Kokių naudingų medžiagų mums trūksta rudenį?

Niūrų rudenį dėl saulės trūkumo organizme sumažėja naudingų medžiagų. Konkrečiau, trūksta vitaminų ir mineralinių medžiagų, skatinančių medžiagų apykaitą. Štai kodėl rudenį mus dažniau kamuoja mieguistumas ir įvairios kitos bėdos. Yra daugybė akivaizdžių ženklų, įspėjančių apie maistinių medžiagų trūkumą.

Vitaminų geriausiai gauti su maistu, o ne piliulių pavidalu.<br>123rf nuotr.
Vitaminų geriausiai gauti su maistu, o ne piliulių pavidalu.<br>123rf nuotr.
Daugiau nuotraukų (1)

lrytas.lt

Oct 18, 2013, 10:00 AM, atnaujinta Feb 21, 2018, 1:43 AM

„Į vitaminų trūkumą greičiausiai sureaguoja imuninė sistema. Maža to, kad lauke būna šalta, drėgna ir daugybė virusų, trūksta ir naudingų maistinių medžiagų. Tačiau problema yra ta, kad be biocheminio kraujo ištyrimo negalima aiškiai pasakyti, kokius būtent vitaminus vartoti, kad sustiprintume imunitetą. Todėl rudenį medikai rekomenduoja gerti vitaminų kompleksą“, – patarė terapeutė Olga Voronova interneto puslapiui kompravda.eu duotame interviu.

Kita medikė, dietologė Liudmila Denisenko antrino: „Taip, vitaminai būtini ir imuninei sistemai, ir grožiui. Tačiau kažkodėl užmirštama apie makro- ir mikroelementų būtinybę. O juk tarp šių elementų yra ir tokių, be kurių mūsų oda pasidaro pilkšva ir blyški. Taip pat dėl to pablogėja ir plaukų bei nagų būklė.“

Taigi, kokių vitaminų labiausiai trūksta rudenį?

Vitaminas A

Stygiaus požymiai: lupasi rankų ir veido oda, gali atsirasti kapiliarų voratinklis, įtrūkimų lūpų kampučiuose.

Kaip jo gauti? Vitamino A yra morkose su grietine, jautienos kepenyse, sūryje, piene, svieste, kiaušiniuose.

Vitaminas D

Stygiaus požymiai: dažnai pavargsta akys, ant dantų emalio atsiranda įtrūkimų, kamuoja bendras nuovargis.

Kaip jo gauti? „Saulės“ vitamino trūkumas labiausiai pasireiškia rudenį. Todėl stenkitės valgyti kuo daugiau riebios žuvies, pavyzdžiui, silkės, skumbrės, menkių kepenėlių, taip pat kiaušinių trynių.

Vitaminas C

Stygiaus požymiai: nuolat jaučiamas šaltis, net jeigu patalpose gana šilta, dažnos peršalimo ligos, prastas miegas.

Kaip jo gauti? Vitamino C galima gauti valgant raugintus kopūstus, šaltalankius, spanguoles, erškėtuoges, juoduosius serbentus, paprikas ir citrinas.

B grupės vitaminai

Stygiaus požymiai. Šios grupės vitaminai yra atsakingi už atmintį, gerą miegą, budrumą. Jeigu pastebėjote, kad viso to jums trūksta, vadinasi, jums – B grupės vitaminų stygius.

Kaip jų gauti? Šios grupės vitaminų gausu ankštinėse daržovėse (žirniuose, pupose, pupelėse), neapdorotuose grūduose, įskaitant nesmulkintų grūdų duoną, jautienos ir vištienos kepenėlėse, paprastuose ir žiediniuose kopūstuose.

Chromas

Stygiaus požymiai yra su oda susijusios problemos – spuogai, sausesnės odos ploteliai ant skruostų. Taip pat nuolatinis saldumynų poreikis, nes pakankamas chromo kiekis sumažina saldaus maisto potraukį.

Kaip jo gauti? Chromo yra jautienos kepenėlėse ir ankštinėse daržovėse: žirniuose, pupelėse, sojose.

Varis

Stygiaus požymiai. Dėl vario trūkumo gali sutrikti skydliaukės funkcijos. Dėl to oda tampa arba labai sausa, arba itin riebi, gali atsirasti spuogų. Tai yra, su vario trūkumu susijusios problemos visada aiškiai matomos veide.

Kaip jo gauti? Vario yra moliūguose, žirniuose, grikiuose, avižiniuose dribsniuose, sorose, mėsoje, žuvyje, kepenyse.

Kalcis

Stygiaus požymiai. Nagai tampa silpni ir lūžinėjantys, naktimis kamuoja skausmas, panaši į blauzdų mėšlungį.

Kaip jo gauti? Iš pieno produktų.

Sintetiniai vitaminai gali pakenkti

Visų šių vitaminų galima gauti ir piliulių pavidalu. Tačiau medicinos mokslų daktaras, profesorius Pavelas Vorobjovas pataria su sintetiniais vitaminais elgtis apdairiai.

„Rudenį ypač padaugėja vitaminų reklamos. Kai visi aplinkui čiaudi, tai nestebina. Būtent reklama skatina mus pirkti brangius vitaminus, ir kažkodėl niekas nesusimąsto, kad jie, kaip ir bet kurie kiti vaistai, gali ir pakenkti, bent jau sukelti alergiją. Mano požiūriu, sintetiniai vitaminai greičiau kenksmingi, nei naudingi. Paimkim kad ir naudingą vitaminą B12. Jo trūkumas gali sukelti anemiją, nervų sistemos sutrikimą. Tačiau jis gyvybiškai svarbus tik vyresnio amžiaus žmonėms. Kitiems jo tiesiog nereikia“, – aiškino profesorius.

P.Vorobjovas sakė, kad besaikio vitaminų vartojimo žala yra žinoma ir įrodyta klinikiniais tyrimais.

„Pirmiausia dėl kancerogeninio poveikio buvo apkaltintas vitaminas E, vėliau ir A. Tiriant jų poveikį organizmui aiškiai pastebimas navikų pagausėjimas ir jokio jaunėjimo efekto tirtų gyvūnų organizmams jie nedavė. Tad be aiškios būtinybės tikrai neverta gerti vitamino E. Be to, tarp dabartinių miestelėnų nebepastebima avitaminozė – vis dėlto mes valgome pakankamai nemažai įvairaus maisto, visada yra šviežių vaisių ir daržovių. Iš jų ir galima gauti visko, ko reikia“, – priminė medikas.

Parengė Giedrė Balčiūtė

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.