5 savaičių kūdikio organai išgelbėjo moters gyvybę

Jauniausiu organų donoru Jungtinėje Karalystėje tapo vos 5 savaičių mažylis. Jis išgelbėjo dėl inkstų nepakankamumo prie mirties slenksčio atsidūrusią moterį. Miniatiūriniai kūdikio organai Samirai Kauser buvo transplantuoti po to, kai vaikelio gyvybė užgeso dėl infekcijos nustojus funkcionuoti jo širdžiai.

5 savaičių kūdikio organai išgelbėjo moters gyvybę.<br>123rf nuotr.
5 savaičių kūdikio organai išgelbėjo moters gyvybę.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 15, 2013, 1:56 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 3:58 AM

22-ejų slauge dirbanti S.Kauser teigė: „Žodžiais negaliu išreikšti to, kokia esu dėkinga mane išgelbėjusio kūdikio tėvams. Mano gyvenimas buvo netekęs prasmės, tačiau dabar aš ir vėl galiu juo džiaugtis. Vienintelė paguoda mažylio tėvams yra ta, kad dabar mažytė jo dalis gyvena kito žmogaus kūne.“

Net 7 valandas trukusi operacija buvo sėkminga. Anksčiau buvo vengiama transplantuoti tokio jauno amžiaus donorų organus, tačiau dėl vis dažniau jaučiamo donorų trūkumo medikams tenka griebtis šiaudo.

Transplantaciją atlikęs gydytojas teigia: „Chirurgai – irgi žmonės. Paklausti mirštančio kūdikio tėvų, ar šie sutinka paaukoti savo mažylio organus tam, kad išgelbėtų kito žmogaus gyvybę, yra be galo sunku.“

Metų metus manyta, kad miniatiūriniai kūdikio inkstai yra per maži suaugusiam žmogui ir negalėtų tinkamai funkcionuoti. Tačiau inkstai įsčiose visiškai funkcionuoti ima maždaug 37-ąją savaitę, tad, teoriškai, nuo to laiko gali būti transplantuojami į suaugusio žmogaus organizmą.

S.Kauser ilgą laiką kovojo su lėtine inkstų liga – jos inkstai prarado net 90 proc. filtracijos galimybės. Kasnakt ji praleisdavo net 9 valandas prijungta prie dializės aparato. Progresuojantis inkstų nepakankamumas atėmė iš moters visą gyvenimo džiaugsmą, o ir vilčių, kad atsiras jai tinkamas donoras, buvo išties mažai – transplantacijos laukiančių asmenų sąrašas viršija 7 tūkst. asmenų.

„Prisimenu tą lemtingą skambutį, buvo gerokai po vidurnakčio. Man pranešė, kad nuo infekcijos mirė kūdikis ir tėvai panoro paaukoti jo donorus dėl kilnių tikslų. Man buvo taip liūdna, negalėjau nustoti galvoti apie netektį patyrusių tėvų skausmą. Žinojau, kad privalau ryžtis transplantacijai, kad ir kaip mane tai gąsdino“, – prisiminimais dalijasi S.Kauser.

Samirai buvo transplantuoti vos 4 cm ilgio inkstai. Štai dabar, praėjus jau 6 mėnesiams, inkstai padidėjo iki 7 cm ir puikiai funkcionuoja. Tikima, kad inkstai pasieks net 75 proc. suaugusio žmogaus inkstų dydžio. S.Kauser jaučiasi kaip niekad gerai ir jau planuoja savo vestuves, apie kurias prieš transplantacija nedrįso nė svajoti.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.