Naudingi patarimai vartojantiems antibiotikus

Viena vertus, antibiotikų atsiradimas suteikė galimybę gydyti infekcines ligas, anuomet pasiglemžusias šimtų tūkstančių nelaimėlių gyvybes. Tačiau žvelgiant iš kitos pusės, antibiotikai – galingas ginklas, kuris, esant menkiausiai klaidai, gali turėti ilgalaikių pasekmių mūsų sveikatai. Kad apsisaugotumėte nuo galimų nemalonumų, apžvelkite dažniausiai pasitaikančias situacijas ir pasimokykite iš daugelio žmonių daromų klaidų.

Naudingi patarimai vartojantiems antibiotikus.<br>123rf nuotr.
Naudingi patarimai vartojantiems antibiotikus.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

2013-10-09 19:26, atnaujinta 2018-02-21 07:49

Situacija: Kosėju ir čiaudžiu jau daugiau nei dvi savaites. Draugė man patarė pradėti vartoti antibiotikus, mat ją vaistai greit ir vėl pastatė ant kojų.

Ką reikėtų žinoti? Antibiotikus vartoti galima tik pasitarus su gydytoju. Nėra nė vienos rūšies antibiotikų, kurie būtų efektyvūs kovojant su visomis bakterijų rūšimis. Tik specialistas gali diagnozuoti infekcijos sukėlėją ir paskirti vaistus, kuriems sukėlėjas nėra atsparus. Net jeigu jūsų draugė vartojo tuos pačius antibiotikus, tai dar nereiškia, kad gydytojas jums išrašys tokius pačius vaistus.

Antibiotikai yra efektyvūs kovojant tik su bakterijomis, virusų jie neveikia. Kosulys, gerklės perštėjimas ir varvanti nosis – dažniausiai yra viruso atsiradimo organizme simptomai. Stiprią virusinę kvėpavimų takų infekciją antibiotikais išgydyti yra neįmanoma. Užtat susilpninti imuninę sistemą – vienas juokas. Situacija: Pakilo temperatūra. Padės antibiotikai!

Ką reikėtų žinoti? Antibiotikai nepadės numušti aukštos temperatūros. Pakilus temperatūrai reikia nedelsiant nustatyti to priežastį. Tarp priežasčių gali būti bakterinė ar virusinė infekcija, autoimuninė patologija, nervinis išsekimas ir daugelis kitų.

Situacija: Ir vėl susirgau. Praėjusį kartą gydytojas man išrašė antibiotikų, kurie pataisė mano sveikatą. Reiškiasi, reikia pakartoti gydymo kursą.

Ką reikėtų žinoti? Pakartotinas tos pačios rūšies antibiotikų vartojimas gali sukelti alerginę reakciją. Bet kokie antibiotikai gali susijungti su kraujo plazmos baltymais ir, esant tam tikroms aplinkybėms, veikti kaip antigenas, iššaukiantis antikūnų gamybą. Jeigu tas pats antibiotikas ir vėl patenka į kraują – gali prasidėti alerginė reakcija, kuri kartais gali turėti rimtų komplikacijų.

Situacija: Jaučiuosi geriau, tad nutrauksiu antibiotikų kursą, kad nenuodyti organizmo.

Ką reikėtų žinoti? Labai svarbu pabaigti gydymosi kursą ir nemažinti bei nedidinti dozių. Kad antibiotikai veiktų efektyviai, būtina, kad organizme atsirastų reikiama vaistų koncentracija, o tai įmanoma tik laikantis gydytojo nurodymų ir geriant vaistus tiek laiko, kiek paskirta. Jeigu nutrauksite kursą, tikėtina, kad neišnaikinsite visų bakterijų, o likusios ims adaptuotis ir galų gale taps atsparios vartojamos rūšies antibiotikams.

Situacija: Gydytojas liepė antibiotikus gerti tam tikromis valandomis. Nesuprantu, kam to reikia, juk svarbu, kad gerčiau du kartus per dieną.

Ką reikėtų žinoti? Gydytojas antibiotikus gerti tam tikromis valandomis liepia ne šiaip sau – antibiotikus reikia vartoti tam tikru dažnumu.

Pavyzdžiui, jeigu vaistus liepta vartoti 3 kartus per dieną, tam tikromis valandomis, tai reiškia, kad vaistų poveikis laikosi 8 valandas, o po to – pasišalina iš organizmo per kepenis ir inkstus. Tad jeigu gydytojas liepia jums antibiotikus vartoti kas 8 valandas, tą ir darykite, nedelskite.

Pamiršote išgerti vaistus laiku? Padarykite tai kaip įmanoma greičiau. Tačiau jeigu iki kito vaistų gėrimo laiko liko visai nedaug laukti – palaukite, bet gerkite tik vieną tabletę, jokiais būdais nevartokite dvigubos dozės!

Naudingi patarimai:

Visuomet atkreipkite dėmesį į tai, kada reikia vartoti antibiotikus – prieš ar po valgio. Esmė tame, kad kai kurie preparatai, vartojami kartu su maistu, netenka dalies savo savybių. O antibiotikų rūšys, kurias reikia vartoti su maistu, vartojant ant tuščio skrandžio gali pažeisti skrandžio gleivinę.

Jeigu praėjus dviem, trims dienoms po antibiotikų terapijos jūsų būklė nė kiek nepagerėjo – kreipkitės pas gydytoją.

Gydymas nepakankamomis antibiotikų dozėmis – viena iš svarbiausių priežasčių, dėl ko sumažėja antibiotikų efektyvumas.

Vartodami antibiotikus valgykite daugiau šviežių daržovių ir vaisių, gerkite mineralinį vandenį ir žaliąją arbatą.

Kai kurios antibiotikų rūšys gali padidinti odos jautrumą saulės spinduliams, tad dar keletą savaičių po gydymo kurso venkite tiesioginių saulės spindulių ir soliariumo.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.