Peršalusiųjų Kauno apskrityje - daugiau nei pernai tuo pačiu metu

Per praėjusią savaitę sergamumas

Lietuvos gyventojus vėl užgriuvo peršalimo ligos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Lietuvos gyventojus vėl užgriuvo peršalimo ligos.<br>J.Stacevičiaus nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

ELTA ir lrytas.lt inf.

Oct 17, 2013, 2:55 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 2:10 AM

Lyginant su ankstesniųjų metų tuo pačiu laikotarpiu, šiemet sergamumas gripu ir ŪVKTI Kauno apskrityje yra didesnis. 41-osios metų savaitės duomenimis, sergamumas apskrityje yra būdingas įprastam gripo sezonui ir siekia 69,5 atv./ 10 000 gyventojų per savaitę.

Didžiausias sergamumas registruotas Kaune, - 83,3 atv./ 10 000 gyventojų per savaitę. Mažiausiai peršalimo ligos kamuoja Birštono gyventojus, kur rodiklis siekia 22,7 atv. Daugiausiai serga vaikai - net 71,5 proc. iš visų susirgusiųjų.

Per savaitę registruoti tik pavieniai kliniškai nustatyti gripo atvejai Kauno mieste ir rajone. Dėl gripo į Kauno apskrities ligonines per savaitę kreipėsi trys asmenys, du - paguldyti į ligoninę, vienas iš jų - vaikas.

Pernai 41-ąją metų savaitę Kauno apskrityje rodiklis siekė 58,8, Kauno mieste - 66,7, o Kauno rajone - 44,9 atvejo 10 000/ gyventojų per savaitę.

Gripo sezonas, pasak Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus specialistų, kasmet skaičiuojamas nuo 40-osios kalendorinės metų savaitės iki 20-osios kitų metų savaitės imtinai. Šįmet tas sezonas prasidėjo rugsėjo 30 -ąją. Baigsis 2014 m. gegužės 18 dieną.

Gripo sezono metu labai padaugėja sergamumo gripu ir kitomis peršalimo ligomis atvejų, todėl svarbu žinoti situaciją, kad būtų galima laiku imtis atsargumo priemonių. Pagal nustatytą tvarką Kauno visuomenės sveikatos centras kiekvieną savaitę gauna informaciją iš Kauno apskrities teritorijoje esančių asmens sveikatos priežiūros įstaigų apie sergamumą gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis. Apibendrinti duomenys apie sergamumą periodiškai pateikiami visuomenei viso gripo sezono metu.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėjos Orinos Ivanauskienės teigimu, skiepai - geriausias būdas apsisaugoti nuo gripo. Pats laikas skiepytis - spalio ir lapkričio mėnesiais. Imuninis atsakas žmogaus organizme susiformuoja per dvi savaites. Gripo epidemijos dažniausiai būna vasarį ar kovą, tačiau kai kuriais metais jos prasidėjo anksčiau, - dar gruodį.

Pernai šalyje dėl gripo sukeltų komplikacijų mirė aštuoni žmonės, nė vienas iš jų nebuvo pasiskiepijęs nuo gripo. Keliasdešimt kitų taip pat nesiskiepijusių nuo gripo Lietuvos gyventojų labai sunkiai sirgo gripu.

Rugsėjį nuo sezoninio gripo pasiskiepijo 840 Kauno apskrities pacientų, iš jų 463 - valstybės lėšomis. Tiesa, Eltos šaltinių žiniomis, ne visos Kauno sveikatos priežiūros bei gydymo įstaigos pirmąjį rudens mėnesį gavo vakcinos skiepyti gyventojus nuo gripo. Kai kurios iš jų vakcinos tebelaukė ir spaliui įpusėjus.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.