Operacija Kauno ligoninėje - su specialiai ligoniui pagamintais prietaisus

Ne vieną mėnesį eilėje nemokamo

Operacija Kauno ligoninėje - su specialiai ligoniui pagamintais prietaisus.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr. iš archyvo
Operacija Kauno ligoninėje - su specialiai ligoniui pagamintais prietaisus.<br>R.Jurgaičio asociatyvi nuotr. iš archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Sep 26, 2013, 5:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 6:26 PM

Nei operacija, nei kelio sąnario protezas pacientui nekainavo, - tuo pasirūpino Valstybinė ligonių kasa. Nereikėjo jam mokėti ir už individualios įrangos pagaminimą. Įranga - ją gaminusios amerikiečių firmos dovana.

„Kadangi, kaip ligoninėje ištyrėmė, labiau sudilusi buvo viena pusė to vyriškio kelio sąnario, apsispręsta tik tą jo dalį pakeisti. Ši vienpusė kelio sąnario endoprotezavimo operacija ir buvo tuo unikali, kad jai dėl tikslumo operuojant panaudoti specialiai tam ligoniui pagaminti įrankiai - nukreipikliai.

Prapjovus kelio sąnarį, ant jo uždedamas nukreipiklis. Jis nustato tikslius kaulinius pjūvius endoprotezui paruošti. Ir tuomet to įrankio vaidmuo baigtas, - žmogaus organizme nukreipiklis nepaliekamas, jis „ tik pagalbinė priemonė“, -naujienų agentūrai ELTA pasakojo Kauno klinikinės ligoninės Endoprotezavimo ir sportinių traumų skyriaus vedėjas dr. Juozas Belickas.

Rengiantis operacijai, iš pradžių buvo atlikti paciento magnetinio rezonanso tyrimai. Tyrimų duomenys atsidūrė protezų gamintojų - vienos amerikiečių kompanijos - duomenų bazėje. Pagal juos Olandijos padalinyje ši kompanija pagamino kompiuterinį kelio sąnario variantą. Tai buvo trimatis kaulų vaizdas su nupiešta perspektyva - kaip atrodys jau su protezu.

„Kol viskas dar kompiuteryje, galimi pataisymai, kuriuos pasiūlyta mums patiems prieš būsimą operaciją padaryti. Jei viskas tinka, spaudi mygtuką „OK“, ir tuomet prasideda gamyba. Olandijoje buvo pagamintas tikslus dviejų kelio kaulų maketas bei vadinamieji nukreipikliai. Kauno endoprotezuotojams juos ištyrinėjus, pradėta ruoštis operacijai. Prieš tai, žinoma, sterilizavus tai, kas atsiųsta.

Kelio sąnario pakeitimo operacijos, tarp jų - ir vienos jo pusės, Lietuvoje daromos jau ne vienus metus. Operuojama ir neturint tokių pagalbinių, apie 3 tūkstančius litų kainuojančių priemonių, kurios padeda viską atlikti labai tiksliai. Naudojant individualius nukreipiklius, procesas ne toks sudėtingas kaip be jų, nes viskas būna iš anksto pamatuota, suskaičiuota.

Beje, nė vienam kitam žmogui žemėje tų pačių nukreipiklių, kurie buvo pagaminti mūsų operuotam 65-erių kauniečiui, panaudoti jau tikrai nebus galima, nes jie paprasčiausiai netiks. Jei kažkas ateityje jų pageidaus, galės prieš operaciją savo kaštais įsigyti jam specialiai pagamintus įrankius“, - Eltai sakė dr. J.Belickas.

ELTA primena, kad Valstybinei ligonių kasai (VLK) vėl parūpinus centralizuotai jos lėšomis nuperkamų naujų endoprotezų, protezavimo laukiančių eilės pamažu trumpėja visose tokias operacijas atliekančiose šalies gydymo įstaigose, kurių yra daugiau nei 20.

VLK rugsėjo mėnesio duomenimis, ilgiausiai (32-40 mėnesių) nemokamo endoprotezo laukė žmonės, užsiregistravę operuotis Šiaulių, Panevėžio, Raseinių bei Respublikinėje Vilniaus universitetinėje ligoninėse. Kauno klinikinėje ligoninėje kelio sąnario endoprotezavimo operacijos teko laukti apie 10 mėnesių, o klubo sąnario - mažiau nei pusantrų metų.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.