaugų teikimu; kontracepcijos kompensavimo schemomis; diskriminacijos prevencija; moterų įgalinimu per kontracepcijos priemonių prieinamumą.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.