Peršalimo ligos jau atsėlino ir į Kauną

Kartu su rudens darganomis atplūsta ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijos. Kaune jau nustatyti pirmieji gripo atvejai. Medikai tvirtina, jog vienas patikimiausių būdų apsisaugoti nuo gripo – skiepai. Niekada nevėlu ir pradėti stiprinti imuninę sistemą.

A.Barzdžiaus nuotr. iš LS archyvo
A.Barzdžiaus nuotr. iš LS archyvo
Daugiau nuotraukų (1)

Iveta Skliutaitė

Oct 19, 2013, 5:01 PM, atnaujinta Feb 21, 2018, 12:44 AM

Praėjusią savaitę mieste užregistruoti laboratorijos duomenimis dar nepatvirtinti trys gripo atvejai. Į Kauno apskrities ligoninę dėl gripo buvo paguldyti du asmenys, iš kurių vienas – nepilnametis.

Ūmiomis virusinėmis kvėpavimo takų infekcijomis praėjusią savaitę sirgo 83,3 gyventojai iš 10 tūkstančių.

Visuomenės sveikatos specialistai perspėja, jog artėjama prie gripo epidemijos ribos.

Ji skelbiama, kai gripu ir viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis iš 10 tūkstančių gyventojų serga 100.

Kauno poliklinikos šiuo metu apgultos kosinčių, šnarpščiančių ir čiaudinčių miestiečių. Sergančiųjų smarkiai ėmė daugėti nuo rugsėjo pabaigos.

„Per savaitę į medikus kreipėsi beveik pusseptinto šimto viršutinių kvėpavimo takų infekcijų pakirstų kauniečių, iš jų maždaug du trečdaliai vaikų. Gripo atvejų kol kas nebuvo, tačiau netrūksta dėl peršalimo ligų prasidėjusių komplikacijų – bronchitų, ausų uždegimų“, – tvirtino Dainavos poliklinikos direktoriaus pavaduotoja Anelė Čakstienė.

Šilainių poliklinikos direktorius Vidmantas Obelienius sakė, jog prie medikų kabinetų pastaruoju metu nutįsta gerokai ilgesnės nei įprasta pacientų eilės.

„Per savaitę dėl peršalimo ligų kreipėsi maždaug pusė tūkstančio žmonių. Serga ir vaikai, ir suaugusieji. Nors oras lauke atvėsęs, daugelis kauniečių rengiasi ne pagal sezoną. Be to, dažnas žmogus savo imuninę sistemą alina dietomis, stresais ar nuovargiu. Prie tokių infekcijos greitai prilimpa“, – sakė medikas.

Kauno visuomenės sveikatos centro Užkrečiamųjų ligų kontrolės ir profilaktikos skyriaus vedėjos pavaduotojos Kristinos Rudžinskaitės teigimu, spalio pabaiga ir lapkritis yra pats tinkamiausias laikas skiepytis nuo gripo.

Šiųmetės vakcinos sudėtyje yra trijų padermių virusų antigenų: A(H3N2), pandeminio gripo viruso A(H1N1) ir B tipo.

Pasiskiepiję nuo gripo žmonės sužadina pirminę imuninės sistemos reakciją, todėl serga lengvai arba visai nejaučia jokių simptomų.

Maždaug per 2 savaites pasigamina antikūnai ir kitos imuninės gynybos pajėgos. Įgyta apsauga padeda kovoti tada, kai organizmas susiduria su gripo virusu.

Medikės žiniomis, pernai nė vienas iš aštuonių nuo gripo ir jo komplikacijų mirusių žmonių nebuvo pasiskiepijęs.

UAB „Lrytas“,
A. Goštauto g. 12A, LT-01108, Vilnius.

Įm. kodas: 300781534
Įregistruota LR įmonių registre, registro tvarkytojas:
Valstybės įmonė Registrų centras

lrytas.lt redakcija news@lrytas.lt
Pranešimai apie techninius nesklandumus pagalba@lrytas.lt

Atsisiųskite mobiliąją lrytas.lt programėlę

Apple App Store Google Play Store

Sekite mus:

Visos teisės saugomos. © 2024 UAB „Lrytas“. Kopijuoti, dauginti, platinti galima tik gavus raštišką UAB „Lrytas“ sutikimą.