Depresija gali nulemti Parkinsono ligos išsivystymą

Per 10 metų trukusį tyrimą mokslininkai stebėjo 4 tūkst. 634 pacientus: vieni iš jų sirgo depresija, kiti – ne. Norėdami išsiaiškinti, ar depresija gali būti vienu iš ankstyvų Parkinsono ligos simptomų, į tyrimo rezultatus nebuvo įtraukti tie asmenys, kuriems depresija buvo diagnozuota per 5 metus po Parkinsono ligos diagnozės (depresija yra nustatoma beveik 55 proc. Parkinsono liga sergantiems asmenims). Vidutinis depresija sergančių dalyvių amžius buvo 41-eri, sergančių depresija ir Parkinsono liga tuo pačiu metu – net 64-eri.

Depresija gali nulemti Parkinsono ligos išsivystymą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Depresija gali nulemti Parkinsono ligos išsivystymą.<br>123rf asociatyvi nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-04 18:54, atnaujinta 2018-02-21 11:43

Tyrimo rezultatai, paskelbti internetiniame portale „Neurology“, atskleidė, kad 1,42 proc. visų dalyvių išsivystė Parkinsono liga. Palyginti, šis skaičius buvo gerokai mažesnis tarp tų žmonių, kurie depresija nesirgo – Parkinsono liga išsivystė tik 0,52 proc. tyrime dalyvavusių asmenų. Atsižvelgdami į amžių, lytį, kraujospūdį ir tai, ar dalyviai serga diabetu, mokslininkai nustatė, kad klinikinė depresija yra susijusi su net tris kartus padidėjusia tikimybe susirgti Parkinsono liga.

„Vadovaudamiesi mūsų tyrimo rezultatais negalime teigti, kad depresija gali nulemti Parkinsono ligos išsivystymą, tačiau depresija sergantys pagyvenę, senyvo amžiaus žmonės ir tie, kurie serga sunkiai pagydomomis depresijos atmainomis, turėtų žinoti apie galimą neurologinių ligų ir Parkinsono ligos išsivystymo galimybę“, – teigia Taivane esančio Yang–Mingo universiteto profesorius profesorius Albertas C.Yangas.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.